(©Reuters)
(©Reuters)

Teniski svet je na nogama: Filmska priča za finale Madrida – stari kralj protiv mladog princa

Vreme čitanja: 3min | sub. 07.05.22. | 11:30

Novak Đoković će prvi put ukrstiti rekete protiv Karlosa Alkaraza

Svet bajki, filma, prepun je takvih priča. Stari kralj, koji je dugo vladao svojim kraljevstvom, nalazi se pred novim izazovom, jer mu rukavicu u lice baca mladi princ, željan da sedne na tron. Gladan da napravi novi svetski poredak, neko svoje carstvo.

Iako je Rafael Nadal osvojio najviše velikih trofeja u ovoj godini, ni njegova zvezda ne sija najjače u 2022. Karlos Alkaraz je dugo čekani novi vetar, sveži dašak u svetu tenisa. Da nije od onih koji su „igrali samo jedno leto“ ili koji melju sve, ali zaćute protiv najjačih, pokazao je u četvrtfinalu Madrida, gde je eliminisao upravo Nadala i to ga dobrano nadigravši u prvom i trećem setu (2:1).

Izabrane vesti

Ali, danas će na drugoj strani terena biti – najbolji. Teniski kralj. Gazda poslednje decenije svetskog tenisa. Novak Đoković možda nije u životnoj formi, ali je i dalje prvi reket sveta, igrač kojeg drugi najviše žele da pobede. Pobeda nad brojem jedan nije običan trijumf, koji se sutra zaboravi. Danijel Evans je prošle godine, kada je eliminisao Novaka u Monte Karlu, rekao da će o tom meču pričati svojim unucima.

E, to je izazov koji danas čeka Alkaraza. Poslednji i najvredniji „lakmus papir“ njegovog šampionskog DNK. Mladi Španac rapidno grabi na ATP listi, u petak je ostvario pobedu života, a sada ga čeka najveći test u karijeri.

Đoković je jedan od najboljih igrača u istoriji. Neverovatno je šta je sve osvojio u karijeri. Ne možete a da mu se ne divite. Ovo je prvi put da ću igrati protiv njega, ali nije mi prvi put da ću nastupiti pred velikim brojem gledalaca na velikom terenu, u polufinalu mastersa. Zaigraću isto kao što sam igrao protiv Nadala. Naravno, biće i igre nerava, ali probaću da ih držim pod kontrolom i da pružim sve od sebe“, poručio je Alkaraz.

Đoković je uoči početka turnira u Madridu trenirao sa Alkarazom. I pobedio ga u tom neformalnom meču (6:1, 1:2). Ali, danas je neka druga priča, danas se istinski računa. Dobio je Novak opomenu u petak, video je za šta je sve tinejdžer iz Mursije sposoban.

„Njegov napredak i put koji je prešao u poslednjih šest meseci su sjajni. Oduševljen sam njegovom igrom. On je fantastična pojava za naš sport. Velika je stvar da imamo tako mladog igrača kojem ide dobro, koji je doneo svežinu u svet tenisa. Uz sve to, veoma je dobar momak, skroman, sa pravim vrednostima, što čini savršenu kombinaciju“, rekao je Novak za Alkaraza.

Srpski as nije još u najboljoj formi. Ali je u daleko boljoj nego što je bio u Monte Karlu, pa i u Beogradu. Deli ga još korak od finala mastersa. A, do borbe za trofej na jednom od najjačih turnira se ne može doći sa prosečnom igrom. Samo što je Đoković toliko moćan igrač da njegova prosečna igra za druge deluje nedostižna.

Nije samo prolaz u finale na talonu danas za Đokovića. Tu su i dodatni bodovi na ATP listi, koje juri da bi osigurao mesto prvog nosioca na Rolan Garosu, na kojem će braniti titulu. A, sve to bi mu dodatno podiglo nivo samopouzdanja pred najvažnije turnire u godini.

Jedan bitan statistički podatak pred današnji meč: za Đokovića je mnogo važno da osvoji prvi set. Jer ima neverovatan bilans na masters turnirima kada uzme prvi set: 327 pobeda i samo deset poraza! Mora mnogo znoja da se prolije da bi se okrenuo meč protiv Novaka kada dođe na pola puta od trijumfa.


tagovi

Novak ĐokovićKarlos AlkarasATP Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara