Bez Novaka Đokovića u Njujorku (©AFP)
Bez Novaka Đokovića u Njujorku (©AFP)

Test za ljubitelje tenisa u Srbiji: Gledate li US Open bez Novaka?

Vreme čitanja: 6min | pon. 29.08.22. | 11:26

Biće šta da se vidi. Recimo Serenino zbogom, pa i ta Nadalova potera za 23. grend slemom

Ima ta zloslutna teorija, da će se posle odlaska Novaka Đokovića u penziju tenis u Srbiji vratiti na mesto na kojem je bio pre zlatnog doba kada su pored najboljeg na svetu na veliku scenu iskoračili i Janko Tipsarević, Ana Ivanović, Jelena Janković, pa i nešto stariji Nenad Zimonjić. Da će se dakle vratiti na stubac u sportskoj štampi, tek da pročitate šta su uradili svi oni budući srpski šampioni, sve redom će ih javnost porediti sa Noletom, iako je jasno da takvog biti neće.

Pa iako Srbija i ovog puta ima petoro predstavnika na poslednjem grend slemu sezone (Filipa Krajinovića, Lasla Đera, Miomira Kecmanovića, Dušana Lajovića i Aleksandru Krunić) činjenica je da smo zbog Đokovića stekli naviku da se budimo u pola noći i da psujemo sudije na Flešing Medouzu kao da gledamo večiti derbi ili Srbiju na Mundijalu u Kataru.

Izabrane vesti

Ovog puta – bez toga, pa nam ostaje da vidimo jesmo li zaista zavoleli tenis ili smo samo bili zaljubljeni u Novakove pobede. On sam je ostao dosledan svojim uverenjima, odbio je da se vakciniše na koronu i američke vlasti mu nisu dozvolile da dođe u Njujork. Ovogodišnji Ju-Es Open zato će u centru pažnje imati oproštaj nenadmašne Serene Vilijams, dok će trka za najboljeg u istoriji u muškom singlu barem za većinu biti u drugom planu.

Ne za nas u Srbiji naravno. Da budemo pošteni: kad već Novak nije tu navijaćemo protiv Rafaela Nadala i njegove potere za 23. grend slemom. Ne zato što ga ne volimo, naprotiv, veliki je to šampion, ali ipak bismo voleli kada bi na povlačenju crte Đoković bio taj sa najviše grend slemova.

PRVI FAVORITI MUŠKOG SINGLA: MEDVEDEV, NADAL, ALKARAZ

Danil Medvedev šampion US Opena – kvota 3,20

Rafael Nadal šampion US Opena – kvota 4,80

Karlos Alkaraz šampion US Opena – kvota 6,00

Rafael Nadal (©AFP)Rafael Nadal (©AFP)

Ovako, uzdaćemo se u konkurenciju 36-godišnjeg Španca i da mu ona neće dozvoliti da osvoji petu titulu u Njujorku. Nadalu i bez Novaka neće biti lako, jer je od povlačenja sa Vimbldona zbog problema sa trbušnjacima, igrao samo jednom i izgbio od Borne Čorića u Sinsinatiju. Treba ipak biti oprezan, navikao nas je Nadal na priče o tome kako jedva hoda, da bi samo koji sat kasnije na teren izašao jak kao predator kad krene u lov. I sam je pred početak turnira rekao da je trenirao na visokom nivou.

Moraćemo da sačekamo da vidimo, jer prvi rival, 21-godišnji Australijanac Rinki Hidžikata teško da će nam dati odgovor na to koliko može Nadal.

A ko bi mogao? Prvenstveno Danil Medvedev, aktuelni šampion i prvi nosilac u Njujorku. Mada je i Medvedev video bolje dane što se tiče njegove forme, a pride nema sumnje da će u SAD morati da trpi i provokacije i neugodna pitanja oko rata Rusije i Ukrajine, koji nema ama baš ništa sa njim. Ako ništa, bar nije tu, na Vimbldon nije ni mogao, pa ćemo da vidimo u kakvom je ritmu nakon ranog ispadanja u Montrealu i poraza od Stefanosa Cicipasa u polufinalu Sinsinatija.

Posebno jer je žreb udesio da bi već u četvrtom kolu Medvedev mogao na Nika Kirjosa, koji ga je već savladao u Montrealu, a koji posle finala na Vimbldonu sada zaista veruje da može do grend slem trofeja. Podigao je nedavno pehar u Vašingtonu i rešen je da pokaže da izdanje na Vimbldonu nije bila samo posledica trenutnog dobrog raspoloženja, inaće ćudljivog Australijanca.

Ne treba zaboraviti nikako ni trećeg nosioca u Njujorka Karlosa Alkaraza, 19-godišnjeg vunderkida koji je oduševio teniski svet probojem u TOP 5 na svetu. Nada se da bi sada mogao i do prvog grend slem polufinala, a možda i nešto više ako mu se otvori, jer nije on klasičan španski “šljakaš”.

Tus u naravno i Cicipas, Kasper Rud, Tejlor Fric, Pablo Kareno Busta, niko baš da nam uliva poverenje da bi mogao do samog kraja, ali svi sposobni da svakome pokvare dan.

EMA RADUKANU BRANI TITULU

Iga Svjontek šampionka US Opena – kvota 5,00

Simona Halep šampionka US Opena – kvota 9,00

Ema Radukanu (©AFP)Ema Radukanu (©AFP)

Što se tiče ženskog single, rekosmo već, odlazak Serene Vilijams izazvaće na stotine hvalospeva, iako niko od nje ne očekuje da mesec dana pre 41. rođendana, uz samo pet mečeva u singlu ove godine, dogura do titule. Ali svima je jasno koliko će nedostajati ženskom tenisu, jer nijedna projekovana naslednica nije uspevala da bude toliko konstantna kao Serena, osvajačica 23 grend slem titule (u prvom kolu protivnik Danka Kovinić).

Dobar primer je i Ema Radukanu, prošle godine je šokirala sveg kada je kroz kvalifikacije stigla do pehara. Imala je tada 18 godina, ali nije, kao svojevremeno Serena, uspela da nastavi da pruža partije na istom nivou. Uostalom, niko to nije uspeo. Poslednjih godina niko nije bio ni blizu.

Radukanu je doduše imala i neke svetle trenutke, pre dve nedelje je otresla baš Serenu u Sinsinatiju, potom i stariju sestru Venus, pa i Viktoriju Azarenku, a i inače ona odlično igra na američkim tvrdim terena. Okršaj sa Džesikom Pegulom je pokazao ipak da Radukanu nije još – a možda nikada neće ni biti – klasa teniserke pred kojom se protivnicama tresu kolena. Ema pride vuče i povredu zgloba ruke, a na startu izazovna rivalka – Aliz Korne.

Prvi favorit je svakako 21-godišnja Iga Svjontek, zvanično najbolja teniserka sveta, početkom godine je vezala 37 pobeda, ali je ta serija okončana na Vimbldonu. Velike šanse se daju i Simoni Halep, dvostrukoj grend slem šampionki, koja je ranije ovog meseca bila najbolja i u Torontu pa je ponovo u top 10 na svetu.

Amerikanci se uzdaju u 18-godišnju Koko Gauf, ove godine je stigla do prvog grend slem finala, ali ju je na Rolan Garosu zaustavila baš Iga Svjontek. Kasnije je igrala četvrtfinala u San Hozeu i Torontu pa ima čemu da se nada. Tu je i njena dubl partnerka Pegula, još jedna teniserka u formi, igrala je finale u Madridu, polufinala u Majamiju i Torontu i ne treba je otpisati. Poslednjih nedelja dobrim igrama zapretile su i Karolina Garsija i Brazilka Beatriz Hadad Maja. Treći nosilac je Grkinja Marija Sakari, prošlogodišnja polufinalistkinja, dok je šampionka Vimbldona Elena Ribakina paradoksalno tek 25. nosilac, jer se za travnati grend slem nisu delili ATP bodovi.

SRBI U NJUJORKU: KRAJINOVIĆ I KRUNIĆ DANAS NA TERENU

Novak nije tu, ali nije baš da nećemo imati za koga da navijamo. Miomir Kecmanović jedini od njih sa statusom nosioca – 32. na US Openu – koji će na startu turnira igrati sa 16-godišnjim Lernerom Tijenom, ali nema pravo na previše optimizma, jer bi odmah potom mogao na Rišara Gaskea, a zatim i na Rafaela Nadala.

Filip Krajinović već koliko danas ide na Aleksa de Minora, osvojio je ove sezone turnir serije 250 u Atlanti, baš na tvrdoj podlozi, a pre dve godine je igrao četrtfinale u Njujorku i izgubio od kasnijeg šampiona Dominika Tima. Veoma neugodan rival.

Dušan Lajović, sada 88. na svetu, takmičenje počinje protiv 43. na ATP listi Džensonom Brukbije, ako prođe čeka za Borna Ćorić. Laslo Đere ima najteži zadatak u prvom kolu – 11. nosioca Andreja Rubljova.

Na kraju, jedina srpska predstavnica Aleksandra Krunić krenuće večeras duelom sa Jeline Avanesjan, koja debituje na grend slem turnirima. Već u drugom kolu mogla bi na šampionku Rolan Garosa Barboru Krejčikovu.

IZBOR DANAŠNJIH MEČEVA

Muški singl

17.05: (1,65) Mari – Serundolo (2,11)

18.05: (1,01) Medvedev - Kozlov (18,0)

18.20: (1,07) Rud – Edmund (6,80)

19.05: (1,22) De Minaur – Krajinović (4,10)

20.20: (1,23) Karenjo Busta – Tim (3,80)

01.05: (1,03) Cicipas – Elahi Galan (9,00)

02.20: (1,12) Kirjos – Kokinakis (5,30)

Ženski singl

17.05: (1,27) Kudermetova – Vekić (3,40)

17.05: (1,20) Sakari – Marija (4,00)

19.05: (1,05) Halep – Snigur (7,70)

20.05: (1,05) Gauf – Žanžan (7,70)

22.20: (1,65) Krunić – Avanesjan (2,40)

01.05: (1,22) S. Vilijams – Kovinić (3,80)


tagovi

US openRafael NadalSerena VilijamsDanil MedvedevFilip KrajinovićEma RadukanuDušan LajovićAleksandra KrunićLaslo Đere

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara