Medvedev i Siner (Reuters)
Medvedev i Siner (Reuters)

Tihi ubica, Siner Ekspres i finale u Melburnu kakvo nije viđeno dve decenije

Vreme čitanja: 3min | ned. 28.01.24. | 00:47

U prvom finalu od 2005. godine u kojem nema ni Đokovića, ni Nadala, ni Federera, jedan Rus što ućutkuje publiku ili jedan Italijan što ne skida osmeh s lica prvi put će staviti ruke na pehar Australijan Opena

Logika je govorila da će Novak Đoković igrati svoje 11. finale Australijan Opena, ali neke nove stranice teniske istorije biće ispisane u Melburnu. Jer prvi put od 2005. godine za pehar na prvom grend slemu sezone neće se boriti ni Đoković, ni Rafael Nadal, ni Rodžer Federer, već dvojica momaka koji nikada nisu podizali pehar Ozi Opena.

Poslednji put pre Noleta, Rafe i Fedeksa, rekete su ukrstili Safin i Hjuit, danas su patike Marata i Lejtona, od 09.30 ulaze Janik Siner i Danil Medvedev. Sudar dobrog i lošeg momka, duel uvek nasmejane italijanske "Šargarepe" i ruskog ućutkivača publike. Ekspresno-ofanzivni tenis sa jedne i zid koji je često nemoguće probiti sa druge strane.

Izabrane vesti

Deseti međusobni duel, a peto finale jedan protiv drugog igraće Siner i Medvedev koji je Italijana tukao kao od šale dok dete nije poraslo i osamostalilo se. Prvih šest susreta u koje staju i prva dva finala (u Roterdamu i u Majamiju) dobio je stariji od dvojice tenisera, ali su mladiću iz Južnog Tirola pripala naredna tri meča, ujedno i naredna dva finala (u Pekingu i Beču). Dakle, Siner je, uz najsvežiju pobedu nad Medvedevim u polufinalu Završnog mastersa, u ozbiljnom naletu. Srušio je 11 uzastopnih prepreka, u tom nizu dva puta pobeđivao Novaka Đokovića kojeg je tri puta savladao u poslednja dva i po meseca!

Siner (1,40) - Medvedev (3,00)

Međutim, za razliku od Medvedeva, Janik nema iskustvo igranja grend slem finala, dok se Rus prethodno pet puta borio za pehar na najvećim teniskim turnirima. Istina, samo jednom ga je podigao, 2021. godine na US Openu sprečivši Đokovića da osvoji kalendarski grend slem. Preostala finala, gubio je od Novaka i Rafe - obojica su ga pobeđivali po jednom u Melburnu i Njujorku.

Dok je Medvedev u poslednje dve nedelje igrao čak tri teniska maratona protiv Rusuvorija, Hurkača i Zvereva, Siner je u Australiji izgubio jedan jedini set i to onaj u taj-brejku protiv Novaka Đokovića kada je propustio meč loptu. Ali budimo iskreni, najboljeg tenisera sveta Italijan je eliminisao znatno lakše nego što se očekivalo imajući u vidu da mu je dodeljana uloga blagog autsajdera.

Ovoga puta Siner, najmlađi finalista Australijan Opena još od 2008. godine i Novaka Đokovića, biće favorit. Energetski resursi su na njegovoj strani budući da je proveo na terenu 14 sati u odnosu na Medvedevovih 20, ali naići će Italijan na potpuno drugačiji teniski stil u odnosu na polufinale.

Ko se seća prošlogodišnjeg finala US Opena, pamti i jedan od najdužih setova u istoriji grend slemova. Ne zaboravlja onih sat i 45 minuta koliko su u drugom setu Novak i Danil šamarali lopticu. Posle takvog otpora i teranja na udarac više, malo koji teniser koji se ne zove Novak i ne preziva Đoković, ne bi izgubio živce. Taj-set mogao bi da bude pouka, ili poruka Sineru koji je sigurno svestan da je Medvedev teniser koji vas tera da igrate lošije.

Čuvena je, sada već rečenica Andreja Rubljova nakon kumovskog okršaja u Torinu pre samo dva i po meseca. Medvedev ga je pobedio, a Rubljov poručio: "Ako vas Alkaras ubija brzo, Medvedev to radi tako polako. Odvoji vreme, uživa u trenutku. Osećate da umirete, malo po malo".

Dva dijametralno suprotna teniska stila. Sve prikazano u završnici 2023. i na startu 2024. godine miriše na prvu grend slem titulu za Sinera, ali otpisati trećeg tenisera sveta pre vremena? Videli ste šta je uradio Saši Zverevu u polufinalu nakon dva seta zaostatka.

Ako već posle nepune dve decenije nema teniskih velikana u finalu, najmanje što Siner i Medvedev mogu, jeste da ih učine ponosnim, borbom za krunu koja će se pamtiti.


tagovi

Danil MedvedevJanik Siner

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara