Novak Đoković (Reuters)
Novak Đoković (Reuters)

Trenutak kada čovek na misiji postaje prvi favorit

Vreme čitanja: 5min | pon. 05.06.23. | 08:26

Dok je padao u Monte Karlu, Banjaluci i Rimu, Novak Đoković je mislio samo na Rolan Garos... Ali Srbin nije halapljiv i uprkos neutoljivoj gladi, uzima zalogaj, po zalogaj sa stola

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Pariza)

Velika skepsa pratila je pojavljivanje Novaka Đokovića na ovogodišnjem Rolan Garosu. Uvertira na šljaci mlaka, neubedljiva i razočaravajuća kao retko kad. Raniji problemi sa laktom desne ruke unosili su dodatnu dozu nesigurnosti i bojazni. Otvorili pitanje može li Đoković i kada Rafaela Nadala nema u Parizu do pehara musketara?

Izabrane vesti

Uoči turnira nije bilo sumnje - Karlos Alkaras je prvi favorit za osvajanje Rolan Garosa. Čak je i Novak podvukao to na uvodnoj konfereniciji pred start drugog grend slema sezone.

"On je broj jedan na svetu i on je igrač koji je osvajao najveće titule na šljaci ove godine. Zato je prvi favorit. Pogledamo poslednjih nekoliko meseci i formu njegovu i mene, on je za nijansu veći favorit", rekao je Đoković.

I zaista, od prve runde Španac je počeo nezaustavljivo da gazi protivnike. Agresivnost ga nikada ne napušta, konstantno je u njegovom repertoaru i 20-godišnjak iz Mursije do sada de fakto izgleda zastrašujuće.

Video ga je i legendarni Mats Vilander kao najzrelijeg za trofej ove sezone, ali se pametno ogradio ne ispuštajući iz vida lik i delo Novaka Đokovića.

"Alkaras jeste favorit, ali ako Novak ne bude imao problema i dođe do četvrtfinala, u drugoj nedelji on će postati favorit zbog svog iskustva."

Nekih desetak dana nakon što je Šveđanin izgovorio ove reči, eto Novaka među osam najboljih... Bez izgubljenog seta, sa skorom 4/4 u taj-brejkovima. Masakrom koji je za manje od dva sata priredio Peruancu Huanu Pablu Variljasu kao da je konkurenciji koju očekuje u završnici turnira želeo da poruči :

"Zdravo, ja sam Novak Đoković, čovek na misiji, čovek koji je krenuo po istorijiski 23. grend slem pehar i koji može da igra još bolje od ovoga što ste danas videli."


Malo ko na ATP turu trenutno može da parira Alkarasu energetski, pa verovatno ni 36-godišnji Đoković, ali je Srbin vrlo izvesno jedini koji, u slučaju da do željenog sudara u polufinalu dođe, ima iskustvo da ga zaustavi.

"Mislim da ako Alkaras igra svoj najbolji tenis, biće neverovatno teško zaustaviti ga. Ali morate da ga naterate da igra gore, a Novak je jedan od retkih koji to mogu, koji Alkarasa mogu da nateraju da posumnja u sebe, da počne da greši. Imaće Đoković pet mečeva da se uigra pre nego što naiđe na Alkarasa. To je njemu sasvim dovoljno vežbe", govorio je uoči Frenč opena Mats Vilander.

Četiri meča su iza Đokovića. Ostao je još Karen Hačanov, a Alkarasu Stefanos Cicipas. Po jedna zahtevna prepreka za obojicu kako bi se finale pre finala, najiščekivaniji meč ovogodišnjeg Garosa desio.

Đoković od prve runde postepeno podiže nivo tenisa. I sam je svestan da je protiv Variljasa odigrao najbolji meč na šljaci od starta sezone, ali da to nije maksimum. Znamo kako izgleda tenis Novaka Đokovića. To je onaj momenat kada protivnik igra kao u transu, izvlači najbolje iz sebe, a i dalje mu ne može ništa. Fizički Đoković deluje izuzetno dobro i stabilno, u ekskluzivnom intervjuu za Eurosport tokom jučerašnjeg dana potvrdio je da uživa u Parizu.

"U poslednjih sedam do deset dana osećam se najbolje što sam se osećao od Australijan Opena".

NOVAK ĐOKOVIĆ OSVAJA RG - KVOTA 2,70!

Pa ima smisla. Kad kalendar pokaže da je došlo vreme za grend slem, Đokovićeva glad postaje neutoljiva. Ali on u njoj ne sagoreva. Uzima tek po jedan zalogaj sa stola. Ne hrli da sve halapljivo smaže, svestan da bi mogla da mu pripadne muka. Zato ga ni srpski novinari pred okršaj sa Hačanovim nisu pitali o Alkarasu. Ima vremena. To sledi ukoliko se niz nastavi protiv Rusa.

“Novak je na misiji. Kaže da je ovde da stvara istoriju i ne želi da trči pred rudu već zna da mora da ide korak po korak. Nalazi se u idealnoj poziciji", smatra Tim Henman, dok se Vilander, nekada najveći Novakov kritičar jednostavno divi: "Izgleda neverovatno dobro. Emocionalno, nikada neću uspeti da shvatim, kako uspeva da nastavi da igra tenis sa takvim nivoom konzistentnosti", zapitao se Šveđanin.

Mi ćemo odgovoriti Matsu. Zato što, kao što je pričao, za svakog profesionalnog sportistu su najvažniji postavljeni ciljevi - kratkoročni i dugoročni. Đokovića očigledno stimuliše žudnja za podvizima koje će izgledati nestvarno novim generacijama.

Kada se mučio u Monte Karlu i izgubio od Lorenca Muzetija kojem je Karlitos juče održao čas tenisa, kada ga je Dušan Lajović eliminisao u Banjaluci, a Holger Rune pobedio u Rimu, Novakove misli još tada su bile usmerene isključivo ka Rolan Garosu.

"Stvari se polako slažu. Sklapa se idealni mozaik koji tražim na Rolan Garosu. Više puta sam uoči početka sezone na šljaci pričao da mi je cilj da ovde dostignem vrhunac. Da li sam ga dostigao? Još ne, ali na dobrom sam putu", rekao je treći teniser sveta.

Čovek koji je toliko puta u karijeri uspeo da menja igru, čovek kojem je nekada servis bio "slaba tačka", a koji ga danas koristi kao jedno od najmoćnijih oružja. Uverio se u to i Peruanac Variljas, uverio se i na konferenciji pričao o Novakovoj spsobnosti da vas jednim udarcem iz pozicije sateranog u ćošak, natera da zamenite uloge.

"Napredak koji je njegov servis doživeo u poslednjih pet godina, je najveći napredak jednog udarca u istoriji tenis. Pogađa uglove i spreman je da diktira tempo već od narednog udarca", smatra Henman.

Đokovićev arsenal je i dalje pun najraznovrsnihih oružja. Svega je bilo protiv Variljasa. Od crtanja loptica po terenu forhendima i bekhendima, perfektnih drop šotova, moćnih servisa, pa čak i servis-volej igre. Takođe, publiku je juče, ne samo uspeo da zauzda, već da je nakon jednog ispada sa tribina u sedmom gemu, potpuno ućutka, a onda na kraju meča dobije ovacije. Nakon trijumfa protiv Variljasa može da se hvali da ima više Rolan Garos četvrtfinala (17) i od Rafaela Nadala.

Jedini je igač koji zna kako se osvaja Rolan Garos, dok je Karlosu Alkarasu recimo polufinale Pariza apsolutno nepoznato tlo. Zna Đoković i kako je to nadoknaditi dva seta zaostatka finalu Frenč Opena. Pa čak i da Cicipas savlada Alkarasa, a Đoković Hačanova, biće Nole svestan da će jeza tresti Grka čitav meč. Kao što je svestan da kada se igra na tri dobijena seta i kada igra svoj najbolji tenis, on postaje favorit, faktor od kojeg sve zavisi.

ROLAN GAROS - OSMINA FINALA

Ponedeljak

12.20 (1.35) Rune - Serundolo (2.90)

12.20 (1.50) Rud - Jari (2.41)

15.35 (1.27) Ečeveri - Nišioka (3.40)

20.20 (1.50) Zverev - Dimitrov (2.41)



tagovi

Novak Đoković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara