Andrej Rubljov (©Reuters)
Andrej Rubljov (©Reuters)

Uskršnje čudo u Monte Karlu: Rubljov bio na konopcima, pa iskoristio samouništenje nezrelog Runea za prvi masters u karijeri

Vreme čitanja: 4min | ned. 16.04.23. | 17:24

Rus uspeo da se vrati posle 1:4 u trećem setu i pobedi momka koji mora da se pogleda u ogledalo

Monte Karlo dobio je novog princa, ime muje Andrej Rubljov! Ruski teniser napravio je pravo uskršnje čudo pošto je uspeo da se izvuče iz 1:4 i 30:40 u trećem setu, te potpuno okrene nezrelog Holgera Runea koji je opet provocirao publiku za prvi masters trofej u karijeri - 5:7, 6:2, 7:5.

Više od dva i po sata trajao je ovaj čudan duel između dvojice momaka koji su i pre turnira bila u širem krugu kandidata za finale. Na kraju je temperamentni Rubljov uspeo da ostane hladnije glave, a kada je osetio da bi Rune mogao da se samouništi, iskoristio je tračak nade i protutnjao do najvećeg trofeja dosadašnje karijere. Gubio je Rubljov dosad čak pet masters finala računajući i dubl mečeve, u singlu mu je ovo bio treći meč za titulu na turniru iz Serije 1000 i konačno probio led.

Izabrane vesti

Drugi put ove godine Rubljov je uspeo da dobije meč koji je bio "crtan" za Runea. Prvi put je to bilo u osmini finala Australijan opena, kada je Rus slavio posle više od tri i po sata nadmudrivanja, pa onda ovog nedeljnog, uskršnjeg popodneva! Setiće se teniski poklonici da je pre dve godine na ovom istom zdanju od Rubljova bolji bio Stefanos Cicipas, dok ga je iste godine u Sinsinatiju kasnije nadigrao Saša Zverev. Pored čeka od skoro 900.000 evra, Rubljov je osvojio i 1.000 ATP bodova čime se popeo na peto mesto rang liste u jednoj od najluđih pobeda ove godine.

Uspeo je juče da nadigra Tejlora Frica u tri seta i dobije više vremena za odmor, što je takođe imalo velikog uticaja na konačni ishod. Holger Rune je u polufinalu sa Janikom Sinerom navukao veliki bes teniske javnosti, a pre svega publike u Monte Karlu zbog ponašanja koje ne priliči jednoj nadolazećoj zvezdi. Posle svađe sa navijačima i gađanja Sinera loptom, Rune je danas sebi pucao u oba kolena i pokazao nezrelost koja je možda očekivana za momka koji za nepune dve sedmice tek treba da napuni 20 godina, ali ne i za nekog ko želi da bude u vrhu svetskog tenisa.

Činilo se da je za meč ključni bio drugi gem trećeg seta, kada je Rune na servis Rubljova poveo sa 2:0 posle maratonskih 14 poena! Četiri puta je Rus tada imao prednost i mogućnost da završi gem u svoju korist, ali je Danac uspevao da održi nivo i na kraju slomi protivnika koga je nervoza počela da guta. Trenutno stanje šoka otvorilo je Runeu auto-put do pobede, pa je tako rutinski poveo sa 3:0, a onda je sve počelo lagano da se okreće naglavačke za njega. Ispostavilo se da je Rubljov uspeo brzo da zaboravi na udarac zbog kojeg je bio u nokdaunu, iako je Rune peti gem dobio pošto je spasao dve brejk lopte.

Danac je posle te razmene zatražio kraću lekarsku pauzu kako bi popio energetski napitak i malo odmorio, očigledno jer je tada već osećao ozbiljne posledice dugog meča sa Sinerom, onda i manjka vremena za oporavak pred finale. Imao je Rune brejk šansu u šestom gemu koju je Rubljov spasao iako je bio na konopcima, a onda se desio momenat koji je zaista prelomio susret.

Rune je srljao iz greške u grešku, dva puta je brljao iz svojih servisa i od potencijalnih 5:1 došlo se do 4:3! To je Rusa uzdiglo do nebesa, dalo mu potpuno novi impuls energije jer je osetio da je protivnik pritisnuo dugme za samouništenje jer je opet ušao u vrtlog svađa sa navijačima koje još i provocirao da mu zvižde više, ali nije mu pomoglo da ponovo nađe iskru. Rubljov je bio u ozbiljnom naletu. Jurio je po terenu kao nikada do sada, a posle dva gema sa ”nulom” Rus je dočekao novu seriju grešaka mlađeg rivala i pustio ga da se sam surva u ambis. Na kraju je Rubljov dovršio susret i stavio tačku na najveću pobedu dosadašnje karijere.

Zaista čudan meč, sa mnogo uspona i padova na obe strane, a statistika tek pokazuje koliko je duel bio psihički iscrpljujući za oba igrača. Rune je imao čak devet duplih servis grešaka, previše za meč ovakvog nivoa, takođe je imao i 22 neiznuđene greške, gotovo triput više od protivnika! Rubljov je na kraju odgovorio sa 34 vinera, ali i boljim procentima prvog i drugog servisa. Možda je do pobede mogao i lakše da je iskoristio veći broj brejk šansi, ali koga to sada interesuje... Iskoristio je momentum i od drugog seta, kada Danac više nije mogao da se kontroliše, uspeo da izvuče maksimum, uprkos svemu.


tagovi

Holger RuneAndrej RubljovATP Monte Karlo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara