Veliki trijumf Nenada Zimonjića: Čitavu deceniju je živeo sa bolom, a sada je prvi profesionalni teniser sa oba veštačka kuka

Vreme čitanja: 3min | čet. 07.02.19. | 11:03

"Te 2008. na Vimbldonu osetio sam veoma jak bol u preponama i ubrzo sam otišao na CT skener i rendgen. Saznao da imam veliki problem sa kukovima, posebno sa desnim, već tada sam imao ispod 50 posto hrskavice" posvedočio je jedan od najbolji dubl igrača svih vremena

Naš najbolji dubl igrač svih vremena, i poslednjih godina, nakon povlačenja Bogdana Obradovića srpski Dejvis kup selektor, Nenad Zimonjić pre neki dan se u Sofiji, istina porazom vratio aktivnom igranju tenisa. Zapravo, bio je to veliki uspeh i pored neuspeha u prvom kolu jer se iza kulisa krije velika bitka za zdravlje. Iskusni Beograđanin se u opširnom intrevjuu za internet stranicu ATP tura prisetio kako je poslednju deceniju živeo, ali i radio sa konstantnim bolom. Krenimo od početka...

"Te 2008. na Vimbldonu osetio sam veoma jak bol u preponama i ubrzo sam otišao na CT skener i rendgen. Saznao da imam veliki problem sa kukovima, posebno sa desnim, već tada sam imao ispod 50 posto hrskavice" prisetio se višestruki grend slem šampion, "Imao sam više opcija i sugestija šta da radim, ali sam izabrao da ne idem pod nož. Znao sam da ću morati kad-tad, ali ne još."

Izabrane vesti

Iste godine je u paru sa Danijelom Nestorom stigao do prvog mesta na svetskoj lestvici,  što ga je samo dodatno poguralo da nastavi karijeru i zanemari zdravlje. Vrhunski sportisti su upravo zbog ovog detalja tu gde jesu - na putu ka ostvarenju cilja praktično ništa ne može da ih zasutavi. Endi Mari je zbog istog problema ugrozio zdravlje i izgleda skratio karijeru, ali je stisnuo zube i uspeo da se probije do prvog mesta pre nego što je morao sebi da prizna da je ipak invadil. Slično je bilo i sa Zikijem.

"Kako su godine prolazile, tako se bol povećavao i počeo sam da živim sa njim 24 časa dnevno. Poslednje tri, četiri godine je bilo ekstremno teško i stigao sam do tačke kada mi samo operacija može pomoći. ", kaže 42-godišnji as, "Stručnjaci nisu verovali da sa takvim problemom mogu da igram tenis profesionalno, da sedim na klupi, trčim satima... Ali, izbora više nije bilo pošto su mi rekli da sam potpuno izgubio hrskavicu. Onda sam uradio istraživanje i odlučio se na dvostruku operaciju u Garmiš Partenkirhenu koju su uradili dr Krisijan Fulgum i njegov saradnik Andreas Berger. Nešto pre nego što su me poslali na hirurški sto minulog juna pitali su me kada planiram da nastavim da igram tenis, što me je mnogo iznenadilo jer mi je cilj bio da počnem ponovo normalno da živim, bez konstantnog bola. Objasnili su mi potom da, ako sve prođe kako valja mogu ponovo da se bavim poslom. Bio je to veoma emotivan trenutak, pošto sam konačno video svetlo na kraju tunela."

Sa titulom šmapiona Vimbldona u miks dublu 2014.

Bilateralna operacija kukova protekla je savršeno, toliko dobro da je Zimonjić prve korake, istina uz pomoć štaka počeo da pravi nakon samo dva dana. Postoperativni period trajao je sedam dana, a onda je krenula rehabilitacija. I upravo je tu srpski selektor pokazao od čega je sazdan i koliko je posvećen svom poslu, kvalitetima koji su ga krasili tokom cele karijere. A to je maksimalna posvećenost i profesionalost, gotovo fanatičnost. Zato je, uostalom toliko i potrajao.

"Dve sedmice nakon operacije odjednom sam shvatio sa kakvim bolom sam živeo godinama... To mi je podiglo motivaciju i uživao sam u procesu. Bio je to dugačak put, počev od rehabilitacije u Nemačkoj. A kada sam sam vratio u Srbiju trenirao sam 10-11 sati dnevno. Svako jutto bih kretao u osam, imao polučasovnu pauzu za ručak i nastavljao punom parom do sedam uveče. Išao sam sve vreme na razne terapije i ispoštovao sve što su mi lekari rekli"

Pred Zikijem je sada život bez bola i 25. sezona zlatne teniske karijere. I da ne ostvari niti jedan trijumf, pokazao je (pre svega) sebi da je pobednik.

"Vraćam se sebi! Vratio sam se sportu koji volim! Nadam se da će ova moja priča inspirisati ljude da nastave za svojim snovima. Biće teško narednih meseci, ali idem meč po meč, korak po korak. Lepo je igrati bez bolova."

Nenad Zimonjić je osvojio čak 54 ATP titule, poslednju pre tačno dve godine u Sofiji sa Viktorom Troickim, i tri grend slema, a zaradio je 8.405.192 dolara od turnirskih nagrada i jedan je od najboljih dubl igrača svih vremena. Pred njim je sada "nova" karijera prvog profesionalnog tenisera koji igra sa oba veštačka kuka.

FOTO: Reuters


tagovi

Nenad Zimonjić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara