Novak Đoković (Reuters)
Novak Đoković (Reuters)

Veštačka inteligencija štiti tenisere na Rolan Garosu - Đoković najčešća internet meta

Vreme čitanja: 2min | pet. 26.05.23. | 11:20

Telohranitelj je spreman, ali ne izgleda onako kako ga zamišljate

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Pariza)

Sajberbuling, od reči engleske reči "cyber" povezane sa kompjuterskim i informacionim tehnologijama i reči "bully" koji bi doslovce značila siledžija. Ukratko, definicija "sajberbulinga" bila bi korišćenje elektronske komunikacije u svrhu maltretiranja osobe putem zastrašujućih, pretećih, odnosno omalovažavajućih poruka.

Izabrane vesti

Naročito je zastupljen kod mlađih generacija, često neuhvatljiv za roditelje dece koja ga proživljavaju, a samim tim strahovito opasan jer može ostaviti ogromne posledice po mentalno zdravlje i psihu. Ali sa njim se ne suočavaju samo deca.

Rolan Garos je uoči svog 127. izdanja rešio da stane na put ovoj praksi, te ponudio svim učesnicima oruđe zaštite od maltretiranja putem društvenih mreža. Svi teniseri i teniserke mogu da se opredele za ličnog telohranitelja, ali ne onakvog kakvim ga prosečna osoba zamišlja. Neće to biti ljudi u crnom, surovo ozbiljnih pogleda i izraza lica, tamnih naočara, opasanih oružjem koji prate u stopu.

Biće to tehnologija istovetnog imena: "Bodyguard" ili, srpski, telohranitelj.

A ako je verovati istraživanjima, Novak Đoković je najčešća žrtva "sajberbulinga" u konkurenciji svih tenisera i teniserki. Naime, na vremenskom uzorku od 16 meseci, francuska studija je pokazala da na internetu nema "omraženijih" od srpskog asa i Beloruskinje Arine Sabalenke.

Novak Đoković osvajač Rolan Garosa - kvota 3,50

Novak Đoković finalista Rolan Garosa - kvota 2,60

Prema istraživanju Svetske sportske mreže, koja je merila društvenu osetljivost tvitova u kojima su teniseri i teniserke označeni u negativnom svetlu, kao i reakcije javnosti na određene Fejsbuk objave, najveći procenat neafirmativnih tvitova usmeren je ka Đokoviću (oko 15%). Odnosno, svaki šesti tvit koji pominje Srbina je negativan, dok 11% reakcija na Fejsbuku koje se odnose na Novaka imaju prizvuk besa.

Poređenja radi, Stefanos Cicipas ima maltene identičnu tviter statistiku, dok su znatno manje omraženi Karlos Alkaras sa šest odsto i Danil Medvedev sa pet procenata.

Rolan Garos je veliku pažnju posvetio čuvanju mentalnog zdravlja tenisera, a upravo će platforma Telohranitelj uraditi ključni deo posla i svim teniserima biće dostupna potpuno besplatno. Sama tehnologija zaživela je 2017. i cilj joj je osim mentalne higijene bilo očuvanje sportskih i teniskih vrednosti, odnosno barijera za ljude kojima je jedini cilj širenje agresije i mržnje putem društvenih mreža.

Sistem koristi veštačku inteligenciju kako bi komentari bili filtrirani i moderirani u realnom vremenu, a svaki od komentara analizira se za manje od 200 milisekundi. Čitav tim lingvista stvori je šablone koji doprinose tome da se ne zaobiđe ni kontekst, da se nikakve uvrede niti pretnje ne provuku, ali takođe da se ne ugrozi sloboda mišljenja i da ne dođe do cenzure. "Telohranitelj" će pokrivati Tviter, Instagram, Fejsbuk, Jutjub, Tik Tok i Diskord.


tagovi

Rolan GarosNovak ĐokovićRolan Garos 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara