Novak Đoković (Reuters)
Novak Đoković (Reuters)

Vuk krvavih očnjaka u šumi prepunoj bambija

Vreme čitanja: 7min | pon. 03.07.23. | 08:02

Šest godina bez poraza, četiri vezana pehara, lov na rekord Rodžera Federera i nastavak sna o kalendarskom grend slemu

Finale Vimbldona 2021. godine. Oči kamera prate Novaka Đokovića i Matea Beretinija kroz hodnike "All-England" kluba neposredno pre izlaska na teren. Jasno se vidi, lice Italijana kipti u nespokoju, zebnji i tremi prvog grend slem finala. Kadar na Srbina, potpuni kontrast - kao da se šeta po dnevnom boravku sopstvenog doma, spremajući se da se lati sasvim uobičajenog posla. Iz očiju je sevalo - šesti vimbldonski pehar je moj. I beše tako. I ponovilo se i naredne, 2022. protiv Nika Kirjosa.

Novija teniska istorija, ona što datira od početka 21. veka nametnula je narativ - Rodžer Federer je sinonim za Vimbldon, londonska trava je Švajcarčev crveni tepih, mesto gde se on šepurio grandioznim tenisom, gde je osam puta podizao trofej. Posle sedam vimbldonskih titula, Novak ima puno pravo da kaže "Malo je i moj taj tepih." Jer još od 2017. kada je Fedeks zgrabio osmu titulu, retko kome je na kraj pameti bilo da će rekord biti tako brzo ugrožen. A od tada, Novak Đoković ne gubi na najpoznatijem londonskom travnjaku.

Izabrane vesti

I nema najave velikih svetskih medija, niti onih specijalizovanih isključivo za tenis koje uoči ovogodišnjeg Vimbldona ne nosi u naslovu istu sintagmu "Men to beat" (čovek kojeg treba pobediti) i isto pitanje - može li neko da zaustavi Novaka Đokovića na putu ka 24. grend slem tituli?

KVOTE ZA OSVAJANJE VIMBLDONA - MUŠKARCI

Kako se narativ lako i brzo promenio od Rolan Garosa. Preciznije od polufinala na pariskoj šljaci. Tamo su kako analitičari, tako i prosti ljubitelji tenisa mahom etiketirali Karlosa Alkarasa kao favorita. To nije smetalo Đokoviću da mu pred punim "Šatrijeom" u polufinalu pokaže da je još mlad i zelen. A sada, kada se prešlo sa šljake na travu, ni da izmili maltene nijedno tenisko čedo što nosi određenu težinu, dovoljno smelo da izusti kako Novak nije prvi kandidat za osvajanje. Pa čak ni nakon što je sjajni Španac podigao titulu na Kvinsu i zbacio srpskog asa sa prve pozicije ATP liste.

Zašto? Zato što znaju da je za vanserijske uspehe na travi potrebno iskustvo veće nego za identične podvige na drugim podlogama. Sam je Novak pričao kako je morao da uči da hoda na podlozi koja mu je praktično omiljena. Маhom deca koja ga izazivaju, tek su propuzala, a Novak Đoković ove godine u London dolazi sa više vimbldonskih pobeda nego svi ostali top 20 teniseri skupa. Dolazi kao čovek koji ne pamti poraz u All-England klubu od 2017. godine, koji je podigao četiri uzastopna pehara u Londonu (možda bi ih bilo i pet da takmičenje nije preskočeno 2020. godine zbog pandemije korona virusa), kao teniser koji na centralnom terenu Vimbldona ne zna za neuspeh od 2013. godine i koji je poslednji grend slem poraz doživeo još 2022. na Garosu od Rafaela Nadala.

"Kada kročim na Centralni teren, pretpostavljam da se samo nešto probudi u meni i budem sposoban da igram na veoma visokom nivou", rekao je Novak dva dana uoči početka turnira i nastavio: "Raduje me što i dalje osvajam grend slemove u ovim godinama. Pokušavam da iskoristim taj trenutak, dobro se osećam u svom telu, dobro igram i motivisan sam. Stvari se vrlo brzo menjaju. Već je 20 godina kako se bavim profesionalnim tenisom, dug je to period, mnogo je zahtevan ovaj sport, zahtevan je taj stil, nenormalan u očima nekih, ali to me je dovelo do ovih visina. Sa druge strane, želim još, želim da iskoristim, preostala su dva Grend slema, na US Openu i Vimbldonu, potrudiću se da se borim za trofej i videćemo koliko ću dogurati daleko".

Cilj je jasan. Glad je neutoljiva. Ne samo Vimbldon, već i kalendarski grend slem koji mu je izmakao 2021. Pritisak je tada pojeo Novaka, svet obišle slike kako na pauzi između gemova, kada je Medvedev već bio nadomak pobede, rida u peškir. U tom pritisku, suzama i znoju, rodila se unapređena verzija srpskog kiborga što je osvojila tri od četiri naredna grem slema na kojima je imao pravo nastupa.

KVOTE ZA OSVAJANJE VIMBLDONA - ŽENE

Poslednji put kada je Novak izgubio meč na Vimbldonu, glavni izazivač Karlos Alkaras imao je 14 godina. Novakova trofejna vitrina brojala je 12 grend slem titula - danas ih je 23. I Endi Mari je bio svetski broj jedan. Pritom, taj meč morao je zbog povrede da preda Tomašu Berdihu.

Teza da je jedan od najtežih zadataka u tenisu dobiti Novaka Đokovića u tri seta i dalje stoji. Ona finala u pet setova protiv Rodžera Federera (2014. i 2019.), ulivaju strah u kosti čitavoj plejadi mladih teniskih snaga. Naročito ono iz 2019. kada je spasao dve meč lopte na Fedeksov servis, pa utišao većinski deo publike koji je priželjkivao devetu titulu Švajcarca. Senzacionalno polufinale igrao je i sa Rafaelom Nadalom, pa u dubokom petom setu, sprečio Rafu da napravi brejk i servira za meč.

Svih 127 preostalih tenisera iz glavnog žreba da se nađe u gomili, ne bi dobacilo ni do polovine vimbldonskog iskustva Novaka Đokovića. Zapravo, Endi Mari je jedini učesnik ovogodišnjeg Vimbldona koji je bar jednom srušio Novaka na travi!?

Koeficijenti kažu da Karlos Alkaras ima najbolju šansu da to promeni, ali postoji još nekolicima momaka koje će Đoković morati maksimalno ozbiljno da shvati.

Počnimo od Španca.

KARLOS ALKARAS

Svetski broj jedan može da samopouzdanje temelji na brojnim nestvarnim poredbenim podacima sa velikom trojkom nakon što je osvojio Kvins.

Rodžeru Federeru je bilo potrebno četiri godine i 32 meča na travi da se domogne prve titule. Nadalu pet godina i 38 mečeva, Đokoviću šest godina i 48 duela. Alkaras je to uspeo za dve godine i 11 susreta.

Švajcarac se prvom titulom na zelenoj podlozi okitio kao 21-godišnjak, Nadal je bio godinu dana stariji, Đoković sa 24. Alkaras je pomerio granicu na 20.

Kecmanović (1,45) - Švarcman (2,55)

I još jedan poprilično impozantan podatak iz Alkarasove vizure - uz Novaka, Rafu i Endija Marija, jedan je od četvorice igrača koji su osvajali ATP 500 ili jače turnire na sve tri podloge.

Alkaras ima svoje adute, tehnički vrhunsku izvedbu udaraca, sirovu energiju, ali moraće bolje da je kanališe nego na Rolan Garosu. Tada ju je Novak iskoristio protiv njega, nateravši Španca da pritisne dugme za samouništenje. Moraće ponovo da se čuva povreda, budući da mu je i u finalu Kvinsa protiv Aleksa De Minora morao da traži medicinski tajm-aut tokom kojeg mu je bila bandažirana butina.

Alkars i Đoković ne mogu da se sastanu pre finala. Ko god dobaci dalje biće prvi na svetu nakon Vimbldona.

JANIK SINER

Uz dužno poštovanje prema ovogodišnjem finalisti Rolan Garosa Kasperu Rudu, Norvežanina koji u dosadašnjoj karijeri ima tek tri pobede na travi (samo jednu na Vimbldonu) ne možemo označiti kao veliku opasnost. Slično je i sa Danilom Medvedevim. Iako kladionice kažu da je treći favorit, Rusu je najveći domet u Londonu četvrto kolo iz 2021. Međutim, Janik Siner je prošle godine pokazao da se odlično snalazi na travi i u četvrtfinalu doveo Novaka u vrlo neprijatnu situaciju. Poveo je sa 2:0 u setovima, ali je teniski kralj surovim preokretom izabacio Italijana. Pitanje je u kakvom se fizičkom stanju Siner pojavio na Vimbldonu pošto su ga u poslednje vreme mučile sitnije povrede.

Siner i Đoković ne mogu da se sastanu pre polufinala.

AMERIKANCI

Tejlor Fric, Frensis Tijafo i Sebstijan Korda. Prva dvojica su top 10 teniseri koji nikada nisu pobeđivali Novaka. Fric je pokušavao šest puta, Tijafo u dva navrata. Tijafo je ujedno bio Novakov rival u jednom (egzibicionom) meču na travi. Srbin je slavio u super taj-brejku, a Amerikanac ga je nakon jednog vanserijskog poena počastio komentarom kako nije ni čudo što je sedam puta osvajao Vimbldon. Međutim, najveća prepreka mogao bi da bude 25. teniser sveta Korda. Imao je meč loptu protiv Novaka na startu sezone u Adelejdu. Sa 196 centimetara visine odlično servira, krasi ga dobro kretanje i uglavnom deluje izuzetno opušteno na terenu. Bez obzira na činjenicu da se nalazi u istoj polovini žreba sa Stefanosom Cicipasom i Danilom Medvedevim, nemojte se začuditi ako ga budete videli u polufinalu.

Korda i Đoković ne mogu da se sastanu pre finala.

HOLGER RUNE

Nova nada svetskog tenisa ima pozitivan skor u međusobnim duelima sa Đokovićem. Pobeđivao ga je uzastopno na mastersima u Parizu i Rimu, ali je jedini grend slem susret, onaj sa US Opena 2021. pripao Srbinu. Do ovogodišnjeg Kvinsa nije imao pobedu na travi, ali je napravio dobru vimbldonsku uvertiru plasmanom u polufinale. Put mu neće biti lak pošto ga očekuju potencijalni dueli sa nekadašnjim polufinalistom Grigorom Dimitrovim, moguć duel sa Frensisom Tijafoom, te četvrtfinale protiv Karlosa Alkarasa.

Rune i Đoković ne mogu da se sastanu pre finala.

OSTALI

Nije zgoreg obratiti pažnju na finalistu Kvinsa Aleksa De Minora, odnosno momke koji su igrali polufinale 2022. i 2021. godine, Kamerona Norija i Huberta Hurkača. Nori je prošle godine izgubio baš od Đokovića u četiri seta, a setimo se kako je Britanac nesportski smečovao lopticu Đokoviću u telo i propisno iznervirao srpskog asa u Rimu. I naravno, čistu tenisku romantiku predstavljao bi skok Endija Marija, dvostrukog vimbldonskog šampiona i čoveka sa sva veštačka kuka u drugu nedelju turnira.

Ostali smo dužni objašnjenje zašto ona crtica o Beretiniju s početka teksta. Samo kako biste dobili što jasniju sliku o tome kako Đokovićev lik i delo, te važni mečevi često umeju da utiču na konkurenciju. Gladni vuk kojeg Novak neretko spominje pričajući o sebi, je s krvavim očnjacima izašao iz Bulonjske šume. A sada tek zalazi u omiljeni deo svoje divljine i vreba mlade bambije kojima na travi noge često zaklecaju i proklizaju kao na ledu.


tagovi

VimbldonVimbldon 2023Novak ĐokovićKarlos AlkarasJanik SinerHolger RuneHubert HurkačSebastijan Korda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara