Aleksander Zverev (Reuters)
Aleksander Zverev (Reuters)

Zverev trčao madridski maraton do pola dva ujuturu, sprečio novo razočaranje i pad na 23. mesto

Vreme čitanja: 3min | sub. 29.04.23. | 02:45

Karbaljes Baena imao set i brejk viška, ali ipak nije uspeo da iznenadi prošlogodišnjeg finalisu mastersa u Madridu

Prošao je madridski maraton proteklog vikenda, ali Aleksander Zverev je nekoliko dana kasnije odlučio da išparta svoju maratonsku trku u prestonici Španije. U drugom kolu omiljenog mu turnira, madridskog Mastersa sudario se sa domaćim teniserom Robertom Karbaljesom Baenom i bio je na dobrom putu da napusti popularnu Magičnu kutiju gde je pre godinu dana igrao finale i gde već ima dve titule. Međutim, na volšeban način okrenuo je situaciju u drugom setu, izborio treći, a tamo protutnjao bez izgubljenog gema - 1:2 (7:6, 5:7, 0:6).

Započeli su Španac i Nemac okršaj oko 22.00, a okončali ga maltene sat i po vremena iza ponoći. Zverev je se iskobeljao iz neugodne situacije protiv 53. tenisera sveta, zakazavši okršaj u trećem kolu sa 128-plasiranim Francuzom Igoom Grenijeom. Dakle, na papiru ga čeka znanto lakši posao u borbi za osminu finala, a lako je moglo da se dogodi da debelo sroza svoj renking.

Izabrane vesti

Posle izgubljenog prvog seta sa 8:6 u taj-brejku, u sedmom gemu drugog dozvolio je brejk Karbaljesu Baeni i tako debelo ugorzio svoje 16. mesto na ATP lisit. Kao prošlogodišnji finalista u Madridu brani 600 bodova i da je večeras ispao pao bi na 23. mesto. Isto važi i u slučaju da ga šokira pomenuti Grenije. Međutim, ekspresno je Nemac vratio brejk, a nije ga demoralisalo kada je na 5:4 rival spasao set loptu i izjednačio. Zverev je odbranio jednu brejk loptu na narednom servis gemu, spakovao taj-brejk u džep, a onda brejkom došao do izjednačenja u setovima, pre nego je uručio krompir Špancu u odlučujućem setu. Mada je i tamo viđena žestoka borba budući da je šest gemova trajalo čak 42 minuta. Mada je tada već telo počelo da izdaje domaćeg tenisera koji je pri zaostatku 3:0 tražio medicinski tajm-aut. Ranije tokom meča, pomoć lekara tražio je i Zverev.

U prvom setu, Zverev je spasao čak sedam brejk lopti, ali mu to nije mnogo pomoglo, budući da je dozvoli Špancu da povede. Međutim do kraja je režirao veliki preokret, došao do jubilarne 350. pobede na ATP turu i postao jedini aktivni teniser ispod 30 godina sa tolikim brojem trijufma.

Izuzetno važan trijumf za Nemca koji se poprilično muči u 2023. godini i ako izuzememo polufinale Dubaija koje je izgubio od Andreja Rubljova, nigde više nije dobacio ni do četvrtfinala. Gubio je prošle nedelje na startu Minhena, nešto ranije u 1/8 finala Monte Karla, a pre toga je ispadao na prvoj prepreci u Majamiju, odnosno u 1/8 finala Indijan Velsa. Rane eliminacije doživljavao je i u Dohi, Roterdamu, a Australijan Open završio je već u drugom kolu.

"Ovo mi je omiljeni teren na čitavoj planeti. Poslednji meseci bili su vrlo teški za mene, ali divno je znati da se vraćaš na mesto gde ćeš igrati najbolji tenis koji možeš", rekao je Zverev.

Prvu titulu u Madridu Saša je osvojio 2018. godine pobedivši u finalu Dominika Tima, da bi 2021. ponovio taj uspeh trijumfom nad Mateom Beretinijem. Prošle sezone umesto trećeg pehara u prestonici Španije, dobio je lekciju od Karlosa Alkarasa koji je slavio sa 6:3, 6:1.


tagovi

Aleksander Zverevmasters madridATP Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara