"Detalj sa Skupštine FSS"
"Detalj sa Skupštine FSS"

Dugačka poruka Zvezde klubovima Superlige: Postali smo nebitni, na snazi je samovolja jednog čoveka

Vreme čitanja: 8min | sub. 29.07.17. | 11:55

Sa Marakane detaljno precizirali kakve promene žele u srpskom fudbalu

Detalj sa Skupštine FSSČelnici Crvene zvezde zahtevaju promene u srpskom fudbalu. Ponovo.

Na adresu svih superligaša, crveno-beli su poslali otvoreno pismo u kome ističu potrebu da se

Izabrane vesti

Pismo rukovodstva kluba sa Marakane prenosimo uz neophodnu redakcijsku obradu teksta.
„Poštovani, shodno poslednjim dešavanjima u fudbalskoj organizaciji i donošenjem pojedinih odluka od strane predsednika FSS, neophodno je sazivanje sednice Izvršnog odbora Zajednice Superlige na kojoj bi se diskutovalo o mnogim važnim pitanjima i gde bi trebalo doneti određene važne odluke koje su u interesu fudbala. Nažalost, mišljenje i stavovi klubova Superlige postali su nebitni, odluke koje se donose nisu u interesu fudbala i razvoja fudbalskog sporta, već se samo ispunjavaju želje predsednika FSS Slaviše Kokeze. Cela fudbalska organizacija svedena je na samovolju jednog čoveka, predsednika FSS.

Na ovaj način potcenjeni su svi klubovi Superlige, ljudi koji ih vode i ulažu značajna lična sredstva u njihovo funkcionisanje. Među klubovima Superlige mora postojati konsenzus i otvorena i iskrena diskusija, sa ciljem njihovog unapređenja.

Slaviša KokezaPredsednik FSS želi da rukovodi klubovima i udruženjem klubova Superlige na način da se po njegovom nalogu zakazuju sednice Skupštine Zajednice, na kojima bi se donosile odluke po njegovoj želji i direktivi, bez ikakvih razgovora sa klubovima i poštovanja njihovih stavova i mišljenja. Poslednji u nizu je pokušaj, kroz naređenje predsednika, da se na brzinu, u roku od pet dana, organizuju Skupštine Superlige i Prve lige Srbije, van svih statutarnih rokova koji predviđaju minimum sedam dana za dostavljanje poziva sa kompletnim materijalom za sednicu.

Ostvarivanje opštih interesa, zajedničkih ciljeva i zajednički rad na svim problemima sa kojima se susreću klubovi ne postoji, jer se radi na potpunom razjedinjenju klubova, kako bi predsednik FSS uspostavio potpunu kontrolu nad klubovima, koji postaju poligon za ispunjavanje njegovih želja i ideja koje nemaju apsolutno nikakvu opravdanost.

U poslednjih godinu dana urušen je sistem i svrha FSS, čiji je osnovni princip postojanja organizacija i uređenje fudbalskog sporta u Srbiji, koji bi trebalo da funkcioniše kao nepolitički i nedobitni sportski savez, zasnovan na principima integriteta i sportskog duha i u skladu sa principima fer pleja.

Čitav FSS sad funkcioniše kao privatno vlasništvo jednog čoveka, koji u tome vidi samo sopstveni interes. Organizacija je reč koja ne postoji zbog gubljenja sistema, jer se sve zasniva na njegovim nalozima i naređenjima i sve se rešava pod floskulom „rekao Kokeza“.

Glasanje na jednoj od sednica u Staroj PazoviSvi članovi Fudbalskog saveza su zastrašeni, zdrave i normalne diskusije među članovima više nema i zabranjeno je iskazivanje sopstvenog mišljenja, jer ako mišljenje bilo kog člana nije u skladu sa mišljenjem predsednika, takav član se odmah smatra nepodobnim i odmah se na perfidne načine pristupa njegovom udaljenju iz fudbalske organizacije.

Sportski duh, poštovanje i principi fer-pleja su potpuno marginalizovani, a uvedeni su principi jednoumlja, nesportskih i nečasnih radnji zasnovani na lobiranju metodama zastrašivanja.

Svi organi Fudbalskog saveza imaju samo formalnu ulogu jer se ni jedna bitna odluka ne donosi kako bi trebalo, na sednicama tih organa, nego po naređenju predsednika. Izvršni odbor Fudbalskog saveza, kao izvršni organ, sastaje se samo formalno i na sednicama nema diskusije već se samo čitaju unapred pripremljene odluke po nalogu predsednika.

Odbor za hitna pitanja (čitaj: predsednik) donosi sve važne odluke uglavnom bez sastajanja njegovih članova, kao da su sva pitanja u fudbalu toliko hitna, iz čega se nedvosmisleno vidi da se sve radi formalno i po naređenju i želji jednog čoveka.

Sve ostale komisije i statutarna tela saveza ne donose svoje odluke bez „konsultacija“ sa predsednikom čime je izgubljena svrha njihovog postojanja“.

KAKO RADI ARBITRAŽNI SUD...

Navijači Crvene zvezdeNa poseban načinm Crvena zvezda se bavi Arbitražnim sudom FSS.
„Arbitražni sud, zasnovan po principima UEFA i FIFA i Zakonu o arbitraži Republike Srbije, radi na rešavanju sporova između članova FSS od njegovog osnivanja 2014. Radio je kvalitetno i nezavisno sve do decembra 2016. godine kada su, bez obrazloženja, smenjeni svi arbitri kao i predsednik suda, inače dugogodišnji i priznati stručnjaci iz oblasti prava. Ovo je bio prvi korak pokazivanja sile predsednika prema ljudima koji su želeli da ostanu nepristrasni i nezavisni u donošenju odluka.

Naravno uz smenu svih arbitara pristupilo se i donošenju „novog“ Pravilnika o radu Arbitražnog suda, koji je urađen po meri predsednika i usvojen, podrazumeva se, na Odboru za hitna pitanja.

Zvezdan Terzić i Slaviša Kokeza iz vremena dok su sarađivaliIako je svim pozitivnim propisima UEFA i FIFA obavezno da, prilikom formiranja liste arbitara, svoje predloge za arbitre daju udruženja profesionalnih klubova i Sindikat profesionalnih igrača (što je u potpunosti ispoštovano prilikom formiranja Arbitražnog suda), ovog puta su van svih propisanih okvira za izbor arbitra izopšteni i udruženja klubova i profesionalnih igrača. Ovo je dovelo do toga da je, po žalbi Sindikata profesionalnih fudbalera međunarodnim organizacijama FIFPro, ECA, EPFL i UEFA, sazvan hitan sastanak sa predstavnicima ovih organizacije, na kome je utvrđeno da udruženja klubova i igrača moraju biti uvažena i dostaviti svoje predloge za odgovarajući broj arbitara. I pored upozorenja Fudbalski savez Srbije isto nije uvažio i dozvolio klubovima da dostave predloge za izbor arbitara, čime su grubo prekršeni svi propisi i nalozi međunarodnih organizacija“.

DA LI JOŠ NEKI SAVEZ REKETIRA KLUBOVE?

U posebnom odeljku pisma, Crvena zvezda ukazuje na slučaj takozvane „naknade od ostvarenih transfera.
„Pravilnik o registraciji, statusu i transferu igrača FSS u članu 72. predviđa obavezu svih klubova da dva procenta od svakog transfera uplate na račun Fudbalskog saveza Srbije i da će se navedena sredstva koristiti za razvoj fudbala u Srbiji. Nije nam poznato da i jedan savez u Evropi na ovaj način reketira svoje klubove. Činjenica je da je Fudbalski savez Srbije po ovom osnovu do sada prikupio značajna sredstva, a ni jedan jedini dinar nije uplaćen ni jednom klubu, niti je upotrebljen za finansiranje projekata koji bi doprineli razvoju fudbala u Srbiji. Ovakvim, vrlo efikasniim i legalnim „reketiranjem“ klubova po ideji predsednika, samo se dodatno osiromašuju ionako već siromašni klubovi. Umesto da Fudbalski savez radi na stvaranju ambijenta i zakonskih okvira za kvalitetnije poslovanje klubova i pomaže klubovima u ostvarivanju pozitivnih takmičarskih i poslovnih rezultata, kao što rade svi savezi na svetu, on uzima sredstva čime dodatno otežava funkcionisanje i direktno utiče na njihovo urušavanje.

Pored navedenog po stupanju predsednika FSS na funkciju, udruženjima klubova je odmah oduzeto pravo naplate disciplinskih kazni po odlukama Disciplinske komisije. Ovaj vid naplate sredstava je bio veoma dobar, jer su klubovi za disciplinske prekršaje koje učine na utakmicama novčane kazne plaćali udruženjima, koje su se kasnije ravnomerno delile svim klubovima, a postojao je i plan da se na taj način ostvarena sredstva uplate klubu koji je ostvario prvo mesto na fer-plej tabeli, čime bi se dodatno stimulisalo fer-plej ponašanje. Očigledno je, međutim, da Fudbalski savez ideje koje stimulišu fer-plej kao jedan od osnovnih principa sporta baš i ne zanimaju, već samo naplata disciplinskih kazni i uvećanje sopstvenih prihoda“.

ŠTA JE SA TV PRAVIMA?

Kome ide novac od prenosa utakmica?U nastavku pisma, Zveda postavlja pitanje prihoda od novca stečenog prodajom TV prava.
„Najnovijom odlukom, naravno opet Odbora za hitna pitanja po nalogu predsednika, van svih propisanih rokova (30 dana od početka takmičenja), izmenjene su Propozicije za takmičenje u Superligi Srbije i obrisane odredbe kojima je bilo definisano pravo klubova da prodaju sopstvena prava na TV prenose utakmica u Superligi. Ovakvom odlukom FSS je izvršio direktan udar na klubove Superlige, uzimajući im i ono malo što od prodaje navedenih prava ostvaruju.

Ovakava odluka protivna je moralnim i logičnim principima jer FSS, na ovaj način, klubovima uzima prodaju sopstvenog proizvoda. Verovatno će FSS pomisliti „kako to UEFA prodaje TV prava na evropska takmičenja, onda ćemo i mi za takmičenja u Srbiji“. Da, ali UEFA takmičenja imaju sasvim drugi smisao od nacionalnih i skoro nigde u Evropi ne postoji slučaj da klubovi, odnosno njihova udruženja, ne prodaju TV prava, već da to radi fudbalski savez. Evidentno je da i ova, kao i sve prethodne odluke, imaju za cilj uništavanje klubova i fudbala uopšte.

Postavlja se logično pitanje ko u fudbalskoj organizaciji zbog koga postoji, klubovi zbog Saveza ili Savez zbog klubova? Na kraju, aktuelno rukovodstvo saveza ne sme zaboraviti činjenicu da je to savez fudbalaksih klubova i da bez njih on ne može postojati“.

KORIŠĆENJE MEDIJSKIH PRAVA

U skladu s gore navedenim, Zvezda pita superligaše da li su za to da korišćenje medijskih prava dobije drugačiju svrhu od postojeće.

„FSS je vlasnik svih prava koja proizilaze iz takmičenja i ostalih događaja iz njihove konkretne nadležnosti. Ta prava, između ostalog, obuhvataju sva finansijska prava, audiovizuelne, odnosno, televizijske i radio snimke, prava reprodukcije i prenošenja, multimedijalna prava, marketinška i reklamna prava i jedinstvena prava, kao što su prava vezana za ambleme i prava koja potiču iz Zakona o autorskom i srodnim pravima, internet prava, kao i prava vezana za klađenje na rezultate fudbalskih utakmica.

Izvršni odbor će odlučiti kako i u kojoj meri će se ova prava koristiti i sastaviće posebne pravilnike za ova prava. Izvršni odbor će sam odlučivati da li će se ova prava koristiti ekskluzivno, ili zajedno sa trećom stranom, ili u potpunosti preko treće strane. Izvršni odbor može svojom odlukom deo prihoda od ovih prava ustupiti asocijacijama profesionalnih klubova. Statutarno definisanje kome pripadaju medijska i sva druga prava koja prositiču iz takmičenja, kao i definicija da se DEO prava može ustupiti asocijacijama – udruženjima klubova“.

PROTIV NACRTA NOVOG STATUTA FSS

Crvene zvezde ujedno osporava nacrt novog Statuta FSS, kao i na drugačiji način uređenja odnose u fudbalskoj Srbiji, u smislu organizovanja klubova.
„Poslednja u moru čuvenih odluka, opet naravno Odbora za hitna pitanja, je i donošenje nacrta novog Statuta FSS, bez ikakvih konsultacija sa bilo kojim članom FSS i njegovo formalno stavljanje na javnu raspravu, koja nema nikakav smisao, jer je svaki dokument dosad koji se nalazio na javnoj raspravi usvojen u svom izvornom izdanju. Iz novog nacrta Statuta apsolutno je i ne dvosmisleno vidljiva želja za uspostavljanjem apsolutne vlasti i prilagođavanjem najvišeg akta fudbalske organizacije jednom čoveku, koji novim statutom ima sva prava, a ni jednu obavezu“.

Detaljnije o ovom birokratkom pitanju možete pročitati OVDE.

U zaključku se kaže:
„Iz svega napred navedenog može se zaključiti da se stvara atmosfera i okruženje za vladavinom jednog čoveka koji želi apsolutnu vlast, rukovođenje i kontrolu nad svim klubovima. Ovakvim postupanjem u potpunosti se diskvalifikuju demokratski principi kod donošenja odluka, a mišljenje i stavovi klubova, koji čine esenciju fudbalskog sporta, nipodaštavaju se i zanemaruju u potpunosti. Svi predstavnici klubova Superlige Srbije su predugo u fudbalu i previše energije i vremena ulažu da bi na ovakav način potcenjivali sami sebe i svoje klubove. Ovakvo postupanje Slaviše Kokeze predstavlja direktno vređanje zdravog razuma i ismevanje svim činiocima u fudbalskoj organizaciji Srbije.

Iz svih navedenih razloga pozivamo sve predstavnike klubova, kojima je važan interes srpskog fudbala, njegov napredak i razvoj profesionalnih klubova, da u otvorenim razgovorima na sednicama Izvršnog odbora našeg udruženja Zajednice Superlige, vodeći zdravu i argumentovanu diskusiju, dođemo do zajedničkih odluka, izrazimo stav i ostvarimo zajedničke ciljeve i time sprečimo ispunjavanje želja Slaviše Kokeze, koje vodi u diktaturu i jednoumlje, gde će neminovno ceh platiti celokupan srpski fudba“, stoji u otvorenom pisku superligašima, koje je danas osvanulo i na zvaničnom sajtu Crvene zvezde.

(FOTO: Star sport, MN Press)


tagovi

FK Crvena zvezdaFudbalski savez SrbijesaopštenjeSlaviša KokezaSrbijaSuperligaZajednica superligaša

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara