""
""

Holandija na nogama: Derbi za titulu!

Vreme čitanja: 4min | ned. 14.04.13. | 12:04

PSV dočekuje Ajaks u meču u kojem su ulog čast, prestiž, ali i šampionski pehar. Na delu ćemo videti supertalente Eriksena, Fišera, Viljemsa, Van Rajna, Lokadiju... Domaćin od 2008. nije bio šampion, a od 2009. u prvenstvenim mečevima nije savladao aktuelnog prvaka

 

Izabrane vesti

Bajern je već proslavio titulu u Nemačkoj, pitanje je dana kada će Barselona biti krunisana u Španiji, Mančester Junajted u Engleskoj i Juventus u Italiji, ali je zato u Holandiji na pomolu dramatičan finiš, pošto pet kola pre kraja čak četiri tima imaju realne šanse da se dokopaju pehara. Ajaks na čelu ima 63 boda, Vitese 61 ali i meč više u kojem je napravio ogroman kiks, PSV Ajndhoven i konačno, Fejenord 59. A sve će biti mnogo jasnije već ove danas posle velikog derbija PSV – Ajaks na Filips stadionu (16.30, TV Sportklub plus), kao i okršaja Fejenord – Vitese koji nas očekuje naredne nedelje.

Okršaj Ajaksa i Fejenorda je svojevrsni „klasiko“ (Klassieker) holandskog fudbala, najveće i najatraktivnije rivalstvo, ali zato meč Ajaksa i PSV Ajndhovena slobodno može da ponese epitet derbija Holandije, jer se radi o timovima koji su u poslednje dve decenije osvojili tri četvrtine titula!
„Pobeda nad Fejenordom je stvar časti i ponosa, a nad PSV-om dokaz superiornosti“, objašnjava trener Ajaksa Frank de Bur koji je od dolaska na kormilo Kopljanika osvojio dve vezane titule (PSV nije slavio od 2008), pa ga mnogi već u budućnosti spominju kao jednog od kandidata i za klupu slavne Barselone.

Duel timova iz Amsterdama i Ajndhovena, gradova udaljenih 124 kilometra, ujedno je i okršaj dve različite škole fudbala. Na jednoj strani su Kopljanici koji se već decenijama oslanjaju na sistem 4-3-3, a na drugoj Filipsovci koji mnogo češće praktikuju 4-3-1-2 ili 4-2-3-1. Dva velikana su do sada odigrala 57 ligaških mečeva, a uspešniji je Ajaks sa 30 pobeda, naspram 19 trijumfa PSV Ajndhovena, uz 18 nerešenih ishoda.

Jesenas je Ajaks na svom terenu slavio sa 3:1, a PSV nije dobio prvenstveni derbi još od 2009. godine. U njihovim mečevima jednostavno nema pravila: dešava se da padne po pet-šest golova, ali i da mreže miruju kao što se desilo u dva vezana derbija 2010. i 2011. godine.

Kako trenutno stoje stvari, predstojeći derbi mogao bi da bude vredan titule. Ajaks ima tri boda prednosti i eventualnim trijumfom bi skoro sigurno izbacio Filipsovce iz borbe za krunu. U suprotnom, ako slave domaćini, oni bi automatski prestigli aktuelnog lidera zahvaljujući boljoj gol-razlici koja na kraju može i da odluči šampiona (PSV +56, Ajaks +42). Uostalom, PSV ima ubedljivo najefikasniji napad u prvenstvu koji postiže skoro tri gola po susretu, a Ajaks drugu najbolju odbranu, posle Tventea.

Iskusni trener ekipe iz Ajndhovena, bivši selektor Holandije Dik Advokat, još ne zna da li će moći da računa na „rovitog“ defanzivca Bumu, dok će gosti doputovati bez suspendovanog reprezentativnog golmana Vermera koji je prošlog vikenda zaradio crveni karton. Ajaks je vezao pet uzastopnih pobeda, što je pravi podvig ako se zna da su duže od dva meseca van stroja bili povratnik Rajan Babel (postigao kao rezerva dva gola na poslednja dva meča) i Katalonac Kuenka koji je nedavno pristigao s Kamp Noua.

I jedan i drugi klub u svojim redovima imaju srpske internacionalce, ali ih izvesno nećemo ove nedelje videti na terenu. Jagoš Vuković je član drugog tima PSV Ajndhovena, dok je Miralem Sulejmani, nekada najskuplji fudbaler u istoriji holandskog fudbala, zbog toga što je odbio da produži ugovor koji mu ističe u junu odigrao tek pet mečeva ove sezone. Poslednji put je na teren kročio 8. decembra prošle godine!

I naravno još jednom ćemo imati priliku da vidimo zaštitni znak holandskog fudbala: supertalente! PSV i Ajaks su poznati kao fabrike talenata koji najveće evropske klubove „snadbevaju“ kvalitetnim igračima.

PSV ima dvojicu 19-godišnjaka oko kojih će se uskoro otimati „pola Evrope“. Mladi bek Džetro Viljems je sa 19 godina već postao standardan reprezentativac Holandije, a njegov vršnjak Jirgen Lokadija bi trebalo da nastavi „lozu“ fenomenalnih špiceva koji su se afirmisali u Ajndhovenu.

Sa druge strane, Ajaks ima još talentovanije klince. O 21-godišnjem plejmejkeru Kristijanu Eriksenu se gotovo sve zna i on će  narednog leta moći da bira između ponuda najvećih evropskih klubova. Ali, već je spreman naslednik na Amsterdam Areni. Reč je o Eriksenovom zemljaku Viktoru Fišeru, brzonogom momku prefinjene tehnike i driblinga. Ima samo 18 godina, a već je ove sezone rešio Klasiker protiv Fejenorda i pitanje je koliko će još Ajaks moći da ga zadrži pred naletima evropskih klupskih aždaja. Tu su i supertalentovani bek Rikardo van Rajn koga traži Milan, Barsino dete Isak Kuenka, sjajni švedski vezista Tobijas Sana...

Nećete se prevariti ako odlučite da pogledate ovaj meč, jer ćete imati šta da vidite.

Do kraja prvenstva PSV ima meč više na domaćem terenu, ali ne i lakši raspored jer dočekuje Ajaks, Groningen i NEC, ali zato ide u goste AZ Alkmaru i Tventeu. Na drugoj strani Ajaks će ugostiti Herenven i Vilem, a putovati PSV-u, NAC Bredi i Groningenu.  

PSV – AJAKS (16.30 TV Sportklub plus)

Stadion: Filips. Kapacitet: 35.000. Sudija: Bjern Kuipers.

PSV AJNDHOVEN (4-3-2-1): Vaterman – Hačinson, Marselo, Derajk, Viljems – Van Bomel, Toivonen, Strotman – Vajnaldum, Mertens – Lens
Trener: Dik Advokat

AJAKS (4-3-3): Silesen – Van Rajn, Alderveireld, Moisander, Blind – Poulsen, Eriksen, De Jong – Fišer, Sigtorson, Šene
Trener: Frank de Bur

 


tagovi

AjaksDžetro ViljemsEredivizijaEvropaHolandijaJirgen LokadijaKristijan EriksenPSV AjndhovenRikardo Van RajnViktor Fišer

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara