"danas Milivojević, nekad Đorđević, Ivić, Kovačević..."
"danas Milivojević, nekad Đorđević, Ivić, Kovačević..."

Kako su crveno-beli Srbi pisali istoriju Pireja...

Vreme čitanja: 3min | ned. 08.05.16. | 13:30

Šestić, Đorđević, Pantelić, Kovačević, Ivić...

danas Milivojević, nekad Đorđević, Ivić, Kovačević...Miris evropskog spektakla na Marakani! Konačno! Makar bila u pitanju i obična prijateljska utakmica. Mada kada se sastaju Crvena zvezda i Olimpijakos teško da uz taj meč može da ide epitet običan. Imaće konačano šansu Luković i drugovi da provere jesu li njihove velike ovoletošnje međunarodne ambicije na zdravim nogama, mogu li da se pobiju sa timom koji je godinama konkurentan u Ligi šampiona, ekipom koja vrvi od istinskih asova u svim linijama...

Reklo bi se da je novi stari šampion Grčke učinio veliku uslugu Crvenoj zvezdi i omogućio joj najbolji mogući sparing (19 časova, TV Arena Sport), ali klub iz Pireja je jedan od onih večitih dužnika najtrofejnijem srpskom klubu. Jesu Pirejci iznedrili gomilu grčkih reprezentativaca, tačno je da su crveno-beli dres finansijskih jakog Olimpijakosa nosili ili nose asovi poput Rivalda, Ibagaze ili Kambijasa, ali istoriju tog kluba pisali su Srbi. I to bivši igrači Zvezde.

Izabrane vesti

Tamo u velikoj luci prvi put su počeli da konzumiraju esencijalno fudbalsko majstorstvo kada je Miloš Šestić sredinom osamdesetih zadužio dres Olimpijakosa. Bili su u tom periodu grčki predstavnici i dalje liliputanci, ali je popularni Šele predstavljao prethodnicu zlatnog perioda. Da, baš tim epitetom navijači Olimpijakosa nazivaju razdoblje od sredine devedesetih do 2010.godine. Zvezdice Lige šampiona postali su zaštitni znak Pireja, titula u Grčkoj nije menjala dugo vlasnika... Mirođija i to vrlo jaka u toj nezapaćenoj dominaciji Olimpijakosa bio je nekadašnji član Crvene zvezde Predrag Đorđević. Bivši reprezentativac Jugoslavije nije dobio adekvatnu šansu u Ljutice Bogdana, krenuo je alternativnim putem u Grčku ne sluteći da će postati igrač sa prefiksom "Trio" (tako u Grčkoj nazivaju legende).

Osvojio je Đorđević 12 titula u dresu Olimpijakosa, odigrao 344 utakmice i postigao 112 golova. Malo je nedostajlo da crveno-bele iz Pireja odvede u polufinale Lige šampiona. Posle epskih utakmica Juventus je bio bolji.Darko Kovačević u crveno-belom dresu atinskog velikana

Kasnije su Đorđevićev primer sledili Ilija Ivić, Marko Pantelić, Darko Kovačević i na posletku Luka Milivojević... Za sve što su dobili od Zvezdinih igrača Olimpijakos se zahvalio današnjom  prijateljskom utakmicom, baš kao što je to uradio i u novembru 1994. godine. Tada je najveći grčki klub probio sportske sankcije i vratio evropski fudbal na Marakanu.

Bliske veze dva kluba pojačalo je bratstvo navijača. Ono datira još iz sredine osamdesetih, a učvršćeno je proleća 1992. godine. Tada je Crvena zvezda u grupnoj fazi Kupa šampiona za protivnika, između ostalog, imala mrskog Olimpijakosovog rivala Panatinaikos. Crvena zvezda, tada  aktuelni šampion Evrope, dočekana je u Atini uz veliki diplomatski skandal. Tamošnje vlasti nisu dozvolile ulaz Darku Pančevu zbog dobro poznatih odnosa između Makedonije i Grčke. Zvezda je imala pritisak moranja, a na Olimpijskom stadionu u Atini pojavila se velika grupa navijača Olimpijakosa i donela transparent: "Srećno crveno-bela braćo". Ishod je dobro poznat, Darko Pančev je antologijskim golovima doneo veliku sreću navijačima Crvene zvezde i Olimpijakosa.

Bratsvo je kasnije godinama negovano, pa i danas na utakmicama Crvene zvezde često možete videti obeležja navijačke grupe "Gate 7", a i obrnuto.

Zato se danas očekuje praznik, dobro popunjene tribine i odgovor na pitanje: Može li Crvena zvezda protiv respektabilne evropske ekipe?

Pratite MOZZART Sport i na našoj novoj Fejsbuk stranici

Piše: Darjan Nedeljković;
 Foto: Action Images, MN Press.


tagovi

SuperligaSrbijaPredrag ĐorđevićOlimpijakosmiloš šestićmeđunarodni fudbalLuka MilivojevićIlija IvićGrčkaDarko KovačevićFK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara