Kinezi podneli račune Milanovim navijačima: Ima dugova, nema skupih pojačanja, nema ni velikih prodaja

Vreme čitanja: 3min | sre. 02.05.18. | 19:00

Održan sastanak akcionara kluba na kojem je napravljen presek stanja

U Milanu je danas održan sastanak akcionara kluba na kojoj su čelnici kluba morali da manjinskim akcionarima odgovaraju na pitanja koja se poslednjih meseci povlače po medijima, a tiču se Milanove finansijske situacije.

Mnogo se pisalo o problemima u kojima se nalaze kineski vlasnici i mogućnosti da klub dobije novog vlasnika jer oni ne mogu da na vreme ispune sve obaveze na koje su pristali kada su preuzimali klub. Ipak, za sada sve funkcioniše normalno...

Izabrane vesti

Generalni direktor i prvi čovek od poverenja kineskih vlasnika Marko Fasone je danas akcionare umirio rečima da nema nikakvih problema oko ekonomske situacije u klubu. Ipak, prva tačka dnedvnog reda je bilo pomeranje roka za isplatu obveznice od 15.000.000 evra na jun 2019. godine. Fasone tvrdi da nije problem isplata već dinamika zbog finansijskog fer-pleja i da je bolje da se neka dugovanja kasnije plate kako ne bi sada ulazila u finansijski plan jer se Milan nalazi pod strogim UEFA monitoringom.
„Samo smo odložili deo isplate obveznice koja ukupno iznosi 54.000.000 evra, ali to nema nikakve veze sa likvidnošću kluba. To smo uradili samo da bi ispunili neke finansijske norme FS Italije“, rekao je Fasone.

Mnogo zanimljivije je pitanje vraćanja dugova američkom fondu Eliot. Kada su Kinezi pre godinu dana preuzimali klub, pozajmili su dobar deo novca od Eliota i to stiže na naplatu narednog oktobra. Klub je od Eliota pozajmio 128.000.000 evra sa kamatom od sedam odsto, a gazda Jonghong Li je od Amerikanaca pozajmio 180.000.000 evra sa kamatom od 11 odsto. Kada se sve sabere, Kinez i Milan moraju do oktobra da vrate preko 350.000.000 evra Amerikancikma ili će oni preuzeti klub i možda ga preprodati drugom većinskom vlasniku. Milan će u narednih 30 ili 40 dana predstaviti plan refinansiranja dugova kako bi klub mogao normalno da funkcioniše u prelaznom roku i narednoj sezoni.

Inače, Milan će prvu godinu sa novima vlasnicima završiti u minusu između 80.000.000 i 90.000.0000 evra. Plan je da sledeću završi sa najviše 60.000.000 evra manjka, da se u trećoj godini minus spusti na 30.000.000 evra što je granica u UEFA finansijskom fer-pleju. Za to će Milan u sledećoj sezoni morati da se plasira u Ligu šampiona kako bi obezbedio svež kapital od elitnog takmičenja.

Ali velikih pojačanja za sledeću sezonu najverovatnije neće biti. Na današnjem sastanku je potvrđeno da će Milan dovoditi iskusne i jeftine igrače u narednom prelaznom roku, ali i da neće biti prisilnih prodaja. Biće prodati samo oni igrači za koje zeleno svetlo stigne od sportskog sektora, što znači da bi Donaruma, Romanjoli, Suso i ostali ključni igrači trebalo da ostanu.

Milan je već obezbedio besplatne transfere golmana Pepea Reine, beka Ivana Strinića, blizu je i južnokorejski vezista Ki iz Svonsija, a jedino pojačanje koje bi moglo biti skupoceno je napadač umesto Nikole Kalinića. Pominju se Morata, Beloti, Džeko i Murijel.

(FOTO: Action images)


tagovi

Li JonghongMarko Fasone

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara