Vilfredo Leon
Vilfredo Leon

Kreće Liga šampiona: Gde je Leon - tu je kruna! Pada li ruski titan?

Vreme čitanja: 3min | uto. 20.11.18. | 09:25

Zenit iz Kazanja je četvorostruki šampion Evrope, ali je ostao bez najboljeg, Vilfreda Leona, koji je pojačao Peruđu. Kandidati za titulu su još preostala dva italijanska kluba, Lube i Modena

Dobija li Evropa novog odbojkaškog šampiona? Dominacija Zenita iz Kazanja traje već četiri godine. Italijanski klubovi svake sezone ulažu milione kako bi skinuli sa prestola moćnu ekipu Vladimira Alekna, ali pehar ne menja vlasnika od 2014. godina kada je počela vladavina tima iz Tatarstana. Prošle sezone u Kazanju malo je falilo da titulu preotme Lube. Ipak, posle drame, pet setova i dva i po sata paklene odbojke, Zenit je odbranio krunu najbolje ekipe Starog kontinenta.

Utakmicom u Ankari između domaće Halkbanke i belgijskog Roselara danas počinje grupna faza Lige šampiona. U trci za pehar biće 20 timova, podeljenih u pet grupa. Po dve najbolje ekipe nastavljaju bitisanje u plej-ofu.

Izabrane vesti

Može li neko da ugrozi moćni Zenit? Ruski tim je i ove godine jedan od glavnih favorita za petu uzastopnu, a ukupno sedmu krunu najbolje ekipa Evrope. Moćni ruski titan je pretrpeo jednu, ali drastičnu promenu. Najbolji odbojkaš današnjice, Kubanac sa poljskim pasošem Vilfredo Leon pojačao je Peruđu. Zenit je odgovorio dovođenjenjem još jednog velikog asa, Francuza Ervina Ngapeta, koji je stigao iz Modene. Ostalo je sve isto. I dalje je ekipa sastavljena od ruskih reprezentativaca koje predvodi najbolji korektor planete Maksim Mihajlov. Na poziciji tehničara je Aleksandar Butko, srednji bloker je Artem Volvič, libero vremešni Aleksej Verbov. Uz Ngapeta stranac je još odlični Amerikanac Metju Anderson. Ekipa je uigrana, ali kako bez prve zvezde?

Gde je Vilfredo Leon tu bi trebalo da je i titula. Maestralni novopečeni Poljak u milionskom transferu stigao je u redove italijanskog šampiona. Prošle godine, ekipa srpskih reprezentativaca Aleksandra Atanasijevića i Marka Podraščanina je na „čizmi“ osvojila triplu krunu, ali na F4 Lige šampiona ekipa trenera Lorenca Bernardija ništa nije mogla Zenitu u polufinalu. Sada je tu Leon i čini se da je Peruđa prvi favorit da posle Italije dominira i na Starom kontinetu. Da je italijanski šampion igrački najjači govori i početak sezone u domaćem šampionatu. Peruđa je već dobila sve konkurente u prvenstvu, Trentino, Modenu i Lube.

Od kandidata za najviši plasman tu su i ostale dve italijanske ekipe, vicešampion Evrope Lube i pojačana Modena, koju predvode Ivan Zajcev i američki tehničar Majka Kristenson. Jaki su i poljski timovi. Keđeržin je prošle sezone bio na F4 Lige šampiona u Kazanju. I dalje je ekipa sastavljena većinom od domaćih igrača, a tehničar je ostao iskusni Francuz Benžamin Tonuiti. Šampion Belhatov je oslabljen odlaskom srpskog reprezentativca Srećka Lisinca u Trentino, ali je tim za koji igra Milan Katić kadar da se umeša u borbu za završni turnir.

Nemački Fridrishafen i Berlin, odnosno belgijski Mazeik i Roselar su godinama u evro eliti i umeli su da odu daleko. Turska Halkbanka se pojačala dolaskom srpskog korektora Dražena Luburića, koji je prošle sezone branio boje Zenita iz Sankt Peterburga. Najslabije ekipe u takmičenju su češki šampion Karlovarsko, odnosno Šamon i Frankfurt koji su došli do plasmana posle kvalifikacija.

Zenit iz Kazanja i Peruđa su apsolutni favoriti u svojim Grupama A i E, dok bi najviše vatre trebalo da bude u Grupi B, gde će za dva mesta u plej-ofu da se bore italijanski giganti Lube i Modena i poljski vicešampion i učesnik prošlogodišnjeg završnog turnira Keđeržin Kozle. Češko Karlovarsko među takvim „alama“ teško može da očekuje i set da osvoji.

Vreme RB Liga Meč Tip Kvota
Uto 15:00 9367 Halkbank A. - Roeselare ki 1 1,35
Uto 17:30 9368 Zenit St.Petersburg - Chaumont ki 1 1,05
Uto 18:00 9369 Belchatow - Gdansk hs 1 (-1.5) 1,25
Ukupna kvota1,77

LIGA ŠAMPIONA – 1. KOLO

GRUPA A

Utorak
15.00: (1,35) Halbank – Roselar (2,90)

Sreda
Zenit Kazanj – Frankfurt

GRUPA B

Sreda
18.00 Keđeržin Kozle - Karlvarsko

Četvrtak
20.30 Lube – Modena

GRUPA C

Utorak
17.30: (1,05) Zenit Sankt Peterburg – Šamon (7,70)

Sreda
20.00 Fridrishafen – ACH Ljubljana

GRUPA D

Utorak
18.00: (1,12) Belhatov – Gdanjsk (5,30)

Četvrtak
19.30 Berlin – Mazeik

GRUPA E

Sreda
17.00 Arkas – Tur
20.30 Peruđa – Dinamo M.

*** kvote su podložne promenama

Foto: Shutterstock, MN Press


tagovi

Vilfredo LeonAleksandar AtanasijevićMarko PodraščaninOK PeruđaCEV Liga šampionaZenit Kazanj

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara