""
""

Legenda Kasiljas i njegov uzor Bufon: Imao je 17, a ja 14 godina – divio sam mu se i zavideo

Vreme čitanja: 3min | uto. 30.05.17. | 10:23

Neverovatna priča o dva vanserijska golmana kroz reči nekadašnjeg čuvara mreže Real Madrida

Iker Kasiljes i Đanluiđi Bufon. Nema mnogo golmana koji se u poslednje dve decenije mogu staviti u istu ravnu sa takvim veličinama. Jedan je legenda Reala, drugi Juvetusa, a obojica su jedni od najvećih koji je evropski fudbal ikada imao.

Izabrane vesti

Danas su veliki prijatelji, osvojili su gotovo sve što se moglo osvojiti, ali Bufonu nedostaje onaj najvredniji trofej u klupskom fudbalu, koji će pokušati da podigne naredne subote u Kardifu.

Iako će navijati za svoj Real Madrid, Kasiljas smatra da u ovom trenutku ne postoji čovek koji više zaslužuje pehar Lige šampiona od Bufona.
„Da mu protivnik nije Real Madrid, svim srcem bih želeo da osvoji trofej. On je osvojio gotovo sve, ali ovaj trofej je propustio i on ima još veću težinu za njega. Imao je sjajnu sezonu i ponovo je u finalu. To je za nas „starije ljude“ odlična stvar. Mislim na sebe, Petera Čeha. To pokazuje da se i u 39. godini osećamo dobro i da smo još konkurentni“, rekao je Kasiljas u velikom intervjuu za Gazetu delo Sport.

Iako je razlika između njih dvojice svega tri godine, Kasiljas priznaje da mu je Bufon bio pravi uzor na početku karijere.
„On je počeo da brani sa 17, tada je meni bilo 14. Neverovatno je bilo zamisliti da je momak koji je tek nešto stariji od mene već bio na nivou Parme. To je bio pravi primer, divio sam mu se i zavideo. To je kratko trajalo, jer kada sam ja počeo da branim za Real 2001. godine, on je prešao u Juventus. Tada smo nastavili zajedno“.

Od legendarnog Lava Jašina još se nije pojavio golman koji je dobio priznanje za najboljeg igrača sveta, iako su mnogi to zaslužili.
„Možda je neko od golmana mogao da pobedi, ali to je komplikovano. Bilo je trenutaka u kojima smo mogli da se borimo za Zlatnu loptu, mislim na Šmajhela 1999. godine i Olivera Kana 2002. Ja nikada nisam bio u konkurenciji, mi golmani smo marginolizovani. Samo je Jašin pobedio 1963, a to mi u ovom trenutku deluje kao letenje na mesec“.

Iako u Portu ima opciju da ostane još godinu dana najverovatnije neće ostati na Dragau. Što se tiče želja, tu nema dileme.
„Druge opcije? Juventus! Ne, ozbiljno, oni trebaju da dovedu Donarumu. Ostave ga godinu, dve na pozajmici dok Bufon ne ode u penziju, a onda ga odvedu u Torino. Ako bi trebalo da se kladim na nekog mladog golmana, onda bi to bio on. U Evropi nema igrača od 18 godina koji poseduje takav kvalitet. Jasno je da mora da sazri za godinu ili dve dana, ali njegovi kvaliteti su očigledni. Što se mene tiče, Serija A je dobra opcija. Tamo postoje velike ekipe, a ja volim Italiju i njihov fudbal. Sad sam u Portugaliji, ali bih želeo da dođem u Italiju i ponovo igram protiv Điđija. To bi bilo divno“.

Prvi suret je bio pre više od jedne decenije.
„Prvi put smo se sreli u polufinalu Lige šampiona 2003. godine. Bilo je 2:1 za nas na Bernabeuu, a onda smo izgubili 3:1 u Torinu. Bufon je tada odbranio penal Luisu Figu“, prisetio se Kasiljas.

(FOTO: Action images)


tagovi

ŠpanijaReal MadridPortoLiga šampionaJuventusItalijaIker KasiljasEvropaĐanluiđi Bufon

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara