Rabio i Verati prebili Zvezdin vezni red
Rabio i Verati prebili Zvezdin vezni red

Lekcija broj 1: Odbrojavanje kreće kad izgubiš loptu - pet sekundi da je uzmeš nazad!

Vreme čitanja: 3min | čet. 04.10.18. | 09:20

Po ugledu na Pepa Gvardiolu...

Ništa ti neće pokloniti. Apsolutno ništa. Vaspitavani su tako. Jer ako imaš najviše ambicije moraš da na svakoj utakmici igraš najbolji fudbal. Crvena zvezda je sinoć u Parizu mogla da vidi šta to znači. Pari Sen Žermen ju je deklasirao sa 6:1. Nije šampion Srbije mogao da veže tri pasa. I tu je ključ svega. Nije slučajno Miloš Degenek na pitanje da li je Zvezda mogla da odigra hrabrije i pokuša da kroz pas igru umiri Svece odgovorio kontrapitanjem: Mislite da je to lako?

Toma Menije nam detaljnije pojašnjava koliki je to izazov. Tajna je u intenzitetu igre. Posebno kad je lopta u nogama protivnika.
Čim se izgubi lopta ide se na momentalni presing. To je neka vrsta odbrojavanja. Imaš pet sekundi da loptu uzmeš nazad. Pokušavamo da u tim trenucima udavimo protivnika“, plastično objašnjava fenomenalni bek iz Belgije.
Moraš da igraš u visokom bloku. Štoper mora da bude na sredini terena, da anticipira pasove, da ne bude nekakvih odlaganja, da ne dozvoili jedan na jedan duele. Onda idu ostali... Videli ste da je Marko Verati osvojio neverovatan broj loptu. Ali je imao i podršku Adrijena Rabioa, Nejmara ili Anhela di Marije. Svi se vraćaju da stisnu i pomognu“.

Izabrane vesti

I tako je bilo. Zvezda se mučila. Nenad Krstičić, koji po pravilu daje ritam Zvezdinim utakmicama, na Parku prinčeva je bio ugušen. Ben u samom špicu – odsečen kao da je na drugom terenu. Marko Marin je nešto pokušavao, Branko Jovičić je bar par puta udario u meso, ali sve skupa crveno-beli u dobrom delu meča nisu ni znali gde je lopta.

Čak i Pari Sen Žermen uči. Sa poraza na Enfildu izvukao je pouke. Mora da se igra kao tim. Svi napadaju. Svi brane. Ako jedan šraf ispadne, mašina ne radi.
Želeli smo da posle poraza od Liverpula pokažemo drugo lice. Bilo je mnogo toga dobrog. Defanzivno skoro pa savršeno, mada je taj primljen gol malo pokvario utisak. Bilo je lepih individualnih poteza, ali smo i kolektivno dobro stajali. Na to nam je trener ukazao pažnju posle Enfilda. I promenio nam je svest. Svest da moramo da jedan drugog gledamo kao deo kolektiva. Tu je razlika“.

Iz tog kolektiva iskočio je Nejmar...
Nije mu prvi put. Već sam govorio, nije on u Pari Sen Žermenu samo zbog marketing. On je deo ovog tima. Mi bez Nejmara i Nejmar bez nas – to jednostavno ne funckioniše“, smatra Menije.

Zvezda nema Nejmara. Nema vala ni Kilijana Mbapea, Edinsona Kavanija, pa ni Tomu Menijea. I možda iznad svega: do skora nije imala ni prilike da ovako moćne timove pogleda izbliza. Superligaški fudbal je usporeni snimak u odnosu na ovo. A nije ni samo do brzine. Lepo je sve objasnio Menije. Samo teško je to razumeti kad ovakav fudbal uglavnom gledamo samo na TV-u.

(FOTO: Action Images)


tagovi

Tomas Menije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara