""
""

Lutalice koje su pronašle fudbalsku sreću

Vreme čitanja: 2min | ned. 12.11.17. | 09:45

Zanimljiva priča o selekciji koja će igrati na Mundijalu posle 20 godina

Slike slavlja marokanskog naroda obišle su svet. I one lepe iz Rabata i Kazablanke, ali i one ružne iz Brisela gde su goreli automobili i radili vodeni topovi. Opšti utisak je da su itekako znali Marokanci da proslave istorijski uspeh i plasman na Svetsko prvenstvo u Rusiji, prvo posle punih 20 godina.

Izabrane vesti

Te 1998. godine sa Nuredinom Najbetom i Mustafom Hadžijem stali su u grupnoj fazi, a sledeće 2018. mogli bi (ako budu imali sreće na žrebu) da napadnu plasman među 16 najboljih selekcija sveta. Za to svakako imaju kapacitet, imaju i talentovan i sasvim dobar tim, ali i selektora Ervea Renara, često osporavanog Francuza koji se pokazao kao dobar alhemičar.

Uspeo je inače neuspešni epizodista na klupi Lila da sastavi sjajnu selekciju, da spoji nespojivo i da od fudbalera koji su odrasli u inostranstvu u različitim kulturama sklepa zanimljiv tim.

Od 11 startera u odlučujućem meču sa Obalom Slonovače samo je jedan fudbaler rođen u Maroku, svi ostali u inostranstvu. Ironično, i taj jedan iz Kazablanke je kompletno detinjstvo proveo u Belgiji, a radi se o desnom beku Nabilu Diraru strelcu prvog gola na sinoćnom meču.

Hakim Zijeh

Preostala desetorica igrača razvrstani su takođe po državama, a najviše ih ima rođenih u Holandiji i to četvorica (El Ahmadi, Busufa, Zijeh i Nurdrin Amrabat), zatim u Francuskoj takođe četvorica (Sai, Benatija, Belanda i Butaib), kao i dvojica koji su rođeni u Španiji (golman Munir i mladi bek Reala Hakimi). Dakle, nijedan od njih nije naučio da igra fudbal u Maroku.

Bilo je među reprezentativcima Maroka i onih koji su bili i hrabri i pametni, poput krilnog napadača Ajaksa Hakima Zijeha, koji je 2016. godine odbio poziv Holandije kako bi nastupio za državu iz koje su mu koreni i koju je posećivao samo turistički.

Zanimljivo, tu odluku je kritikovao i čuveni Marko van Basten, koji je rekao da mu nije jasno kako neko može "pored žive Holandije da izabere Maroko", ali, godinu dana kasnije Zijeh ide na Mundijal sa istim tim Marokom da uživa u slavi, dok nadobudni Holanđani ostaju kući sa mnogim otvorenim reprezentativnim problemima.

I to je mala pobeda fudbalskih lutalica iz Maroka, koje će imati sigurno podršku pravih i iskrenih ljubitelja fudbala na Mundijalu u Rusiji sledećeg leta, gde će biti jedan od favorita iz senke. Neće u narodu popularni Lavovi sa Atlasa osvojiti Zlatnu boginju, koja je rezervisana za Brazilce, Nemce, Špance ili Argentince, ali će itekako moći da im zaprže čorbu, što je čar svetskog prvenstva.

(FOTO: Screenshot, Action Images)


tagovi

Marokomeđunarodni fudbalreprezentativni fudbal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara