Milan završio saslušanje pred UEFA zbog FFP: Biće kazni...

Vreme čitanja: 3min | pet. 20.04.18. | 15:46

Direktor Milana o sastanku sa kontrolorima UEFA, finansijskoj situaciji i kako će ona uticati na prelazni rok

Dani istine za Milan. Kako na terenu, tako i van njega...

Prvo se videlo da ovaj Gatuzov tim i kratki preporod ipak nisu dovoljni za Ligu šampiona, a uskoro će se videti i kakva je finansijska budućnost kluba bez Lige šampiona koji su letos planirali kada su uložili ogroman novac u pojačanja.

Izabrane vesti

Čelnici Milana i finansijski eksperti UEFA su danas završili sastanak na kojem je italijanski klub bio na nekoj vrsti saslušanja zbog (ne)poštovanja pravila finansijskog fer-pleja.
„Ovo je bio treći put da se sastajemo. Obavestili smo ih kako je sezona tekla u finansijsko-ekonomskom smislu i taj rezultat je iznad njihovih prognoza i očekivanja. Predstavili smo plan za narednih nekoliko godina i objasnili da možemo poslovati u granicama finansijskog fer-pleja. Dugo smo razgovarali i oni su upoznati u naše finansije. Možda i bolje od mene znaju naše poslovanje. Rastali smo se u dobrim odnosima, sad ih čekamo da odgovore i da nam daju zeleno svetlo“, rekao je Milanov generalni direktor Marko Fasone.

Trenutno najveći Milanov problem je dug od oko 300.000.000 evra prema američkom fondu Eliot. Gazda Jonghong Li je podigao taj zajam jer nije imao dovoljno novca za preuzimanje kluba prošle godine. Tih 300.000.000 evra mora da vrati do oktobra ili će klub preći u vlasništvo Eliota koji ga potom može prodati kome hoće. Uoči saslušanja, Eliot je poslao garantno pismo UEFA u kojem je pružio podršku Milanu i aktuelnom rukovodstvu.
„To pismo je stvar koja se ne viđa u tradicionalnom poslovanju. To je urađeno da bi ljude iz UEFA dodatno uverili. Pošto Milan trenutno ima ogroman zajam sa kratkim vremenskim rokom za vraćanje, zato smo pomislili da je prikladno da obavestimo UEFA sa pismom zajmodavca u kojem se garantuje njegova podrška i razumevanje u slučaju eventualnog neizvršenja. Smirili smo ih garancijama da sa Milanovim finansijama ne može ništa loše da se desi“, uverava Fasone.  

Mnogo se spekuliše u poslednje vreme o refinansiranju Milanovih obaveza, dugovanja i da bi neki arapski, američki ili ruski bogataši mogli da uđu u klub.
„Obavestili smo UEFA o ostalim pregovorima koji su u toku. Oni će znati sve o čemu i kada pregovaramo. Ali danas nismo zalazili u detalje. Ja lično ne znam mnogo oko mogućeg ulaska novih deoničara, već se naš gazda bavi tim stvarima. Da li će dodatni novac doći iz inostranstva, od koga i kada, o tome gazda razmišlja. Zalažem se za čiste prihode od poslovanja, ali je moguće da će biti nekih novih ljudi koji će ući u klub“.

Ipak, u Milanu očekuju kazne UEFA. Kao politčari, tvrde da je „sve zgrešila bivša vlast“.
„Sankcije? Prethodni vlasnici nisu poštovali paramtere sa kojim je trebalo da se suoče. Mi smo pod istragom zbog sezona 2014/15, 15/16, 16/17. Biće sigurno nekih sankcija, a nadam se da neće biti teške. Nadam se da UEFA uzima u obzir da smo sada potpuno drugačiji i nov klub i da dajemo sve od sebe. Ali sankcije su neizbešne...“

Da li će te sankcije značiti da Milan mora da prodaje najvrednije igrače poput Donarume i Susa?
„Koliko se ja razumem, nećemo morati nikoga da prodajemo. Nismo u obavezi da to uradimo. Barem je tako iz mog ugla generalnog direktora koji vodi računa o finansijama. Druga stavr je ako sportski sektor bude zatražio da nekoga prodamo da bi nekoga doveli. Ideja je da ojačamo tim sa dvojicom ili trojicom igrača i da napravimo dve ili tri prodaje. Navijači ne treba da očekuju prelazni rok kao prošlog leta“.


tagovi

Marko Fasone

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara