""
""

Na titulu! Italijani naredili mobilizaciju pred EP za mlade, stižu Donaruma i A reprezentativci

Vreme čitanja: 3min | čet. 30.03.17. | 13:57

Prvenstvo Evrope za U21 selekcije, nikada neće biti jače po sastavima timova

Šta je poenta mlade reprezentacije? Pravljenje rezultata ili igrača? Čini se da sve više primat uzima ovo prvo…

Izabrane vesti

Iako se u našem fudbalu često moglo čuti da rezultati mladih selekcija nisu fokus već stvaranje igrača za A tim, vreme je pokazalo da su omladinske i mlade selekcije bile jedine svetle tačke našeg fudbala. Oni su jedini pravili rezultate koji se pamte i služili naciji na ponos… U poslednje vreme je i u Evropi trend da fudbalske sile sve više pažnje poklanjaju rezultatima U21 reprezentacija i da igraju u najjačim sastavima sa mladim zvezdama evropskog fudbala.

U tom svetlu stiže vest iz Italije: Počelo je kovanje plana kako da Azurini osvoje titulu prvaka Evrope na EP narednog leta.

U Poljskoj nas od 16. do 30. juna očekuje nikad jače prvenstvo kontinenta za mlade selekcije. I nikad brojnije, pošto će po prvi put učestvovati 12 selekcija. Skoro sve velike sile poput Nemačke, Španije, Italije, Engleske ili Portugalije su obezbedile učešće. Fali samo Francuska. Ali tu su i naši Orlići koji su pokorili Evropu i svet u omladinskom uzrastu, kao i vrlo kvalitetne selekcije Poljske, Danske, Češke, aktuelnog prvaka Švedske…

Italijani su u grupi sa Nemačkom, Danskom i Češkom, a podsetimo da u polufinale idu samo pobednici grupa plus najbolja drugoplasirana ekipa.

SKENER: Kako igraju rivali Orlića? Španska armada, portugalski bombarder i braća Babunski (VIDEO)

Italijani su sa pet titula najtrofejnija evropska selekcija na U21 šampionatima, a kroz te šampionske generacije su prošli asovi koji su kasnije bili nosioci igre Azura poput Bufona, Neste, Totija, Kanavara, Gatuza, Pirla, Inzagija, Vijerija, Tolda, De Rosija, Đilardina, Barzaljija…  

Međutim, Italijani su poslednju titulu osvojili 2004. godine kada su u finalu savladali Srbiju i Crnu Goru. Od tada nemaju većeg uspeha na kontinentalnim šampionatima. Osim finala koje je igrala generacija Veratija, Insinjea, Imobilea, Gabijadinaija protiv Španije 2013. godine.  

Sada Italija opet hoće na tron i u tu svrhu je počela operacija “Poljska 2017”.

Selektor A reprezentacije Đampjero Ventura je kao koordinator svih reprezentativnih kategorija rešio da pruži maksimalnu podršku strategu mlade reprezentacije Luiđiju di Bjađu kako bi Azurini sa što jačim timom otišli u Poljsku. Iako Azure na početku juna očekuju prijateljske mečeve protiv Urugvaja i kvalifikacioni duel protiv Lihtešentajna, Ventura veruje da mu mladi reprezentativci nisu neophodni i spreman je da ih prosledi Di Bjađu.

Italijanski mediji pišu da je Ventura već obavio razgovore sa Di Bjađom i dao mu zeleno svetlo da zove najjači tim u Poljsku. Ventura se složio da u mladu reprezentaciju prekomanduje Milanovo čudo Đanluiđija Donarumu, Interovog vezistu Roberta Galjardinija, Milanovog štopera Alesija Romanjolija i Fjorentininu zvezdu u usponu Federika Beranrdeskija. Svi oni su A reprezentativci koji predvode novi talas italijanskog fudbala. Uz povremene reprezentativce poput Kataldija i Benasija, te standardne mlade reprezentativce kao što su Domeniko Berardi, Manuel Lokateli, Lorenco Pelegrini ili Davide Kalabrija, to je moćan tim sastavljen od mladih zvezda Serije A. Jedini igrač koji je neizvestan i oko kojeg se Ventura još premišlja je Juventusov štoper Danijele Rugani kojeg planira u A timu, ali nije isključeno da i njega ustupi mladoj reprezentaciji.

Videćemo kako će sa mladim reprezentativcima koji su A timovima, postupiti selektori ostalih fudbalskih sila. Englezi u seniorima imaju Stonsa, Alija, Rašforda, Redmonda, Vord-Prauza, Sterlinga, Dajera… Nemci na EP iz A tima mogu da povuku Zulea, Kimiha, Džana, Sanea, Branta, Henrihsa, Vajgla, Mejera, Gorecku, Gnabrija, Vernera… Španci i dalje drže svoje mlade zvezde u U21 selekciji iako su mnogi poput Deulofeua, Saula, Beljerina, Merea, Suareza ili Vilijamsa već debitovali za seniore. Portugalci u prvom timu imaju mladiće poput Kansela, Renata Sančeza, Bernarda Silve, Andrea Silve, golmana Varele, Želsona Martinsa i Rubena Nevesa koji imaju pravo da igraju u Poljskoj.

Štro se Srbije tiče, iz generacija koje su pokorila Evropu i svet, u A reprezentaciji su debitovali Sergej Milinković Savić, Nemanja Maksimović, Marko Grujić, Saša Zdjelar, Mijat Gaćinović, Andrija Živković, standardni članovi A tima su Rajković i Mitrović, a poziv je dobijao i Uroš Đurđević. Ali već je najavljeno da Mitrović i Rajković neće više dobijati pozive za mladu selekciju. 

(FOTO: Action images)


tagovi

Đanluiđi DonarumaEvropaItalijaMlada reprezentacijamlada reprezentacija Srbijemlada reprezentacija Italijepoljska 2017reprezentativni fudbalSerija ASrbija U21

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara