"U formi: Uroš Vitas (desno)"
"U formi: Uroš Vitas (desno)"

NACIONALNA KLASA: Srbi, mora to mnogo bolje! Samo Vitas i Mirić pogodili, košmarni Vaskrs Baneta Ivanovića...

Vreme čitanja: 4min | uto. 18.04.17. | 12:18

Pred vama je još jedna šetnja Evropom i pregled učinka srpskih internacionalaca u najjačim ligama...

U formi: Uroš Vitas (desno)

Iza nas je još jedan vikend tokom kog se naši internacionalci širom Evrope nisu bogzna kako istakli. Štaviše. U TOP 10 liga samo dva strelca - oba u Belgiji - i jedna asistencija. Reklo bi se premalo za skoro 100 srpskih fudbalera u najjačim šampionatima Starog kontinenta… 

Izabrane vesti

Kada se na to još doda i nekoliko izrazito slabih partija, jedan autogol, a onda i neuobičajeno eksplicitne kritike za kapitena našeg nacionalnog tima Baneta Ivanovića, onda slobodno možemo da konstatujemo da za naše internacionalce uskršnji vikend bio jedan od lošijih ove sezone.

U Engleskoj svi Srbi su poraženi, osim Luke Milivojevića (Kolarov i Grujić nisu igrali), čiji je Kristal Palas odigrao 2:2 protiv šampiona Lestera. Mediji na Ostrvu podvlače da je Luka napravio jednu od retkih grešaka otkako je stigao u London, kada mu je Robert Hut pobegao i postigao prvi gol za Lisice na početku meča.

U obrazloženju njegove solidne “sedmice” međutim stoji i da se posle toga “sredio”, preuzeo komandu na sredini terena i bio uobičajeno dobar u defanzivnim zadacima koji je obavaljao sve do samog kraja utakmice. 

Matićev Čelsi poražen je u derbiju na Old Trafordu dosta lako (0:2), još lakše kožu je prodao Tadićev Sautempton (0:3 protiv Sitija), a ništa nije mogao ni Markovićev Hal na gostovanju Stouku - 1:3. Nijedan od srpskih fudbalera nije se posebno istakao…

Kada je u pitanju Čempionšip, Aleksandar Mitrović je kasno dobio šansu u porazu Njukasla od Ipsviča (1:3) pa nije imao nikakav učinak, dok Vladimira Stojovića odavno nema na mapi u Notingem Forestu, a pride je povredio i rame.

Posle dužeg perioda konačno jedna dobra partija Darka Lazovića. Njegova Đenova prekinula je dugi niz poraza protiv Lacija (2:2), a upravo je bivši fudbaler Crvene zvezde među najzaslužnijim igračima domaćih za tako nešto, pošto je pripremio drugi gol za Gorana Pandeva

Na drugoj strani Sergej Milinković Savić i Dušan Basta odigrali su svih 90 minuta za rimski tim i dobili po žuti karton.

Svi ostali Srbi u Seriji A bili su mnogo manje zapaženi.

U Španiji ponovo tanko. I kada je u pitanju učinak i kada su u pitanju minuti. Samo su Darko Brašanac u pobedi Betisa protiv Eibara (2:0) i Goran Čaušić u porazu Osasune od Atletika (0:3) odigrali po 90 minuta. Nemanja Radoja drugi put zaredom ušao je sa klupe, samo što je Selta ovoga puta bila uspešna - 3:0 na gostovanju Granadi.

Aleksandar Katai odigrao je poslednjih 13 minuta u pobedi Alavesa nad Viljarealom (2:1), a imao je i dve prilike da se upiše u strelce.

Glavni utisci kada je u pitanju Bundesliga jesu da se Aleksandar Ignjovski ustalio u prvom timu Frajburga (ubedljiv poraz u Lajpcigu 0:4), odnosno da je posle nekoliko dobrih partija Miloš Jojić malo podbacio u porazu Kelna kod Augzburga - 1:2.

U Derbiju severa Miloš Veljković bio je uspešniji od Filipa Kostića (2:1), dok Mijat Gaćinović nije mogao da sa svojim Ajntrahtom izbegne neminovno u Dortmundu - 1:3.

Matije Nastasića nije bilo u sramotnom porazu Šalkea od Darmštata zbog suspenzije…

U Francuskoj utisak vikenda je pojavljivanje Milana Gajića na novoj poziciji. Mladi reprezentativac Srbije dobio je šansu da zaigra u pobedi Bordoa u Nantu od 36. minuta zbog povrede Nemca Dijega Kontenta na levom boku i posao je odradio bez greške.

Vrlo pouzdan u defanzivi, oštar kada je trebalo, bez značajnijih izleta na polovinu rivala kako ne bi ugrozio prednost koju je njegov tim čuvao. Sve u svemu, posle takve partije možemo da zaključimo da dobijamo još jednog univerzalca u zadnjoj liniji.

Nažalost, u dalekoj Rusiji kritike na račun Branislava Ivanovića posle poraza Zenita u derbiju od moskovskog Spartaka (1:2) zasenile su sve ostalo.

Doskorašnji fudbaler Čelsija nije direktan krivac ni za jedan gol domaćina, međutim, kiksnuo je nekoliko puta što je posebno ražestilo nekadašnjeg reprezentativca SSSR-a i igrača Dortmunda Sergeja Gorlukoviča:
"Tužno je što tim sa takvim budžetom i takvim potencijalom igra tako loše. Kao grupa građana. Kako je moguće da su se tako opustili... Branislav Ivanović? O njemu bolje da ćutim. Čovek zarađuje milione, a bolje mu je da ne izlazi više na teren, da se ne bruka! Ovo je šampionat Rusije, a ne Belorusije... Nedopustivo je da padne na taj nivo. Katastrofa", ljutito je komentarisao Gorlukovič igru kapitena Srbije.

Još jedna pobeda Benfike (3:0 protiv Maritima), još 90 minuta za Ljubu Fejsu i još jedan ulazak sa klupe Andrije Živkovića. To bi u najkraćem bio rezime onoga što su naši uradili proteklog vikenda u Portugaliji. 

Pomenimo i to da je Raća Petrović odigrao još jedan ceo meč za Rio Ave (poraz od Tondele 1:2), odnosno da je Luka Jović igrao 70 minuta bez ozbiljnijeg učinka za drugi tim Benfike.

U Belgiji smo proteklog vikenda imali dvojicu strelaca. Jednog nije teško pogoditi uopšte, s obzirom na to kako mu ide i koliko pogađa u poslednje vreme. A radi se o štoperu. Pa naravno, Uroš Vitas. Opet je dao gol za svoj Mehelen u trijumfu nad Beverenom - 2:1, ovoga puta iz penala.

Vitas se inače pokazao kao pravi specijalista za slobodne udarce i uglavnom je na taj način došao do učinka od sedam golova u sezoni, što je jedan od boljih golgeterskih učinaka srpskih igrača u Evropi. Samo je Prijović daleko ispred (15 golova), Ljajić i Milivojević su takođe na sedam. 

Da li smo nekoga zaboravili? Možda Šćepović, ali on ipak igra u Mađarskoj koja po kvalitetu ne može da se nosi sa ligama koje intenzivno pratimo…

Drugi naš strelac ovog vikenda u Belgiji je Marko Mirić i on je svom Lokerenu doneo bod na gostovanju Eupenu kada je u prvom minutu sudijske nadoknade pogodio za 3:3.

(FOTO: Star Sport)


tagovi

Uroš Vitasmeđunarodni fudbalBranislav Ivanović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara