"Ninković i Mijailović"
"Ninković i Mijailović"

Ninković za MOZZART: Zašto se Zvezdina šampionska generacija rasula po drugoligaškim klubovima

Vreme čitanja: 5min | pon. 19.01.15. | 18:00

Bivši vezista crveno-belih za naš portal govori o raspadu tima koji je osvojio titulu, sudbini velikog prijatelja Nikole Mijailovića, novim malerima u Evijanu...

Ninković i MijailovićDošao je uz veliku pompu prošlog leta u Crvenu zvezdu kako bi ispunio san iz perioda kada je u kratkim pantalonicama juracao za loptom na rodnom Banovom brdu. Bio je Miloš Ninković junak navijača, preživljavao golgotu posle promašenog jedanaesterca u prolećnom večitom derbiju, ali je Ljutice Bogdana napustio sa šampionskom titulom i generalskim činom.

Verovalo se da će i dalje predvoditi Crvenu zvezdu, ali je zajedno sa ostalim "kapitenima" šampionske generacije Milijašem, Mrđom i Nejcom Pečnikom otišao dalje - u bolji i bogatiji fudbalski život... Imao je promenljivu jesen u francuskom Evijenu, ali je jedna stvar u životu bivšeg reprezentativca Srbije konstantna. I dalje jako emotivno preživljava Zvezdinu sadašnjicu kao da je telom prisutan na stadionu Rajko Mitić. Otuda se u razgovoru za naš portal dotakao svih aktulenosti iz tabora aktulenog prvaka Srbije i poslednjeg Mohikanca iz šampionske ekipe Nikole Mijailovića...
"Jako mi je krivo što Džoni nije više u klubu. Najbolje ga poznajem od svih, znam sve njegove dobre i loše strane, znam i da ima ’bubice’... Ali uprava kluba bi morala da zna da se odrekla jedne neiskvarene osobe, velikog Zvezdaša, čoveka koji je svašta radio prošle godine samo da bismo uzeli titulu. Na kraju je zbog Zvezde narušio zdravlje. Jako, jako mi je krivo zbog toga! Najviše su izgubila ova deca koja tek treba da pronađu mesto pod suncem. Džoni je uvek znao sa njima, uvek je bio tu da im da savet. Šteta je to velika. Mada nisam bio tu, ne mogu da komentarišem da li je ili nije bio sukob sa Bosančićem", rekao je za MOZZART Sport Miloš Ninković.

Izabrane vesti

Oni romantičniji navijači Crvene zvezde ne pričaju više samo o onim davnim srećnim vremenima kada je, primera radi, Vladimir Petrović Pižon slagao defanzivce Real Madrida kao ražnjiće. Sada su im puna usta i ekipe koju je sa klupe predvodio Slaviša Stojanovića. Imala je ta generacija sve potrebne reference šampionskog koktela - i kvalitet i mangupluk i osećaj pripadnosti.
"Bilo bi suludo da kažem kako bismo se plasirali u Ligu šampiona. Za takav poduhvat bilo bi nam potrebno mnogo sreće. Verujem da bismo uz par pojačanja mogli da se nadamo da doguramo do Lige Evrope... Međutim, nije samo u tome poenta. Krivo mi je što se raspala ekipa puna kvalitetnih ljudi, bilo je tu igrača od kojih su mlađe snage mogle mnogo toga da nauče... To je najveća šteta. Bili smo, zaista, tim. Redovno se i danas čujem sa trenerom, Koletom, Žiletom, Kelharom, Milijašem. O Džoniju da ne pričam".

Pobornici teze da je Crvena zvezda prošle godine na "silu" uzela titulu naći će uporište u podatku da su se protagonisti ekipe Slaviše Stojanovića raspuli po drugoligaškim klubovima ili ekipama koje se bore za opstanak.
"Meni to nije nikakvo iznenađenje. Svi smo mi igrači u godinama. Ne znam ko je mogao da očekuje da odemo u Real Madrid ili Barselonu. Problem je u tome što mi živimo u nekim davnim vremenima kada su te klubove odlazili Perica Ognjenović ili Dragan Ćirić. A to vreme će se teško ikad više vratiti. Vidite i sami i da mlađi igrači iz naše lige teško dolaze do angažmana. Pogrešno je bilo očekivati da ćemo mi naći angažamane koji zveče".Sa ćerkicom na proslavi titule

Posle rastanka sa Crvenom zvezdom Ninković se odlučio za Evijen mada je postojala opcija da i dalje bude stanovnik stadiona Rajko Mitić.
"Iskreno letos sam čak i razmišljao da završim karijeru. Imao sam tešku sezonu u Zvezdi, bilo je mnogo povreda. Na kraju u dogovoru sa suprugom odlučio sam se za Evijan. Imamo odlične uslove za život, klub je stabilan, plan nam je da nam starija ćerka krene u francusku školu. Ostali iz generacije su isto zadovoljni novim klubovima. Najviše mi je žao Pečnika, on je verovatno mogao da nađe ozbiljan klub u Evropi. Ali možda on nije tako loše prošao kao što mi mislimo. A-ha-ha..."

Kompletna karijera iskusnog veziste satkana je u prethodnih šest meseci u Evijanu. Posle koraka napred usledila su dva nazad usled povreda. Bivši igrač Crvene zvezde trenutno je u Beogradu gde je podvrgnut terapijama zbog operacije meniskusa.
"Sada sam od Vas čuo statistiku i ne mogu da verujem da sam odigrao deset utakmica. Stvarno ne znam kako sam uspeo da ih skupim toliko. Problema je bilo od starta. Prvo povreda lista, pa virus koji me je držao dobrih deset dana, pa sad i ovo sa meniskusom. Sve što sam preživljavao kroz karijeru preživljavam i sad. Više sam i navikao da me problemi prate, nemam neko racionalno objašnjenje".

Nije mu bilo potrebno postavljati dodatna pitanja.
"Povredio sam koleno na Božić, tokom meča sa Lionom.Mogao sam i gore da prođem, dobro je što nisu stradali ligamenti. Neverovatno je da tokom karijere nikada nisam imao problema sa mišićima. Samo kolena, skočni zglobovi, koske. I tako u krug... Kao mlađi shvatao sam to kao tragediju, sada psihički to preživljavam lakše. Dobio sam uveravanja klupskog doktora da ću biti spreman do 7. marta i duela sa Monakom. Više ne očajavam".U dresu Evijana

Ninković je otišao u Evijen na insistiranje Paskvala Dupraza. Iskusni stručnjak je verovao da je popularni Nine profil igrača koji mu nedostaje kako bi Evijan bio ušuškan u sredini tabele, lišen stresova zvanih borba za opstanak. Ipak, iz grada koja se nalazi blizu Švajcarske granice trenutno je u nezavidnoj poziciji, u zoni ispadanja...
"Imamo bolji tim nego kada sam prvi put bio tamo i kada smo igrali finale Kupa. Kada sam dolazio trener mi je rekao da je tim projektovan da bude u sredini tabele.Tako je i bilo. Međutim, maleri nas prate od samog starta. Četvorica igrača su trenutno povređena, četvorica su otišla na Kup Afričkih nacija... Sad smo na 18.mestu. Mada je ovo luda liga, sa dve vezane pobede bili bismo bezbrižni".

Na drugom kraju tabele Olimpik iz Liona. Kao i velika većina ljubitelja fudbala u Srbiji i Miloš Ninković je zadivljenim partijama tima sa Žerlana.
"Neverovatno igraju. Deluju moćno i što je još zanimljivije 80 odsto ekipe čine igrači iz omladinske škole. Predvodi ih Lakazet... Ipak, mišljenja sam da neće do kraja izdržati borbu za PSŽ-om i Olimpik Marsejom za titulu. Ali biće ’čupavo’. Kažem vam, vrlo luda liga. Mi smo dobili Bastiju u gostima i onda ta ista Bastija dobije Pariz", zaključuje Ninković.

(Foto: Star Sport, Action Images)


tagovi

SuperligaSrbijaMiloš NinkovićLiga 1FrancuskaEvijanFK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara