""
""

Od giganta do prevaranta: Sabatinijeva era - Romina vera i pronevera

Vreme čitanja: 4min | sub. 08.10.16. | 10:53

Definitvno zbogom sportskog direktora Vučice nije izazvalo ogromne potrese u Rimu, ali je njegov boravak u fotelji Rimljana ostavio ogroman trag, ali ujedno i prilično nejasan utisak

Odlazak Valtera Sabatinija iz Rome nije odjeknuo Apeninima kao što bi u slučaju da se dogodio godinu dana ranije, jer su koferi jednom od najboljih italijanskih menadžera spakovani još u februaru ove godine, pa je bilo samo pitanje dana kad će uslediti definitivan rastanak sportskog direktora Rimljana sa klubom iz Večnog grada. Od termina "jedan od najboljih" verovatno će se većem delu zagriženih romanista podići kosa na glavi, ali tako ga i posle pet provedenih godina u Romi oslovljavaju u italijanskoj fudbalskoj javnosti.

Izabrane vesti

Sabatinijevo „zbogom“ možda nije izazvalo ogromne potrese u Rimu, ali je njegov boravak u fotelji Vučice ostavio ogroman trag. Ujedno i prilično nejasan utisak...

Jer, kada su 2011. godine američki investitori na čelu sa Džejmsom Palotom preuzeli klub i umesto Danijelea Pradea postavili Valtera Sabatinija, najavljivan je, ali i očekivan, veliki bljesak Rome. Uloženo je na stotine miliona evra u prelazne rokove, a nije ostvareno gotovo ništa. A ako bismo fudbal gledali samo kroz prizmu osvojenih trofeja, onda definitvno nije urađeno – ništa!
„Ovo je bio veliki petogodišnji ciklus, u velikom klubu. Jedino za čime žalim je „skudeto“. U nekim trenucima sam verovao da možemo da ga osvojimo. To predstavlja ogromnu tugu, nepovratnu, osim ako ga se ne domognemo ove godine. I dalje ću biti tu, jer je ovo moj tim, imamo još mnogo prostora da odigramo fenomenalnu sezonu. Ovo što smo uradili bio je maksimum“, rekao je Sabatini na oproštajnoj konferenciji.

NOVO! NOVO! NOVO! Mozzartbet.com promenio dres!

Ne može se reći da je Sabatini u potpunosti radio loš posao, već naprotiv. Postoji mnogo primera u kojima se ne može poreći da je napravio prave poteze za klub. Sa tačke tržišnog gledišta, kupovine Markinjosa, Miralema Pjanića, Erika Lamele i Mehdija Benatije, mogu se smatrati i jednim od najboljih u Evropi poslednjih nekoliko godina, ali je dovoljno sa druge strane staviti Huana Iturbea i nekoliko katastrofalnih i nelogičnih pozajmica, pa da rezultat bude gotovo izjednačen.

Čini se da je upravo kod tog transfera Huana Manuela Iturbea na leto 2014. godine napravljena neizbrisiva granica ozbiljnosti između Sabatinija i generalnog direktora Juvenusa Đuzepea Marote. Sabatini je još na početku tog prelaznog roka rekao da će Iturbe biti Romin, ubrzo se uključio Juventus i tokom kompletno prelaznog roka podizao cenu brzonogog veziste. Svi italijanski mediji u na kraju proglasili veliku Sabatinijevu pobedu nad Marotom i Juventusom, direktor Rome je postao tržišni mag „broj jedan“ na „čizmi“, a na kraju je za 24.500.000 evra dobio „mačku u džaku“, koja će ga proganjati do kraja karijere.

Sabatini

Roma je svakog letnjeg prelaznog roka u isto vreme želela da napravi šampionski tim, ali i dovede igrače koji bi u budućnosti činili klupski kapitali i garantovali ostanak na samom vrhu. Međutim, svaki put bi posao ostao nezavršen, a ekipa na kraju svake godine planirana za novi remont.

Tako je bilo i ovog leta, koje se smatra jednom od najneuspešnijih u Sabatinijevom boravku u Rimu. Rađeno je prilično neplanski, vođeno pre svega računa da se ne naruši finansijski fer-plej. Prodat je Miralem Pjanić i to direktno u Juventus, a dovedeno nekolio „polovnjaka“.

Odlazak reprezentativca Bosne i Hercegovine je nešto sa čim iskusni fudbalski radnik nije mogao da se pomiri. Juventus se poneo surovo, aktivirao je klauzulu i odveo možda i najboljeg igrača Rimljana.
"Nedavno sam izgubio igrača koji sada igra veoma dobro, on je jedan od razloga zbog kojeg odlazim. Ovaj incident je bio odlučujući i shvatio sam da više ne mogu da budem sportski direktor Rome", rekao je Sabatini.

Romino veće angažovanje na tržištu ovog leta sprečila su i dugovanja iz prošle sezone, pošto su na naplatu stigli transferi Salaha, El Šaravija, Džeka, Perotija i Ridigera. Rimljanima je preko potreban bio štoper, pa su dovedeni Facio i Vermelen. Prvi deluje prilično neubedljivo, a drugi se odmah povredio. U svakom slučaju, Roma je bez Pjanića objektivno slabija nego prošle sezone, što se uostalom i vidi po rezultatima s početka sezone. Liga šampiona je već otišla svojim putem, a borba za „skudeto“ sa Juventusom i Napolijem deluje kao nemoguća misija.

TOP 10 SABATINIJEVIH POJAČANJA

Markinjos
Mehdi Bentaija
Kevin Strotman
Radža Najngolan
Kostas Manolas
Mohamed Salah
Erik Lamela
Majkon
Osvaldo
Miralem Pjanić

TOP 10 SABATINIJEVIH PROMAŠAJA

Huan Iturbe
Simon Kjaer
Bojan Krkić
Mauro Gojkočea
Mišel Bastos
Tin Jedvaj
Ešli Kol
Salih Učan
Martin Stekelenburg
Hose Anhel

NAJVEĆI PROFIT OD IGRAČA

Markinjos – profit 27.000.000 evra (kupljen za 4.500.000 – prodat za 31.500.000)
Alesio Romanjoli – 25.000.000 evra (Romin podmladak – 25.000.000 evra)
Miralem Pjanić – 21.000.000 evra (11.000.000 – 32.000.000)
Mehdi Benatija – 14.500.000 evra (13.500.000 – 28.000.000)
Erik Lamela – 13.000.000 evra (17.000.000 – 30.000.000)
Andrea Bertolači – 11.500.000 evra (8.500.000 – 20.000.000)
Dodo – 9.000.000 evra (slobodan igrač - 9.000.0000)
Žervinjo - 9.000.000 evra (9.000.000 - 18.000.000)

(FOTO: Screen shot, Action images)


tagovi

Valter SabatiniSerija ARomaItalijaEvropa

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara