Odbojkaško usijanje: Leon ruši bivši klub

Vreme čitanja: 3min | sre. 03.04.19. | 08:59

Dve najbolje ekipe Evrope ukrstiće koplja u polufinalu Lige šampiona. Zenit je četvorostruki uzastopni prvak Starog kontinenta, ali je najveći adut sada u Peruđi. Lube favorit protiv Belhatova

Odbojkaški šlager, duel titana – Peruđa udara na strašni Zenit u polufinalu odbojkaške Lige šampiona. Mnogi ovaj dvomeč italijanskog i ruskog prvaka vide kao finale pre finala. Ekipa iz Kazanja je šestostruki šampion Evrope, a četvorostruki uzastopni najbolji tim Starog kontinenta.

Ruski Drim tim je i dalje moćan, ali je ove sezone bez glavnog aduta, Kubanca sa poljskim pasošem Vilfreda Leona. On je prošlog leta za godišnju platu od milion evra zamenio hladni Tatarstan za Apenine. Pojačao je Peruđu u nadi da će najbolja ekipa na „čizmi“ posle triple krune u Italiji konačno da se domogne i evropskog trona. Radi se o najboljem odbojkašu današnjice. On bi trebalo da bude tas na vagi protiv bivšeg kluba.

Izabrane vesti

Prethodne dve godine ova dva tima su igrala u polufinalu Lige šampiona. Tada je bio stari sistem takmičenja sa završnim turnirom od četiri tima, a igrala se samo jedna utakmica. Oba puta je Zenit bio ubedljiv. Peruđa nije osvojila ni set protiv vladara Evrope. Ali, ove sezone vidi se koliko je razlika kada Zenit igra sa ili bez sjajnog primača servisa.

U četvrrfinalu, malo je falilo da se dogodi senzacija. Naime, poljski Gdanjsk je posle poraza od 3:2 na svom terenu u Kazanju slavio istim rezultatom. Odlučivao je zlatni set, a uspešniji je bio ruski tim koji je provukao do polufinala. S druge strane, Peruđa nema poraz u ovogodišnojoj evro eliti. Posle šest trijumfa i maksimalnih 18 bodova u grupnoj fazi, u prvoj nokaut rundi pao je francuski Šamon.
Ponosan sam što imamo priliku da igramo u polufinalu protiv šampiona Zenita. Nemam reči koje bih opisao ovaj sjajni ruski tim, ali sam svestan snage mog tima. Znamo da smo drugačija ekipa u odnosu na proteklu sezonu i da imamo veliki potencijal“, rekao je trener Peruđe Lorenco Bernardi za sajt CEV-a.

Osim Leona, perjanice Peruđe su i srpski reprezentativci Aleksandar Atanasijević i Marko Podraščanin, koji su bili u idealnoj postavi italijanskog prvenstva. Popularni Bata je najefikansiji igra svog tima u Ligi šampiona sa 132 poena, sedam više od Leona. Ali, i Zenit ima sjajna rešenja u napadu. Zamena za Leona je francuski reprezentativac Ervin Ngapet, koji dobro poznaje odbojkaše Peruđe jer je dugo godina nosio dres Modene. On je sa 121 poenom najbolji u svom timu, dok je ruski bombarder Maksim Mihajlov sakupio 98 poena.

Peruđa teško gubi pred svojim navijačima. Ruski tim očekuje paklena atmosfera. Zbog domaćeg terena dajemo blagu prednost italijanskom šampionu.

U drugom meču polufinala, u Lođu poljski šampiona Belhatov dočekuje Lube. Ekipa iz Ćivitanove je favorit. Domaćin je imao tubulentnu sezonu. Letos su otišli nosioci ekipe, između ostalih i naš srednji bloker Srećko Lisinac, a Belhatov je ispao u četvrtfinalu plej-ofa domaćeg prvenstva i ostao bez krune. U prethodnoj rundi Lige šampiona posle zlatnog seta izboreno je polufinale protiv ruskog vivešampiona Zenita iz Sankt Peterburga. Lube očekuje 10.000 frenetičnih navijača, ali je kvalitet na strani iskusne italijanske ekipe.

Kapiten tima iz Čivitanove je nekadašnji srpski reprezentativac Dragan Stanković.
Odigrali smo mnogo utakmica protiv Belhatova. Znamo kakva je atmosfera u Atlas Areni i kako poljski navijači bodre svoje klubove i reprezentaciju. Biće paklna podrška za domaćina, ali nismo početnici. Igrali smo mnogo takvih utakmica. Pokušaćemo da pokažemo najbolju igru i ostvarimo povoljan rezultat pred revanš“, istakao je srednji bloker Stanković za CEV.

Lube u evro eliti predvodi po efikasnosti bugarski korektor Cvetan Sokolov sa 129 poena, dok je najbolji poenter poljskog tima Iranac Milad Ebadipur, dok su nosioci igre i Estonac Rene Tepan i Jakub Kočanovski.

Italijanski, evropski i svetski vicešampion ima četiri vezana trijumfa protiv Belhatova. Poslednji put Lube je slavio krajem prošle godine na klupskom Svetskom prvenstvu sa 3:1.

Plasman u superfinale obezbediće ekipa koja u dva meča osvoji četiri boda. Trijumfi od 3:0 i 3:1 donose tri boda, a pobeda od 3:2, dva pobedniku i bod poraženom. U slučaju da bude 3:3 igraće se zlatni set do 15.

Finale se igra 18. maja u dvorani Maks Šmeling u Berlinu.

Vreme RB Liga Meč Tip Kvota
Sre 20:30 8474 LŠ PF Perugia - Zenit Kazan ki 1 1,55
Sre 18:00 8473 LŠ PF Belchatow - Lube up više (171.5) 1,75
Ukupna kvota2,71

LIGA ŠAMPIONA – POLUFINALE, PRVI MEČEVI

Sreda
18.00: (4,70) Belhatov - Lube (1,15)
20.30
: (1,55) Peruđa - Zenit (2,29)

*** kvote su podložne promenama

Foto: CEV


tagovi

sportsko klađenjeVilfredo LeonOK ZenitOK PeruđaLube

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara