""
""

Ograničeni na 16 metara, ali im je i to dovoljno: Upoznajte se sa deset golmana koji su obeležili 2014. godinu (VIDEO)

Vreme čitanja: 7min | sre. 31.12.14. | 14:50

Zbog njih smo uživali čak i na mečevima gde nije bilo golova

 

Izabrane vesti

Znate kako se ono kaže – dobar golman je pola tima. Što više fudbala pogledate, sve vam je jasnije da ova tvrdnja stvarno pije vodu, jer smo u dosta situacija protekle godine videli kako jedna golmanova greška može da ekipu košta meča. Isto tako smo videli i neke bravurozne intervencije koje su davale krila timovima i uzdizale ih iz nokdauna.

Kada se priča o golmanima, mora se početi od onog najboljeg, od onog koji je u konkurenciji za najprestižniju svetsku fudbalsku nagradu.

MANUEL NOJER

Neki od čuvara mreže malopre pomenutu tezu su čak i bukvalno shvatili, pa je tako osvajač Svetskog prvenstva sa Nemačkom Manuel Nojer zauvek unapredio posao čuvara mreže, postavši pravi jedanaesti igrač svoje ekipe, kome svako može da doda loptu kada je u buli, a ovaj će se snaći, pa možda čak i napraviti povoljnu akciju za svoj tim. Razume se da su to njegove karakteristike još od ranije, samo je sad bio jedan od najzapaženijih fudbalera na svetu. Čovek koji može da igra lagano na poziciji štopera, ali i zadnjeg veznog, s obzirom na pas koji poseduje,  jedini je golman u konkurenciji za Zlatnu loptu. Zato on mora biti prvi pomenut u našem novogodišnjem podsećanju na kraljeve peterca. Uživajte u njegovim majstorijama.

TIBO KURTOA

Jedan od dvojice golmana sa liste koji su 1992. godište. On je u protekloj sezoni skidao i moguće i nemoguće, u potpunosti je stasao, pa bi se svi složili da je on najbolji svetski golman kada ne bi postojao Nojer. Pozicioniranje, fantastična sigurnost, jedan na jedan situacije, refleksi, parade, fizičke predispozicije – sve ovo krasi mladog Belgijanca koji je sa 22 godine zbacio legendarnog Petra Čeha sa Čelsijeve gol linije. I na Mundijalu je pokazao zašto ga već sad smatraju velikim, iako sa svojom reprezentacijom nije uspeo da dogura dalje od četvrtfinala, gde ih je sačekala i matirala Argentina.

MATIJA PERIN

Svima je dobro poznat onaj stereotip da momci koji su zaduženi za možda i najprljaviji deo posla u fudbalu „nisu sasvim normalni“, što se ove godine u dosta situacija pokazalo tačnim. Zato je red da pomenemo najmlađeg, a možda i najluđeg od svih na listi. Golman Đenove Matija Perin onim što na terenu pokazuje zaslužuje da ga nazivaju novim Bufonom, ali u nekim trenucima je njegovo ponašanje van terena pokazalo da mu nisu sve ovce na broju. Naime, on je krajem protekle godine bio uhapšen zbog vožnje u pijanom stanju, što je jedna od stvari koju veliki gospodin Điđi sebi nikada ne bi dozvolio. No kada se to gurne pod tepih i kada se pogledaju snimci njegovih bravura među stativama, ostaje nam samo da kažemo da je šesnaesterac u 2014. godini dobio još jednu zvezdu. Od golmanskih umeća, on poseduje gotovo sve - od dobrog pozicioniranja, preko perfektnih refleksa, branjenja jedan na jedan situacija i čitanja igre, do sjajnih fizičkih predispozicija.

TIM HAUARD

Američki veteran je dokazao tezu da su golmani kao vino i žene - što su stariji, to su bolji. O njegovim kvalitetima već godinama je sve poznato, kao i o ranije čestim kiksevima, ali da li ste znali da je on postao rekorder Svetskih prvenstava po broju odbranjenih šuteva na jednoj utakmici? U osmini finala Mundijala sa Belgijom zaustavio je čak 15 udaraca prema golu, što je apsolutni rekord od kada se tako nešto meri (od 1966).  Takođe je i svojom formom u Evertonu dokazao da je mnogo utakmica ispred ovog tridesetpetogodišnjaka, koji je pod stare dane znatno smanjio broj grešaka, koje su tokom nekih prethodnih sezona debelo koštale timove za koje je igrao. Posebno Everton, a još ranije i Mančester junajted.

DAVID DE HEA

Upravo tim iz grada tekstila očigledno zna da odabere golmana, iako je kao Hauard, i mladi Španac koji je pre odlaska na Old Traford već osvojio Ligu Evrope, imao nekoliko kikseva u prvim sezonama za Crvene đavole. Ali posle par sjajnih odbrana, spašenih čistih golova, navijači su ga zavoleli, a on je počeo da dobija na samopouzdanju. Mukotrpni treninzi doneli su sjajne predstave na terenu. U naš izbor je upao pošto su on i Runi ubedljivo najzaslužniji za uspon Mančestera na tabeli. U nekim utakmicama gde je ceo tim potpuno zakazivao, on je dokazivao tezu kojom je tekst i započet – golman može da preokrene situaciju. On je već postao poznat kao jedan od najboljih „futsal“ i „rukometnih“ golmana u fudbalu. Nogama se koristi skoro bolje nego rukama, pa su njegove odbrane neretko vrlo atraktivne.

ĐANLUIĐI BUFON

Ako Hauarda možemo da uporedimo sa vinom, Điđi Bufon zaslužuje paralelu sa viskijem. Kada je njemu dan mreža miruje, ni muva ne može da uđe u nju, a paukovi u uglovima bezbrižno mogu da razvijaju prave kuće. Iako ima 36 godina, jedan od najboljih italijanskih golmana svih vremena (večita tema - Bufon vs Zof) je i dalje najveći majstor pozicioniranja na svetu. Njemu u dosta slučajeva nije potrebno ni da se baci; laik bi rekao da ga „lopte same pogađaju“. A kada treba da se baci, ni to nije problem, jer kao i kod svakog majstora sa Apenina, Điđijevi potezi imaju dosta šmeka. Neki bi rekli: „Pa nije on za ovu listu, šta je uradio protiv Hrvata, previše je mator“, ali oni se ne sećaju da je još kardinalniji grešku napravio protiv Škota u kvalifikacijama za Mundijal (i u Glazgovu je bilo 1:1) koji je Italija posle i osvojila. Forma kod njega nije prolazna stvar, pa smo se zato odlučili da njega stavimo na ovu listu. Pre četrdesete njegova karijera sigurno neće biti okončana.

Italijani ništa nisu uradili u Brazilu, ispali su u grupi, ali definitivno golman nije krivac za tako nešto. Upravo je taj Mundijal lansirao najviše dobrih čuvara mreže, tačnije, oni su svojim fantastičnim predstavama lansirali svoje reprezentacije u drugi krug takmičenja, pa i dalje od toga.

KLAUDIO BRAVO

Veliki deo fudbalske javnosti nije imao pojma da je čileanski i bivši čuvar mreže Real Sosijedada toliko dobar golman. Oni koji su pratili tim iz San Sebastijana mogli su da vide mnogo dobrih intervencija, ali je odbrana tog tima zakazivala na mnogim mečevima pa njegov pun potencijal nije mogao da bude prikazan. On je klasičan predstavnik gospodara peterca koji procvat dožive tek na početku treće decenije, a zenit njegove karijere desio se upravo prošlog leta. Tada je na Mundijalu bio skoro nesavladiv, čime se preporučio Barseloni.

Čile je ispao u osmini finala na penale od Brazila, ali je on čak i na tom meču blistao, odbranivši nekoliko zicera. Kada je počela klupska sezona, on je od debija u Barsi, pa sve do meča devetog kola sa Real Madridom bio nesavladan u Primeri.

KEJLOR NAVAS

Čovek koji je na najvažnijem fudbalskom događaju u četiri godine zablistao. Brava je 2014. lansirala u Barsu, Navasa u Real. Nastupi na Mundijalu bili su savršeni. Kostarika je stigla do četvrtfinala gde ih je zaustavila Holandija posle izvođenja penala. Ali on nije krivac za to, o krivcu ćemo malo kasnije. Navas je gotovo svojeručno pobedio Grke, a uz pomoć Brajana Ruiza Italijane, pa ljudi iz Kraljevskog kluba nisu mnogo razmišljali kada su odlučili da ga dovedu. Na njegovu nesreću, Iker Kasiljas se vratio u formu, pa za sada brani samo u Ligi šampiona, ali je i to vrlo laskava uloga za čuvara mreže koji je do juče branio u Levanteu. Ovo je definitivno bila njegova godina.

GILJERMO OČOA

Kada dobijete mačku, nazovite je Očoa. To je glavni odjek koji je ostao posle nastupa na Mundijalu meksičkog čuvara mreže. Svojim fantastičnim refleksima Giljermo je nagovestio pad Brazila usred njihove avlije, pošto na tom meču drugog kola grupne faze igrači Karioka nisu uspeli da ga savladaju. Protiv Hrvata i Kamerunaca je takođe blistao, a onaj meč sa Holandijom poželeće brzo da zaboravi – ne zbog toga što je loše branio, već zbog poklonjenog penala nad Robenom posle koga ga je Huntelar savladao i poslao kući. On je pre prvenstva branio za Ažaksio, gde se dobrano naprimao golova, ali je u pravo vreme ušao u formu, pa je posle Mundijala zadužio dres Malage. Nažalost, tamo još uvek nije debitovao u Primeri, pa nije nemoguće da već u januaru napusti ovaj klub, na čijem je golu standardan Karlos Idris Kameni.

TIM KRUL

A evo i glavnog krivca za ispadanje Kostarike sa Svetskog prvenstva. Naravno pored Luja van Gala. Ovaj golman nije branio nijedan minut dok ga selektor nije gurnuo u vatru u odsudnom trenutku. Naime, trenutni trener Mančester junajteda je u 120. minutu meča izveo Jaspera Silesena ubacivši Krula, što se pokazalo kao veliki pogodak, možda i najbolja trenerska odluka na celom Mundijalu. Usledila je penal serija koja je zauvek ušla u fudbalsku istoriju. Krul je pre svakog jedanaesterca prilazio protivničkim igračima i pokušavao da ih dekoncentriše, što mu je u dva navrata i uspelo, u drugoj i u poslednjoj seriji. Ono što je još fascinantnije je to da je golman Njukasla prilikom svakog pokušaja pogodio stranu. Tako je Kostarikin dželat postao jedan od deset najupečatljivijih golmana godine.

(FOTO: Action images)


tagovi

Tim KrulTim HauardTibo Kurtoameđunarodni fudbalMatija PerinManuel NojerKlaudio BravoKejlor NavasGiljermo OčoaĐanluiđi BufonDavid De Hea

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara