Orlovi, super ste iz kontre! Nigerija igra za za osminu finala

Vreme čitanja: 3min | pet. 22.06.18. | 18:57

Ahmed Musa dvostruki strelac u pobedi nad Islandom (2:0)

Tri poluvremena ih nije bilo nigde, kako su igrali protiv Hrvatske u Kalinjingradu i u prvih 45 minuta današnjeg okršaja u Volgogradu činilo se da im preti eliminacija, a onda su Nigerijci vaskrsli i posle neočekivanog trijumfa nad Islandom (2:0) dobili priliku da u završnom kolu Grupe D sami odlučuju o sudbini, odnosno plasmanu u osminu finala. I to u direktnom sudaru sa Argentinom.

A kako je igrala danas, afrička selekcija i te kako ima adute protiv Gaučosa. Pre svih u liku Ahmeda Muse, dvostrukog strelca koji je golovima doveo ekipu nemačkog stručnjaka Gernota Rora na drugo mesto na tabeli, a Islanđane ostavio da se „vade“ protiv pobednika grupe, Hrvatske, koja je ovim ishodom osigurala pol-poziciju pred nokaut fazu.

Izabrane vesti

NIGERIJA - ISLAND 2:0 (0:0)
/Musa 49, 75/

Volgograd Arena
Gledalaca: 45.000
Sudija: Metju Konger (Novi Zeland)
Žuti karton: Idovu (Nigerija)

NIGERIJA (3-5-2): Uzoho - Trust-Ekong, Balogun, Omeru - Mozes, Endidi, Obi Mikel, Etebo (od 90. Ivobi), Idovu (od 46. Ebuehi) - Ihenačo (od 85. Igalo), Musa.

ISLAND (4-4-2): Haldorson - Sevarson, Arnason, R. Sigurdson (od 65. Ingason), Magnuson - Gunarson (od 87. Skulason), G. Sigurdson, Bjarnason, Gilason - Bodvarson (od 71. Sigurdarson), Finbogason.

Musa je mrežu golmana Hanesa Haldorsona pogađao posle kontri koje su postale zaštitni znak Superorlova. To oruđe koristili su u mundijalskim kvalifikacijama, sve ključne golove postizali na taj način i kad već nisu mogli iz igre i(li) poseda vratili su se proverenom receptu, što im se višestruko isplatilo. Najpre je u 47. minutu Keleči Ihenačo „otresao“ jednog Islanđanina na centru, lansirao Viktora Mozesa, krilni vezista Čelsija istrčao kontru i omogućio Musi da poentira. Samo, kakav je to pogodak bio. Spektakularan! Prijem lopte u vazduhu, već tad polegali su odbrambeni fudbaleri Islanda, a napadaču CSKA preostao je lakši deo posla, da zakuca loptu pod prečku.

A onda u 75. minutu da iskoristi brzinske sposobnosti. Opet je kontra krenula sa centra, u ulozi asistenta našao se Kenet Omeru, da bi Ahmed Musa ostavio utisak da može da se trka i sa Juseinom Boltom, prevario kompletnu odbranu rivala i poentirao za 15. gol u dresu državnog tima. Koliko važan. Neprocenjiv!

gallery

Bio je to najbolji odgovor selektoru Roru što je Musu držao na klupi protiv Hrvata duže od sat vremena i što je na premijeri dao šansu Odionu Igalu u špicu i Aleksu Ivobiju na krilu. Nemac je, očigledno, shvatio grešku, prešao je na sistem 3-5-2, zaigrao sa Musom i Kelečijem Ihenačom kao tandemom centarforova i mada je bio neučinkovit u prvih 45 minuta (bez udaraca u okvir gola) sve mu se isplatilo u nastavku. Nigerija je osim dva gola, stvorila još četiri, pet zicera i mogla ranije da reši pitanje pobednika.

Islanđani su propustili priliku da se probiju na drugo mesto. Patili su zbog promašahja Gilfija Sigurdsona na početku (dve dobre prilike) i u finišu, pošto je Evertonov vezista u 83. minutu promašio okvir gola iz jedanaesterca i prilično ukopao šanse svoje reprezentacije da prođe u osminu finala. Pokazalo se i na ovom susretu sa Islandu ne odgovara kad ima posed, vodi igru, već mu više prija da čeka rivala. Nažalost po Evropljane, Nigerija ništa nije čekala, već je po izlasku iz svlačionice u drugom poluvremenu delovala kao ekipa spremna i za nešto više.

Koliko, videćemo 26. juna u Sankt Peterburgu protiv Argentine.

TABELA GRUPE D

FOTO: Action images


tagovi

Ahmed Musareprezentacija Nigerijereprezentacija IslandaRusija2018

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara