"Sakić"
"Sakić"

Sakić za MOZZART Sport: Ne vidim problem da se Miha vrati na klupu Srbije…

Vreme čitanja: 5min | pet. 28.03.14. | 16:34

…ako postoji obostrana želja. Proveo je sa tom grupom igrača dve godine i znaju se u dušu”, kaže pomoćni trener Sampdorije

SakićKada je Sampdorija angažovala Sinišu Mihajlovića i njegovog asistenta Nenada Sakića, mnogi su sumnjičavo vrteli glavom i predviđali klubu ekspresnu selidbu u Seriju B. Iako su svi bili ubeđeni u taj scenario, desilo se suprotno. Srpski tandem je odmah uhvatio pravi vetar i brod, koji je šiban talasima sa svih strana i kome je pretilo potonuće, odveo u mirne vode.

U Srbiji su jedva čekali da Mihajloviću vide leđa posle neuspeha u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2014. godine u Brazilu. A u Đenovi je dočekan raširenih ruku. Videli su u njemu spasioca, verovali da je on pravi za taj posao, što se na kraju ispostavilo kao tačnim. Zato i ne čudi što u Fudbalskom savezu Srbije sve više provejava ideja da mu se ponovo ponudi  reprezentacija.
“Mihajlović je trenutno jedan od najboljih naših trenera. Ne vidim problem da se vrati na klupu Srbije ako postoji obostrana želja. Mi smo u Srbiji prilično kritički nastrojeni. Hoćemo sve i odmah. Podmladio je reprezentaciju koja će narednih deset godina igrati zajedno, a to je velika stvar. Ne može ništa preko noći. Potrebno je malo strpljenja, a mi to nemamo”, kaže za MOZZART Sport asistent Siniše Mihajlovića, Nenad Sakić.    
----------------------------------------------
MIHA IMA MOTIV VIŠE DA POBEDI FJORENTINU

Sampdorija ulazi u seriju teških mečeva. Fjorentina, Lacio, pa Inter.
“Fjorentina je dobra ekipa, sada se nalaze u nekoj krizi, a povređeni su Kvadrado, Gomez, Rosi i Paskval. Pali su u formi, ali to ništa ne znači i ne smemo da ih potcenimo zbog toga. Mihi je veoma stalo da dobije Fjorentinu. Nisu se baš korektno rastali, tako da će imati motiv više. Ne bih rekao osveta. To je, ipak, previše jaka reč. Dovoljno je reći samo motiv više”, otkriva Sakić.
------------------------------------------------
Kandidata za selektora Srbije ima mnogo, ali pravih rešenja malo. Jedno je sigurno - ko god da dođe pokupiće kajmak s obzirom na grupu igrača koju će imati na raspolaganju.
“Trenerski posao je takav. Sigurno je da će sledećem selektoru koji dođe biti dosta lakše, ali zavisiće dosta od toga kojim putem će ići. Da li će nastaviti Mihinim ili će nešto promeniti. Svaki trener ima svoju filozofiju. Ako se desi da se Mihajlović vrati na klupu Srbije, sigurno će i njemu biti lakše da napravi uspeh. Proveo je sa tom grupom igrača dve godine i znaju se u dušu. Ne bih mnogo da pričam na tu temu i ne znam koliko je to realno. Trenutno je preokupiran Sampdorijom, želi prvo da završi posao ovde. Kada se završi sezona slede razgovori sa klubom”.  

Grešaka je bilo. Od svađe sa glavnim igračima do taktike u nekim ključnim mečevima. Naravno, nedostajala je i sreća…
“U kvalifikacijama nismo nigde podbacili osim Makedonije. Ta utakmicu smo trebali da dobijemo. Eto, desile su se neke stvari koje nam nisu išle u prilog. Pre toga izgubiš od Belgije, a trebalo je na poluvremenu da vodiš sa 2:0, pa Hrvatska... Sve je to posle uticalo na konačan ishod u kvalifikacijama. Odlučuju sitni detalji. Ne iskoristiš zicer, a primiš nešto bez veze i sve ode u pogrešnom smeru. I Mihi je mnogo krivo zbog neuspeha, znam koliko je želeo da ode u Brazil”.
SakićTomislav Karadžić je na minuloj Skupštini FSS jedinu zamerku Mihajloviću uputio vezano za drastično podmlađivanje reprezentacije.
“Pročitao sam tu izjavu. Lako je posle, kada se sve završi, da vidiš gde si grešio i šta je trebalo da uradiš. Miha je želeo da podmladi reprezentaciju, da napravi kostur ekipe, da uvek na raspolaganju ima 30 igrača. Tu ideju sproveo je do kraja i zahvaljujući tome Srbija ne mora da brine narednih deset godina”.  

Rane se uspešno leče u Sampdoriji.
“Kada smo dolazili i najveći optimsti bili su skeptični da ćemo ostati u Seriji A. Ekipa je bila mrtva, bez entuzijazma, bez ičega. Dosta smo radili da ih usmerimo na pravi put, da im vratimo samopouzdanje koje su izgubili. Mihajlović svakako ima najveće zasluge za to što je sve ispalo kako treba. Fantastičan uspeh ako se sve uzme u obzir. U Seriji A niko nikog ne može tako lako da dobije, pa čak i Juve se muči sa fenjerašom Katanijom. Ako ne igraš kako treba možeš lako da izgubiš”.
------------------------------------------------
VOLEO BIH DA SEDNEM NA KLUPU ZVEZDE JEDNOG DANA

Sakić se u nekoliko navrata okušao kao samostalni trener. Radio je u Napretku, vodio reprezentaciju do 17 godina, a potom je prosleđen u stručni štab tadašnjeg selektora Srbije Siniše Mihajlovića, sa kojim je nastavio saradnju i u Sampdoriji.  
“Drago mi je što sam sa Mihajlovićem i trenutno sam zadovoljan kako sve ide. Igrali smo obojica za Sampdoriju, samo svako u svoje vreme, tako da poznajemo situaciju u klubu što umnogome olakšava posao. Za dalje ćemo videti. Potrebno je da se steknu pravi uslovi u budućnosti da krenem sa samostalnim poslom. Ne znam kada će se to desiti, takav je trenerski posao, sada si tu, sutra nisi. Zaređaš sa dva poraza i sve ode u drugom pravcu”, kaže Sakić i otkriva jednu želju.
“Voleo bih da u budućnosti sednem na klupu Zvezde. To već ne zavisi mnogo od mene, već od niza faktora koje treba da se poklope”.
------------------------------------------------
Opstanak je, kako stvari stoje, i definitvno obezbeđen.
„Matematički možda ne još, ali praktično mislim da smo završili posao. Procene govore da je 35 bodova dovoljno za opstanak. Preostalo je još samo da ovih osam kola odigramo što je moguće bolje”.

Izabrane vesti

Ambicije su sada naglo skočile. Spominje se borba za izlazak u Evropu.
“Sve ćemo učiniti da u ovih poslednjih osam kola osvojimo što više bodova. Malo je nerealno da izborimo Evropu, iskreno ne znam da li je moguće. Prevashodni cilj je bio opstanak, a sada ćemo gledati da pobedimo što više mečeva do kraja, pa gde nas to dovede", zaključuje Sakić.

(FOTO: MN Press, Star sport) 


tagovi

Siniša MihajlovićEvropaNenad Sakićmeđunarodni fudbalItalijafssSerija ASampdorija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara