"Milan Jeremić, uzdanica Borca"
"Milan Jeremić, uzdanica Borca"

SRPSKI RULET: Vraća se fudbal i na drugoligaške terene

Vreme čitanja: 4min | pet. 08.03.13. | 19:33

Prolećna sezona Prve lige Srbije obećava dramatične borbe, pošto će zbog reorganizacije u junu ispasti čak šest klubova. Kruševački Napredak jednom nogom već u Superligi, za drugu vizu koja vodi u elitu konkurišu Čukarički, Voždovac, Borac, Metalac...

 

Milan Jeremić, uzdanica BorcaRuski rulet na srpski način! Posle skoro neverovatne troipomesečne pauze, ovog vikenda se nastavlja takmičenje u Prvoj ligi Srbije. U narednih 89 dana 18 srpskih prvoligaša odradiće 17 prvenstvenih kola i odigrati 153 utakmice, pre nego što budu poznati putnici u viši, ali i niži rang. Tektonske promene usled smanjivanja lige naredne sezone na 16 timova obećavaju dramatično fudbalsko proleće u kojem će se jedna polovina klubova boriti za plasman u elitu, a druga za "goli život" kako bi izbegli seobu u srpskoligaško društvo.

Izabrane vesti

Poslednji put po starim propozicijama, dve najuspešnije ekipe dobiće privilegiju da se na jesen nađu u društvu Partizana, Zvezde, Vojvodine, Jagodine, da gostuju na Marakani, Karađorđu, u Humskoj... U isto vreme, očekuje nas seča na dnu, pošto će čak šest klubova početkom juna, kada bude spuštena zavesa na još jedan šampionat, izgubiti prvoligaški status. 

Prema kalendaru fudbalsko proleće biće zvanično otvoreno 9. marta, dok će tačka biti stavljena u sredu 5. juna, u jednom od četiri predviđena vanredna kola (još 10. april, 1. i 22. maj). Baš kao i jesenas neko će igrati subotom, neko nedeljom, kruševački Napredak pod svetlošću reflektora, a ambiciozni Voždovac, ako sve bude po planu, finiš možda dočeka na novom objektu, modernom stadionu izgrađenom na krovu tržnog centra!

Među prvoligašima se nalazi čak devet ekipa koje su svojevremeno, sa manjim ili većim uspehom, bili članovi elitnog ranga takmičenja: Bežanija, lučanska Mladost, Inđija, Voždovac, Napredak, Borac, Čukarički, Metalac i Banat, od kojih su neki čak nastupali i na internacionalnoj sceni. Vojvođani mogu da se podiče da su najbrojniji sa čak pet predstavnika, dok Beograd ima četiri aduta, ne računajući Mladenovac i Kolubaru, iako oni teritorijalno, kao opštine, pripadaju prestonici.

Na klupama srpskih prvoligaša sedeće pojedini iskusni stručnjaci koji su se dokazali i u eliti, poput Mihaila Ivanovića (Voždovac), Zorana Njeguša (Borac), Nenada Milovanovića (Napredak), Momčila Raičevića (Timok), Dragana Lacmanovića (Banat), ali i neki koji tek grade karijere – Goran Petrić (Bežanija), Nenad Vanić (Radnički), Nenad Lalatović (Proleter), Vladan Milojević (Čukarički) i Vuk Rašović (Teleoptik), sve redom nekadašnji fudbaleri Partizana i Crvene zvezde!

Da ne zaostaju mnogo za superligašima članovi Prve lige Srbije, barem pojedini, potvrdili su i tokom zimske, pauze pošto su pripreme obavili u inostranstvu: Napredak i Mladenovac u Turskoj, a Čukarički na Kipru. Na platnim spiskovima timova, poput klubova iz višeg ranga, ima i internacionalaca – u Kruševcu je tandem iz Gane Regan Frimpong dobio pojačanje u Senegalcu N'Diajeu, Kontuh Ovusu (Gana) je uzdanica Metalca, Misdongard Betoligar je trenutno član lučanske Mladosti (nekada vođa navale Crvene zvezde), u Teleoptik je iz Donjeg Srema stigao Australijanac Metju Birn, dok je Inđiju pojačao Kenijac Brajan Beri.

Prvoligaši su bili prilično agilni i u zimskom prelaznom roku, a čini se da je najviše rokada pretrpeo Borac. Čačak su napustili Živanović, Stanić, Milojević, Atanacković i Brazilac Alveš, a umesto njih su angažovani Đuričić, Vusljanin i Babić. Lider Napredak je sa beogradske Karaburme doveo Žeravicu, Teleoptik golmane Janoševića i Grujičića, Metalac Mateka (OFK Beograd) i Vignjevića (Napredak), Voždovac Prtenjaka, Milenovića, Aleksića, Karana i Đilasa, a Čukarički je nastavio sa skupljanjem bivših omladinaca Crvene zvezde, pa su posle braće Srnić, na Banovo brdo došli i Stojković i Sakić. Uz sada već bivšeg fudbalera Rada Stoiljkovića.

Na vrhu tabele, čini se, jedna dilema manje. Ko zna kakvo bi čudo trebalo da se dogodi pa da Napredak prvi ne prođe kroz cilj 5. juna, pošto Kruševljani trenutno imaju devet bodova više od prvog pratioca Čukaričkog, a 10 od trećeplasiranog Voždovca. Dva beogradska kluba, uz Borac i Metalac, glavni su favoriti za drugu vizu koja vodi u Superligu, dok će svoju šansu iz prikrajka vrebati Jedinstvo, Proleter i Inđija.

Ostalima, od devetoplasirane Mladosti pa do "fenjeraša" Kolubare, predstoje tri grčevita meseca borbe za opstanak. Kako trenutno stoje stvari, u najgorem položaju uz Lazarevčane su Banat i Novi Sad. Ipak, nada poslednja umire.

18. KOLO (sve utakmice se igraju u 14 sati):

Teleoptik – Proleter
Radnički (NP) – Banat
Sloga – Kolubara
Čukarički – Voždovac
Napredak – Inđija
Jedinstvo – Mladost
Timok – Mladenovac
Novi Sad – Bežanija

Nedelja:
14.00: Metalac – Borac

PROPOZICIJE

* liga se sastoji od 18 klubova koji igraju 34 kola po dvokružnom bod sistemu
* dve prvoplasirane ekipe idu direktno u Jelen Superligu
* šest najslabije plasiranih timova ispada u Srpsku ligu
* u ligu ulaze dva poslednja tima iz Superlige i četiri prvaka Srpske lige
* u slučaju istog broja bodova o plasmanu odlučuje bolji skor u međusobnim mečevima, bolja gol-razlika, više datih golova…


tagovi

BežanijaBorac ČačakČukaričkiInđijaMetalacMladenovacMladost LučaniNapredak KruševacNovi SadPLSPrva liga SrbijeSloga KraljevoSrbijaTeleoptikTimokfk voždovac

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara