"Gael Kliši"
"Gael Kliši"

Šta li ovi boduju? Spahić najbolji štoper, Kliši najbolji bek u 2015. godini

Vreme čitanja: 3min | uto. 31.03.15. | 13:48

Međunarodni centar za sportske studije sproveo vrlo interesantno istraživanje

Gael KlišiKo zna kakvi kriterijumi su uzeti u obzir kada se biralo po 15 najboljih fudbalera na svojim pozicijama od strane Međunarodnog centra za sportske studije, pošto neki od dobijenih rezultata će i ljudima koji sporadično prate fudbal delovati pomalo smešno.

U obzir su uzimane razne stvari, kako prenosi španska Marka: šutevi, stvaranje šansi, pas igra, driblanje, oduzimanje lopte i tehničke sposobnosti. Ne možemo da se otrgnemo utisku da su u nekom matematičkom koraku lončići malo pobrkani, te da su neki igrači koji baš i ne zaslužuju epitet najboljeg u 2015. godini pronašli svoje mesto na tronu. Teško je ocenjivati defanzivce po ovakvim kriterijumima.

Izabrane vesti

Počevši od odbrane, nelogičnosti su mnoge. Na prvom mestu je Emir Spahić, defanzivac Leverkuzena i reprezentacije Bosne i Hercegovine. Jeste Leverkuzen popravio odbranu od Nove godine, ali postavlja se pitanje prema kom kriterijumu je on dobio savršenih 100 poena, kada je na onom jednom meču sa Volfzburgom ekipa iz farmaceutskog grada primila čak pet golova. Na primer, kada je Leonardo Bonući igrao za Juventus, Stara dama je primila samo osam golova na 14 mečeva, dok kada je Spahić branio boje Leverkuzena, ekipa Aspirindžija je primila osam na devet utakmica. Naravno, to nije jedini kriterijum, ali kada se pogleda u realnosti, da li je stvarno bitno koliko je defanzivac uputio šuteva ka golu protivnika, ili koliko je šansi stvorio?

Vrlo interesantno je i to da je Neven Subotić, koji igra daleko od svog maksimuma, pronašao mesto na listi 15 najboljih, sa čak 64 boda. Naravno, ne smemo da budemo previše rigorozni kada tvrdimo da to nije tačno, ali, ponavljamo, svaki fudbalski laik može da nabroji 15 boljih štopera u ovom trenutku, nego što je to naš bivši reprezentativac.

Na beku, stvar je još smešnija. Gael Kliši je na prvom mestu sa 100 bodova, a setimo se da je pre samo nekoliko nedelja isključen u duelu Lige šampiona sa Barselonom. I Dušan Basta je na devetom mestu, a njegove greške su direktno uticale na poraz Orlova od Portugalije u četvrtom kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Na pozicijama u sredini terena, čini se, igrači su ocenjeni malo realnije, verovatno jer je baš za njih bila specijalizovana ovakva metodologija računanja. Na zadnjem veznom, ispred Pola Pogbe, prvo mesto je zauzeo Nuri Sahin, čija statistika utakmica u ovoj godini nam daje dobro potkrepljenje. Od kada se on vratio, Borusija samo dva puta nije slavila u Bundesligi i popela se za skoro pola tabele.

Od ofanzivnih vezista, najbolji su sa po 100 bodova Eden Azar i Mesut Ozil, što je opet sasvim logično, i sa tim svako može da se složi. Kevin de Brujne je na četvrtom mestu.

U napadu je neprikosnoven Leo Mesi, koji je u 2015. godini postigao 20 golova, što je nešto po čemu niko sa njim ne može da se meri, pa čak ni procvetali napadač Volfzburga Bas Dost, koji je zauzeo treće mesto, iza Arjena Robena.

(FOTO: Action images)


tagovi

Nuri SahinNeven SubotićMesut Ozilmeđunarodni fudbalLionel MesiKevin de BrujneGael KlišiEvropaEmir SpahićEden AzarBas DostArjen Roben

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara