"Zvezda se sprema za novu transformaciju"
"Zvezda se sprema za novu transformaciju"

Zvezda pred novom transformacijom - idejna rešenja postoje, ali kako zadržati Radonjića i Jovića?

Vreme čitanja: 5min | pet. 06.05.16. | 19:15

Kinzi, Miler i Cirbes su na izlaznim vratima, klub pred novim velikim promenama i potragom za pravim rešenjima

Zvezda se sprema za novu transformaciju

Posle odbranjenog pehara namenjenom šampionu Jadranske lige Crvena zvezda nakratko je uplovila u mirne vode, ali već u nedelju počinje Dejan Radonjić i njegovi izabranici ulaze u „Superliga Ekspres“ koji će se zaustaviti na minimum šest, a najviše četrnaest stanica na putu do osvajanja duple krune.

Izabrane vesti

Superliga će doći i proći već koliko za mesec dana, ali već nakon toga uslediće ono, dobro poznato pitanje - šta dalje? Finansijske i ekonomske prilike u srpskoj košarci ne dozvoljavaju klubovima da zadrže sastave na okupu duži vremenski period i baš kao Partizan svojevremeno i Crvena zvezda prinuđena je da se odriče najjačih štihova i pokuša da izvuče kečeve iz rukava u vidu kvalitetnih pojačanja. 

Baš kao što je to slučaj bio tokom prošle pauze između takmičenja, stručni štab i upravu Crvene zvezde i ovog leta čeka paklen posao. Odnosno - nova transformacija, gde će veliki broj igrača otići sa Malog Kalemegdana. To sa sobom povlači obavezu potrage za imenima koji će nastaviti pobedničku tradiciju.

O tome kako će Crvena zvezda izgledati naredne sezone najviše će zavisiti od toga da li će Dejan Radonjić ostati šef struke. Trofejni stručnjak naći će se na još jednoj raskrsnici u trenerskoj karijeri, ima važeći ugovor do juna 2017. i uživa ogromno poverenje klupske vrhuške. O tome najbolje govori koliko je puta dosad prvi čovek Nebojša Čović poručio da će se svim silama boriti za Radonjićev ostanak. Mali prostor za diskusiju ostavlja činjenica da jedan od najboljih trenera u novijoj klupskoj istoriji ima izlaznu klauzulu na kraju sezone.

S obzirom na trenerske rezultate koji progresivno rastu sa godinama iskustva, Radonjić bi mogao da privuče pažnju bogatijih evroligaša i unovči znanje koje poseduje. Iz Turske su se stidljivo pojavljivale informacije o odlasku u Efes posle smene Dušana Ivkovića, a eventualne promene na klupama evropskih klubova predstojećeg leta mogle bi da donesu i rokadu u Zvezdinoj fotelji. 

Poučeni iskustvom iz prošle sezone i greškama koje su napravljene u formiranju sastava, na Malom Kalemegdanu žele da nadolazeći prelazni rok iskoriste da pojačaju redove na vreme. Ali, realna slika je takva da će prvo oni sa dubljim džepom pokupiti sve što vredi, a crveno-belima ostaće da proberu ono što ostane. 

Pred odlaskom - Kinzi, Miler i Cirbes

Ono što je u ovom trenutku izvesno jeste da će iz sadašnjeg Zvezdinog rostera naredne sezone ostati kapiten Luka Mitrović, potom i Nemanja Dangubić, Marko Gudurić, Branko Lazić i Boriša Simanić

Dakle, određeni kostur tima postoji, ali onda sledi najteži deo posla. Prvi i osnovni cilj vodećih ljudi u Crvenoj zvezdi biće - zadržati Stefana Jovića. Srpski reprezentativac biće jedna od glavnih meta bogatih klubova posle najbolje sezone u dosadašnjoj karijeri. Kao i trener Radonjić i mozak organizacije na parketu ima potpisanu saradnju do 2017. godine, s tim što će navala biti velika. Makabi se pominjao kao moguće rešenje, svoju šansu vreba i Unikaha, a Jović je dodatno privlačan klubovima jer spada u domen plejmejkera sa ne tako visokim finansijskim zahtevima. U poređenju sa skupim američkim igračima - daleko manja. 

Crvena zvezda i Stefan Jović su ove i prethodne sezone zajedno rasli, a nije tajna da je ostanak 25-godišnjeg majstora asistencija i odbrane najveća želja u ovom trenutku. Jer, pozitivan ishod ove akcije znatno bi olakšao posao Radonjiću po pitanju strategije potrage za novim igračima. U slučaju rastanka nije isključeno da bi se posegnulo za pronalaskom inostranog pojačanja. 

Vasilije Micić je vezan za Bajern i na kraju sezone bi po slovu ugovora trebalo da se vrati u Minhen. Ali, Miciću je primarni cilj da se razvija u sredini koja mu omogućava minutažu. Kako mu bavarski klub ne garantuje ovu opciju, ostanak u Crvenoj zvezdi realnija je opcija. Ali, to će najviše zavisiti od ambicija mladog plejmejkera. 

Kraj Superlige doneće i rastanak sa Majkom Cirbesom, Kvinsijem Milerom i Tarensom Kinzijem, koji svakako imaju parafiranu saradnju do kraja sezone. Visoki dvojac je pred Makabijevim vratima i obojica imaju fantastične ugovore na stolu i to nije tajna, dok je problematika oko Kinzijevog ostanka takođe finansijske prirode. Ukoliko iskusni Amerikanac ne bude spustio platne zahteve, koji su i u ovoj sezoni visoki, prijateljsko rastajanje jedina je realna opcija. 

Da li Micić ostaje u Zvezdi?

Što se mogućih dolazaka tiče, o stranim pojačanjima prerano je komentarisati u ovom trenutku, mada je na skauting listi veliki broj igrača, dok slika domaće scene ostavlja tek određena rešenja na gorućim pozicijama. 

Pre svega, klub će zasigurno nastaviti da ulaže u budućnost kako bi omogućio finansijsku stabilnost i u vremenima koja dolaze. To praktično znači da će veći prostor za igru imati Boriša Simanić, a određenu šansu trebalo bi da dobiju momci iz razvojnog tima FMP i talentovani juniori - Dejan Davidovac, Ognjen Dobrić i Aleksa Radanov, kao i Aleksandar Aranitović, koji je na pozajmici u Megi.

Osim toga, u Crvenoj zvezdi tražiće i sa strane mlade snage koje bi mogle da donesu kvalitet u dužem vremenskom periodu. Prema saznanjima MOZZART Sporta, zasad najjači utisak ostavili su kapiten Mega Leksa Rade Zagorac i najbolji mladi igrač Metalca Petar Rakićević, koji su u ovom trenutku za koplje ispred domaće konkurencije. Kako je Zagorac bio velika želja Crvene zvezde i prošlog leta, teško je da će Mega moći da izdrži „napade“, s obzirom na to da je vihorni krilni košarkaš pokretačka snaga tima iz Sremske Mitrovice uprkos teškoj povredi koju je imao. 

Rakićević je svoj kvalitet dokazao iako je Metalac imao prilično turbulentnu sezonu, a domaća košarkaška publika možda i najviše pamti njegova izdanja sa Kupa Radivoja Koraća, gde je bio skoro pa nezaustavljiv. Situacija u valjevskom sastavu daleko je od idealne, a Crvena zvezda pruža sledeće velike izazove u karijeri koja je u usponu. 

Posle nedavnih događaja u Panatinaikosu i odlaska Ognjena Kuzmića ponovo se otvorio prozor za eventualno sklapanje saradnje dve strane. Srpski reprezentativac imao je sezonu punu uspona i padova, a baš kao i slučaju Radeta Zagorca - bio je jedan od meta crveno-belih i lani. 

Jedno od rešenja - Rade Zagorac

Ali, o eventualnom angažmanu Ognjena Kuzmića zavisiće najviše od toga da li će Vladimir Štimac ostati. Iskusni centar je svoj posao ove sezone odradio na kvalitetan način i bio je adekvatna zamena Majku Cirbesu, a ako bi Štimac odlučio da se još jednom okuša u inostranstvu - o potencijalnoj saradnji najveću prevagu trebalo bi da donese cifra koju bi igrač tražio na mesečnom nivou. Jer, dovođenje stranca na već deficitarnoj poziciji centra biće gotovo izvestan. 

Ista je priča i sa Markom Simonovićem. Zvezdin specijalista za odbranu i diskretni heroj mnogih pobeda ostavio je prilično jak utisak i nastavak priče bio bi realan. Ali, sve će zavisiti od toga da li Simonović ima želju za angažmanom u inostranstvu ili ne. 

Temelj postoji, o nosećim stubovima tek će se praviti planovi, dok se pojedina rešenja već naziru. Sada će sve ostati na klubu da napravi prave poteze i odredi svoj put u budućnost.

(FOTO: MN Press, Star Sport)


tagovi

Vladimir ŠtimacVasilije MicićTarens KinziStefan JovićRade ZagoracPetar RakićevićOgnjen KuzmićMajk CirbesKvinsi MilerJadranska ligaEvroligaFK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara