Šansel Embemba (©AFP)
Šansel Embemba (©AFP)

AFRIKA: DR Kongo bez ijedne pobede dogurao do četvrtfinala KAN

Vreme čitanja: 3min | pet. 02.02.24. | 09:34

Pogledajte koji nas to značajni sportski događaji očekuju na Crnom kontinentu

Izabrane vesti

Aktuelni šampion Jang Afrikans se posle mesec i po dana vraća na teren. Gostovaće Kagera Šugaru, timu iz zone ispadanja, a ukoliko pobedi vratiće se na vrh tabele. Janga ima samo bod manje od Azama i dva odigrana meča manje, realno je da vrlo brzo ponovo postane lider. Kagera je pre odlaska na pauzu vezala tri poraza, od Koustal Uniona (0:1), Simbe (0:3) i Azama (0:4). Janga je bila bolja od Kagere na poslednja četiri susreta, na prošlom u aprilu 2023. godine sa 5:0.


TELAGEMA – MC ALŽIR, 14.30

(Fudbal, Kup Alžira)

Danas počinje Kup Alžira, lider šampionata MC Alžir gostuje drugoligašu Telagemi. MC je apsolutni hit u prvenstvu, posle pola takmičenja ima čak osam bodova više od drugoplasiranog Beluizdada, aktuelnog šampiona. U poslednjih osam utakmica MC je primio samo jedan gol, ima pet pobeda i tri remija. Sada će tu sjajnu formu probati da prenese i na kup, iz kojeg je prošle godine eliminisan baš u 1. kolu od Magre. Telagema je u drugom rangu posle 15 kola sedma na tabeli, sa 18 bodova manje od Olimpika iz Akbua i mesta koje vodi u elitu.


BOMBADA – REAL BANDŽUL, 17.00

(Fudbal, Gambija 1)

Zasad deluje da će dva tima da se bore za titulu u Gambiji, Real Bandžul i Forčun. Real je lider posle 11 kola, ima 25 poena, jedan više od Forčuna, a pet od trećeplasiranog Falkonsa. Naredni Realov rival je novi prvoligaš Bombada, 12-plasirana ekipa na tabeli sa 12 bodova. Samo tri više od Brikame i zone ispadanja. Ono što je generalno tipično za gambijski fudbal važi i za Real Bandžul – neefikasne utakmice. Na poslednjih šest Realovih mečeva došla je igra UG0-2, u slučaju Bombade na šest od poslednjih sedam mečeva nismo videli više od dva gola. Poslednji put ta dva tima su se sastala 2018. godine u Bandžulu, Real je slavio sa 1:0.


NIGERIJA – ANGOLA, 18.00

(Fudbal, Kup afričkih nacija)

Sada je došlo do onog glavnog – četvrtfinala Kupa afričkih nacija. Kada su već poispadali svi koji su poispadali, Nigerija se izdvojila kao glavni favorit. U grupnoj fazi je remizirala sa Ekvatorijalnom Gvinejom (1:1), potom je pobedila Obalu Slonovače (1:0) i Gvineju Bisao (1:0), a u osmini finala i solidni Kamerun (2:0). Na papiru danas Nigerijci imaju lak posao, Angola je do četvrtfinala stigla preko nedorasle Namibije (3:0), a prethodno je odigrala nerešeno sa Alžirom (1:1) i savladala Mauritaniju (3:2) i Burkinu Faso (2:0). Međutim, kada znamo kako su favoriti prolazili na ovom turniru, ko još sme olako da otpiše Angolu?!


DR KONGO – GVINEJA, 21.00

(Fudbal, Kup afričkih nacija)

Gvineja je na poslednja dva KAN-a, otkad je prošireno takmičenje na 24 reprezentacije, gubila u osmini finala. Ovog puta je pregrmela tu prepreku, uz mnogo sreće. Bila je bolja od Ekvatorijalne Gvineje (1:0) golom Baja u 98. minutu, tek pošto je prethodno rival ostao sa igračem manje, a zatim je uspeo i da ne iskoristi jedanaesterac. Naredni Gvinejin protivnik je DR Kongo, koji još uvek nema pobedu na turniru, a stigao je do četvrtfinala! U grupnoj fazi je remizirao sa Zambijom (1:1), Marokom (1:1) i Tanzanijom (0:0), a u osmini finala je posle 120 minuta borbe sa Egiptom bilo 1:1, da bi potom DR Kongo bio bolji u izvođenju jedanaesteraca.


tagovi

AfrikaKup afričkih nacija 2024Kup afričkih nacija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara