(© MN Press)
(© MN Press)

Ako će da uče, ovo im je škola: Prvenstvo Evrope za kadete maltene završeno posle deset minuta

Vreme čitanja: 3min | čet. 18.05.23. | 18:51

Orlići izgubili od Slovenije u predgrađu Budimpešte (2:4), strelci za naš tim Cvetković i Petrović

Izgleda kao debakl – nazvali bismo ga tako da je reč o seniorima – mada pre deluje kao lekcija. Korisna, pod uslovom da talentovani dečaci (bolje u „klasi 2006“ izgleda nemamo) što pre shvate da u ovom periodu karijere, dok prelaze sa zabavnog na takmičarski fudbal, moraju da igraju ozbiljnije nego inače. Zato 2:4 u sudaru sa Slovenijom predstavlja opomenu uoči nastavka karijera. Kako igračkih, tako i trenerskih, s obzirom da su i svi pomalo odgovorni za lošu premijeru na Prvenstvu Evrope za kadete.

Koliko su ishodi utakmica u tinejdžerskom dobu varljiva kategorija možda najbolje može da se uoči na osnovu činjenice da su Orlići oktobra prošle godine igrali dva kontrolna meča sa Slovencima i oba dobili (4:1, 5:2). A onda primila tri samo za poluvreme duela u Telkiju, desetak kilometara nadomak Budimpešte, što je predstavljalo kraj ambicijama da bi mogli nešto vredno pomena da naprave u prvom kolu Grupe B.

Izabrane vesti

Utisak je da ovakvim izdanjem naša selekcija ostala bez realnih šansi da se domogne makar drugog mesta, vrednog plasmana u četvrtfinala, tek je čekaju dueli sa, na papiru, znatno jačim timovima Italje (nedelja) i Španije (sreda). Nije samo do rezultata, koliko to neubedljive igre, a posle ovog brodoloma i manjka samopouzdanja. Za najteži poraz otkako je formirana ova generacija i jedno od najvećih razočaranja kadeta (kogod za njih igrao) u poslednjih desetak godina.

U blizini najavećeg mađarskog grada kraj je bio maltene na početku. Već posle deset minuta Srbija je bila u velikom minusu, usled napada rivala levom stranom. Prvi je završio David Pejičić iz mladog tima Udinezea, drugu Luka Topalović, koji je dogurao do prvog tima Domžala, a sve kao posledica propusta Davida Đurića. Levi spoljni Crvene zvezde se baš mučio od starta meča, možda ga je i trema savladala, kasnije je Jakupović baš tom stranom istrčao kontru i na pas iz dubine pobegao Partizanovom Nikoli Simiću, kako bi demonstrirao koliko je sastav Miša Brečka otresitije ušao u meč.

O tome svedoči podatak da je Slovenija u prvih pola sata čak četiri puta zapretila Viktoru Džodiću, dok su Orlići u tom periodu bili skromni i nijednom nisu šutnuli ka Žanu Trivunčeviću, pošto statistika ne vodi tako šut Uroša Sremčevića koji je posle dodavanja Andreja Subotića završio na prečki.

Udarac špica lučanske Mladosti nagovestio je nešto konkretnije delovanje Lukovićevih izbaranika, oličeno u kroz pokušaj Subotića, sjajnu akciju Maksimović, Cvetkovića i Sremčevića, probao je Cvetković još jednom, a Simić želeo efektno posle prekida. To je ujedno bio i najbolji period igre našeg tima. Šteta što je trajao kratko, ne duže od deset minuta, dok su Slovenci ostavili utisak tima koji se bolje takmiči i kvalitetnije koristi ono čime raspolaže. A Aldin Jakupović je pre dva meseca debitovao za prvi tim Olimpije i tačno se videlo koliko može da bude nezgodan napadač. Ono što našima nedostaje. Ili kompletna akcija za 4:0 kad je protivnik lako došao u kazneni prostor sugeriše koliko je sklon kombinatorici.

Da makar nešto bude pozitivno za Orliće postarao se Mihajlo Cvetković i sredinom drugog dela igre na dodavanje Veljka Vukojevića poentirao za prvi gol Srbije na Prvenstvu Evrope. Stigao je i drugi zahvaljujući hicu kapitena Andreja Petrovića, li za nešto više teško da će biti mogućnosti, ali će biti vremena. Da ovi momci shvate gde greše i gde mogu bolje. Utisak je da mogu...

-------------------------------------------------------------

PRVENSTVO EVROPE ZA KADETE, GRUPA B, PRVO KOLO

SRBIJA – SLOVENIJA 2:4 (0:3)

/Cvetković 66, Petrović 82 - Pejičić 4, Topalović 10, Jakupović 34, 52/

Telki

Igralište: Global fudbal park

Sudija: Džejms Robinson (Severna Irska)

Srbija: Džodić – Simić (od 88. Milosavljević), A. Popović, Đurić – Vukojević, Petrović, Maksimović, Avdić (od 40. Mitrović) – Subotić (od 46. Popović), Cvetković – Sremčević (od 59. Delibašić).

Slovenija: Trivunčević – Kerin – Golčić, Obrić, Tomšić – Hrvatin, Pejičić (od 72. Bakšič) – Veber (od 54. Jelen) – Jakupović (od 86. Mlakar), Topalović (od 72. Kutoš), Bendra.

GRUPA B

Danas

Srbija - Slovenija 2:4 (0:3)

20.00: (2,80) Italija (3,25) Španija (2,40)

21. maj

16.30: Španija – Slovenija

20.00: Srbija – Italija

24. maj

17.00: Španija – Srbija

17.00: Slovenija Italija



tagovi

orlićikadetska reprezentacija SrbijeAleksandar LukovićAleksandar Luković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara