Foto: Reuters
Foto: Reuters

Al Hilal pokazao zube Čelsiju, Lukaku pogodio posle 500 minuta i odveo prvaka Evrope u finale (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sre. 09.02.22. | 19:24

Londonski tim će imati popravni protiv Palmeirasa deset godina nakon poraza od Korintijansa

Bez iznenađenja u Abu Dabiju. Barem do sada. Epilog kakav smo očekivali smo i dobili u završnici Svetskog klupskog prvenstva. Na megdan Palmeirasu u finalu ide Čelsi pošto je u drugom meču polufinala minimalnim rezultatom savladao Al Hilal – 1:0 (1:0).

Tradicija se nastavlja, 17. uzastopni put evropski prvak boriće se za trofej svetskog klupskog prvaka. I kao u većini slučajeva, rival će mu biti klub sa južnoameričkog kontinenta, objektivno gledano drugog po kvalitetu u svetu fudbala. Zanimljivo, samo tri od tih 17 finala timovi sa Starog kontinenta su izgubili, a jedan od poraženih bio je upravo Čelsi, kojeg je pre tačno deset godina dobio Korintijans.

Izabrane vesti

Priliku za popravni londonskom klubu obezbedio je Romelu Lukaku pogotkom u 32. minutu, prekinuvši post od pet utakmica bez gola u svim takmičenjima. A i taj koji je postigao pre mesec dana stigao je protiv Česterfilda u ubedljivom trijumfu u FA kupu, te mu nije previše pomoglo, s obzirom na to da je, računajući i uvodnih pola sata utakmice u Abu Dabiju, punih 500 minuta bio bez gola u svim takmičenjima.

Nije ni večeras preterano oduševio svojom partijom, ipak, na isteku pola sata igre našao se na pravom mestu da odbitak posle prodora i centaršuta Kaija Haverca smesti u mrežu sa peterca i odvede svoj tim u finale. Opet, da Čelsi tamo nije otišao, verovatno bi Lukaku bio jedan od glavnih krivaca, jer se u nekoliko navrata spetljao u završnici napada, a propustio je i nekoliko izglednih šansi i poluprilika da već do pauze Čelsiju obezbedi komotniju prednost.

Izveo je Tomas Tuhel praktično najjači sastav, nije kalkulisao, niti želeo da potceni rivala, ali njegovi igrači kao da su već na poluvremenu sebi pripisali pobedu. Baš kao i protiv Plimuta za vikend u FA kupu. Usledio je u nastavku pad u igri šampiona Evrope, što je ekipa Leonarda Žardima iskoristila i sredinom drugog dela igre preuzela inicijativu. Igalo - Pereira - Marega, napadački trio prvaka Azije koji je ime izgradio u Evropi, bio je očekivano najveća pretnja po gol Kepe Arizabalage u tom periodu. Nije španski čuvar mreže imao mnogo posla tokom utakmice, ali je u tih petnaestak, dvadesetak minuta, posao obavio na najvišem nivou, kao što uostalom i čini kada dobija priliku u poslednje vreme.

Najbliži izjednačenju Al Hilal je bio u 69. minutu kada je Mohamed Keno snažno i precizno šutirao sa ivice šesnaesterca na povratan pas Odiona Igala, ali je Kepa odličnom intervencijom loptu preusmerio u korner, da bi dva minuta kasnije pomenuti Pereira iskosa sa leve strane šutirao malo pored prve stative.

Pošto je preživeo najjači udar Žardimove ekipe, londonski tim je u završnih dvadesetak minuta ponovo uspostavio kontrolu nad utakmicom, ali ga Palmeiras u finalu neće štedeti ukoliko mu se isti slučaj ponovi po treći put.

KLUPSKO SVETSKO PRVENSTVO (ABU DABI)

POLUFINALE

Utorak

Palmeiras – Al Ahli 2:0 (1:0)

/Vejga 39, Dudu 49/

Sreda

Al Hilal - Čelsi 0:1 (0:1)

/Lukaku 32/

ZA 5. MESTO

Monterej - Al Džazira 3:1 (3:0)

/Al Zabi 4ag, Funes Mori 11, Montes 25 - Bruno 90+1/


tagovi

Al HilalČelsiFIFA Klupsko svetsko prvenstvo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara