Slavlje Brazilaca (AFP)
Slavlje Brazilaca (AFP)

Alarm za Srbiju: Zavedu vas sambom, pa dokrajče iz prekida - Nejmar i Rišarlison plešu u istom ritmu (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | pet. 23.09.22. | 22:26

Brazil rutinirao Ganu u prijateljskom meču - dao joj tri gola, mogao još toliko...

Ovo je neki novi Brazil. Apgrejdovana verzija onog od pre četiri godine što ga je Belgija u četvrtfinalu poslala kući sa Svetskog prvenstva u Rusiji. Brazil takvog napadačkog potencijala i igračke izbalansiranosti da sa punim pravom može da se nada završnici planetarne smotre i prvom naslovu svetskog šampiona još od 2002. godine Ronalda, Rivalda, Ronaldinja, Roberta Karlosa, Kafua...Osetila je to na svojoj koži Gana, takođe učesnica predstojećeg mundijala u Kataru, u prijateljskom duelu u francuskom Avru - 3:0.

Zaveo je Selesao afičku selekciju svojom sambom u fudbalskoj interpretaciji, bilo je centaršuteva spoljnom Vinisijusa, makazica Rafinje, pa dok su popularne Crne zvezde mozgale kako da spasu živu glavu i zakrpe rupe u otvorenoj igri, verovatno misleći da su Titeovi puleni manje opasni iz prekida, gubili su fokus kod kornera i slobodnjaka, a to ih je na kraju koštalo glatkog poraza.

Izabrane vesti

Mogla je Gana da poklekne već posle dva, tri minuta fudbala, izdržala je do devetog. Startna jedanaestorka Brazila sa Nejmarom, Vinisijusom Žuniorem i Rafinjom iza najisturenijeg Rišarlisona bila je premoćna za selekciju koju sa klupe predvodi Oto Ado. Mnogi su kao slabu tačku Brazila manje od dva meseca pre mundijala istakli bekove, Aleksa Teljesa i prinudno na tu poziciju postavljenog Edera Militaa, ali i ovaj dvojac je večeras odradio jako dobar posao, kao i štoperski tandem Markinjos - Tijago Silva. Kazemiro i Lukas Paketa držali su sredinu terena, Alison se nije naradio među stativama.

Načeli su Brazilci rivala u devetom minutu, Rafinja je centrirao iz kornera, a čak trojica fudbalera u žutim dresovima zaposela peterac. Markinjos je zakucao loptu glavom, a pedantni statističari izvukli podatak koji bi trebalo da bude alarm, ali i pokazatelj srpskim fudbalerima i selektoru Draganu Stojkoviću Piksiju odakle preti ogromna opasnost. Naime u ciklusu od prethodnog svetskog prvestva, Brazilcim je večerašnji vodeći gol bio čak 35. iz prekida, a 17. iz kornera... Svaki peti udarac Brazila posle prekida je gol.

Nejmar odavno nije imao početak sezone koji ga krasi u Pari Sen Žermenu, a igre iz klupskog dresa preneo je i na reprezentativni. Malo pre isteka pola sata igre, on i Rišarlison pokazali su da plešu u istom ritmu. Mirisalo je možda i na neki atraktivan dupli pas, ali je špic Totenhema presekao zabavu i udarcem iz prve duplirao prednost. Deset minuta kasnije, nova saradnja sjajnog dvojica, ponovo iste uloge i već treća četvrta demostarica popularnog Ričija koliko je opasan u igri glavom.

Rišarlisona je još u periodu kada je 2017. odlazio iz Fluminensea pratio glas da nije klasičan vođa već da je jedan od onih čije kvalitet igara vrtoglavo raste kada uz sebe ima moćne saigrače. A Brazilu takvih ne manjka. Nejmar je večeras isporučio svoju 54. i 55. asistenciju u reprezentativnoj karijeri (još 74 gola pride na 120 nastupa), a četiri su do sada prethodile golovima Rišarlisona.

U svakom, slučaju, nemilostrdan je u prvih 45. minuta bio Brazil prema, mora se istaći, izuzetno mladoj postavi trenera Ada, sa Kamaldinom Sulemanom, Feliksom Afena-Đanom, Mohamedom Kudusom... U drugom delu su rezervisti poput Lamptija, a posebno debitanta Injakija Vilijamsa donekle promenili ritam, čak uspeli i da napadnu Brzilce. Istina i Titeovi momci su pri vođstvu 3:0 spustili loptu, a selektor je počeo da menja.

Bremer je debitovao i u nekoliko navrata vrlo dobrim postavljanjem blokirao protivničke pokušaje. Priliku su dobili Fabinjo, Entoni, Everton Riberiro, Mateus Kunja i Rodrigo. Poslednja dvojica su vrlo lako mogla da režiraju i četvrti gol Selseaa. Rodrigo udarac je zaustavljen, Kunja je natrčao, a već viđen pogodak sprečio jedan od defanzivaca Gane.

Brazilu kroz četiri dana preostaje poslednja prijateljska utakmica pred Svetsko prvenstvo u Kataru u kojoj će rival biti Tunis. Uz pretpostavku da povrede neće nešto radikalno promeniti, deluje da večerašnja startna postava, uze eventualne sitne korekcije, najkvalitetnije što Tite ima na raspolaganju. I to, mada će biti onih koji preispituju kvalitet Gane kao protivnika, izgleda poprilično moćno.


tagovi

Fudbalska reprezentacija Brazilareprezentacija GaneRišarlisonNejmar

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara