Luis Suarez je jesenas matirao Ter Štegena (© Reuters)
Luis Suarez je jesenas matirao Ter Štegena (© Reuters)

Atletiko popušta na sve strane, a ni Barselona nije ništa bolja: Ćavijeve novajlije ili Čolova radost na tvrđavi koja mu odoleva

Vreme čitanja: 5min | ned. 06.02.22. | 10:02

Derbi na Nou Kampu možda vredan ostanka u trci za plasmanom u Ligu šampiona

(Od dopsinika Mozzart Sporta iz Madrida)

Posle zimskog prelaznog roka koji je doneo poneko iznenađenje i posle uzbudljivih utakmica četvrtfinala Kupa kralja, vraća se La liga susretom koji bi teoretski trebao da pruži bar podjednaku količinu emocija. Nažalost, njegovi protagonisti su već neko vreme daleko od svojih teoretskih mogućnosti.

Izabrane vesti

Barselona i Atletiko (16.15, TV Arena sport 1) igraju za četvrtu poziciju, udaljeni od prvoplasiranog Reala čak 14 bodova, odnosno 15 bodova. Od oba tima se očekuje neodložna reakcija, jer u opasnosti nije samo osvajanje Primere koje je već daleko, nego i plasman u Ligu šampiona naredne sezone.

Barselonine poslednje utakmice su bile ringišpil rezultatskih i fudbalskih uspona i padova. Ćavi je brzo po dolasku shvatio da Kumanova izjava „To je što je”, nije bila bila nimalo pogrešna, te se bacio se na potragu za novim opcijama. Crveno-beli, sa druge strane, preokretom protiv Valensije i sa samo dva nova igrača, kao da se vraćaju na nekadašnju filozofiju, čemu u prilog ide i promocija ličnosti Simeonea kroz novu dokumentarnu seriju.

Bilans skorijih mečeva između dve ekipe je na strani Atletika. Otkako su u polufinalu Superkupa Španije 2020. presudili Ernestu Valverdeu, Kolčonerosi su pobedili u tri i izjednačili u dve utakmice. Uz to, u poslednja tri susreta, Oblakova mreža je ostala netaknuta.

Situacija je nešto drugačija ako se usredsredimo na Kamp Nou na kojem Dijego Simeone, premda je osvojio ligu čuvenim golom Dijega Godina 2014. nikada nije uspeo da pobedi. Radi se maltene o jedinoj tvrđavi koja mu odoleva. Čak i ako se protegnemo dalje u prošlost, poslednji put je Atletiko pobedio na terenu Katalonaca još davne 2006.

Trenutno u igri imaju donekle slične probleme. Dolaskom Obamejana i Adame Traorea, uz Ferana Toresa, Barselona pokušava da reši flagrantni nedostatak golova. U poslednjih 30 utakmica postigla je samo 40. Nova Ćavijeva Barselona ima čak devet napadača, uz Dembelea kojeg će, uprkos poslednjim događajima mister nastojati da iskoristi. Ipak će, po svoj prilici, upravo novopridošla trojica imati glavnu ulogu, i vrlo je moguće da bi ih mogli videti protiv crveno-belih. U najmanju ruku Obamejan bi trebao da zaigra, jer se od njega očekuje učinak od prvog dana.

Čeka se debi Obamejana (© Reuters)Čeka se debi Obamejana (© Reuters)

Atletiko, uprkos tome što teoretski ima veoma dobar napad, nema mnogo bolje golgeterske cifre. A u predstojećem susretu su se pojavili i dodatni problemi. Grizman, čiji je učinak sve bolji i bolji, i koji ponovo osvaja poverenje Kolčonerosa, skoro sigurno neće biti spreman, jer se čuva za Mančester Junajter i Ligu šampiona. Sa druge strane, Luis Suares i Mateus Kunja bi mogli biti uvršteni u prvi tim, mada bi zbog njihovog umora nakon reprezentativne pauze u napad mogao da uđe Žoao Feliks. S tim da su, u poslednjoj utakmici protiv Valensije, priliku da pokažu zube su dobili i iskoristili Korea, Karasko i sam Kunja, što je donekle pokazuje kome Simeone veruje u ovom trenutku.

Oba tima imaju jasne probleme u odbrani koji se vide i ako pogledamo statistike i pad učinka njihovih golmana. Jan Oblak, koji se oporavio od kovida i igraće na Kamp Nou, primio je 26 pogodaka u 21 utakmici, pa je posle mnogobrojnih trofeja Zamora za najboljeg golmana, sada daleko od prve pozicije. Slična situacija je i sa Ter Štegenom (35 golova u 27 utakmica).

16.15: (2,50) Barselona (3,15) Atletiko Madrid (3,20)

Atletikova nekad čvrsta odbrana trenutno curi na sve strane, to je priznao i sam Simeone. Posebno su bolni golovi koje Madriđani primaju iz prekida koji su nekada bili specijalnost crveno-belih. Dolaskom Reinilda Mandave i Danijela Vasa, nada se Čolo da će uspeti da pokrije bekovske pozicije koje su mu pravile mnogo problema.

Barselona sa svoje strane izgleda da upravo ulazi u tu fazu. Ćavi trenutno, što zbog povreda, što zbog nepoverenja, ima na raspolaganju samo dva klasična beka: Đordija Albu i Danija Alvesa. Situacija nije mnogo bolja ni sa štoperima.

U tradicionalno dobrom odnosu uprava dva kluba, u poslednje vreme pojavilo se nekoliko začkoljica. Jedna od njih se odnosi na transfer Antoana Grizmana u Barselonu. Svojevremeno je Atletiko pretio tužbom zbog nedozvoljenih pregovora koji su se vodili sa igračem. Sada se u okviru izveštaja koji je Đoan Laporta naložio da se sastavi o prethodnoj upravi, spominje nezakonita isplata 15.000.000 evra „drugom klubu“. Toliko je navodno vredelo ćutanje crveno-belih.

Drugi problem se odnosi na protekli prelazni rok, u kojem je Ćavi tražio da mu se dovede Alvaro Morata. Atletiku se operacija predložena od strane Barselone nije dopala, jer je navodno traženo da bude ustupljen do 2023, kada mu se okončava ugovor sa Madriđanima, bez kupovine. I premda je Morata, kojem je jasno da posle dolaska Dušana Vlahovića nema šta da radi u Juventusu, veoma zainteresovan da zaigra u Kataloniji, računica se nije ispostavila kao povoljna za njegov sadašnji klub. Pogotovo obzirom da se radi o direktnom rivalu.

Konačno, šou nam je u ovim susretima s vremena na vreme priređivao i sudija. Hesus Hil Manzano određen kao glavni arbitar, nije po volji nijednom od dva tima, jer kruži priča da je navijač Real Madrida. Konkretno, u utakmicama između Atletika i Barselone, najzapamćeniji trenutak je bio 2015, kada se nakon niza grešaka nije usudio da sa terena izbaci Ardu Turana, iako je Turčin kopačkom gađao linijskog sudiju.

Piše: Ognjenka MARIĆ

PRIMERA – 23. KOLO

Petak

Hetafe – Levante 3:0 (2:0)

/Unal 1, 29, Alenja 95/

Subota

Elče - Alaves 3:1 (0:1)

/ Milja 46 i 58, Fidel 86 - Hoselu 18/

Majorka - Kadiz 2:1 (0:1)

/Sevilja 20 pen, Murići 66 pen - Alkaraz 8/

Selta - Rajo Valjekano 2:0 (1:0)

/Mendez 12, 80/

Osasuna - Sevilja 0:0

Nedelja

14.00: (3,00) Valensija (3,20) Sosijedad (2,60)

16.15: (2,50) Barselona (3,15) Atletiko Madrid (3,20)

18.30: (2,50) Betis (3,40) Viljareal (3,00)

21.00: (1,28) Real Madrid (6,50) Granada (11,0)

Ponedeljak

21.00: (1,62) Atletik Bilbao (3,90) Espanjol (6,50)

***kvote su podložne promenama


 



tagovi

ĆaviDijego SimeonePjer Emerik ObamejanFeran ToresAdama Traore

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara