Toma Lemar (©Reuters)
Toma Lemar (©Reuters)

Atletikov bunar bez dna: Ni gola, ni asistencije, vrednost se survala na 24.000.000, a godišnje košta 26.400.000?!

Vreme čitanja: 4min | sre. 22.07.20. | 13:57

Dijego Simeone digao ruke od Tome Lemara, sportski direktor Andrea Berta priznao debakl, Rohiblankosi ne znaju kako da ga se reše

Sećanje na poslednju šampionsku generaciju Monaka ni danas ne bledi. Kilijan Mbape, Radamel Falkao, Toma Lemar, Fabinjo, Bernardo Silva, Tjemue Bakajoko, Đibril Sidibe, Žoao Mutinjo, Benžaman Mendi... Kneževi su tog leta 2017. imali najblistaviji i najskuplji izlog na transfer pijaci! Neki su uspeli da naprave vrhunske karijere, neki baš i ne, a među onima oko kojih se nadvio veo misterije je – Toma Lemar.

Setiće se naši verni pratioci dešavanja na transfer pijaci kakva je pomama nastala za kasnijim šampionom sveta sa Francuskom. Merkali su ga gotovo svi evropski bogataši, konkretne ponude su pljuštale sa svih strana, Monako je odolevao preko godinu dana. Najuporniji je bio i ostao Atletiko Madrid, koji je na kraju i odneo pobedu za Lemarov potpis leta 2018. Dve godine kasnije, Atletikovom sportskom sektoru se poput košmara vrti taj 27. jul i dan kada je Lemar prošao medicinske preglede, te potpisao petogodišnji ugovor, a Monaku isplatio 72.000.000 evra na ime obeštećenja... I to ne za ceo, već 70 odsto ugovornih prava. Jer od Tome Lemara Rohiblankosi nisu dobili ništa! N-I-Š-T-A!

Izabrane vesti

U istom sosu našao se i Čelsi sa Tjemueom Bakajokom, ali njega su odgovorni sa Stamford Bridža uspeli da uvale nazad Monaku i Francuz se izvesno neće vraćati u London. Atletiko danas ne zna šta će sa svojim levokrilnim ofanzivcem!

Toma Lemar je kroz dve godine u Madridu postao problem koji poput balasta visi iznad glave svih Atletikovih ljudi odgovornih za ovaj transfer. Pre svih sportskog direktora Andree Berte, glavnog zagovornika Lemarovog transfera u Atletiko po, ispostaviće se sada, jako nepovoljnim uslovima. Evo i zašto...

Dijego Simeone digao ruke od Lemara (©AFP)Dijego Simeone digao ruke od Lemara (©AFP)

Lemar je sezonu na koju se tek spustila zavesa okončao sa sramnih NULA golova i NULA asistencija. Odigrao je 29 utakmica u svim takmičenjima i skupio bezmalo 1.150 minuta. Poslednji put mrežu je zatresao u aprilu prošle godine!

Cele godine izgledao je kao izgubljen slučaj, iako mu je Dijego Simeone konstantno tražio žicu i način kako da probudi zver iz Monaka. Posle dve godine mukotrpnog rada, privatnih razgovora, ubeđivanja Čolo je digao ruke od Lemara i od klupske vrhuške zatražio da ga se ovog leta reše. A to će biti, blago rečeno, paklen posao.

Jer francuski krilni ofanzivac ne samo što nije ispunio velika očekivanja na stadionu Vanda Metropolitano i preuzeo lidersku ulogu od Antoana Grizmana, što se po viđenju navijača i struke očekivalo Lemar je sada, narodski rečeno, finansijski bunar bez dna! A to predstavlja strahovit teret za klub koji je u fiskalnoj 2019/20 napravio račun od neverovatnih 348.000.000 evra!

Lemarova godišnja plata iznosi 12.000.000 evra, a na to svake godine ide i čuvena amortizacija transfera vredna 14.400.000 evra – ukupna vrednost transfera, podeljena sa godinama ugovora – pa je tako klupski trošak za jednu godinu čak 26.400.000 evra! Pošto još nije stigao ni do polovine od pet godina ugovora u Atletiku, klub praktično mora da potroši još neverovatnih 79.200.000 evropskih novčanica! Apsolutno preterana suma novca za igrača bez ikakve validne statistike, ni igara koje mogu da potkrepe toliku sumu novca.

Tu nije kraj Atletikovih problema. Naime, prema dopstupnim podacima Fudbalske opservatorije u Bernu (CIES), Lemarova vrednost se od momenta dolaska u Madrid, do danas srozala sa 70.000.000 na svega 24.000.000 evra!

Dijego Simeone je Lemaru dao tek nešto više od 100 minuta u jedanaest utakmica od vraćanja fudbala u godišnji kalendar, zbog čega je na začelju ove liste. Tačnije, ispred Ivana Šaponjića i Adama. Čolo je često imao razgovore “u četiri oka“ sa njim kako bi zajedno pronašli rešenje, pokušao je da do Lemara dopre preko sunarodnika Lukasa Ernandeza i Antoana Grizmana, koji su sada na drugim adresama. Jednostavno, ništa nije upalilo...

Toma Lemar (©AFP)Toma Lemar (©AFP)

Lemarova napadačka igra bukvalno je isparila! I španski mediji priznaju bolnu istinu - kada je Lemar na terenu, Atletiko bukvalno izgleda kao tim sa igračem manje. Karasko, Ljorente, Vitolo i Korea – svi su napravili mnogo više od Lemara i dobili veća zaduženja.

Atletikov idealni scenario bio bi da Lemar slučajno zablista u završnici Lige šampiona i da ga onda proda ekspresno. Opet, kako je Rohiblankosima u najboljem slučaju ostalo samo tri utakmice do kraja elitnog takmičenja zbog formata sa jednim mečom u svakoj fazi, teško je da bi tako nešto zaista moglo da se dogodi.

Klub sada više ne zna šta će sa Tomom Lemarom. Andrea Berta je priznao debakl u ovom poslu. Prošlo leto bilo je možda idealno za Lemara da ode, ali Atletiko je tada tražio 80.000.000 evra što Arsenal nije želeo da plati, mada je kasnije izdvojio baš tu sumu novca za Nikolu Pepea iz Lila.

Atletiko sada više nikako ne može da povrati utrošen novac za njegov transfer, a pitanje je šta će biti na ovogodišnjoj pijaci, u jeku ekonomske krize i pandemije virusa korona. Jedino je sigurno da Simeone na Lemara više ne računa...



tagovi

Toma LemarLetnji prelazni rok 2020

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara