Belingem i Ridiger (Reuters)
Belingem i Ridiger (Reuters)

Belingem ne da Realu da pokaže slabost, Ćavi sanja da Barsa igra kao Đirona

Vreme čitanja: 8min | ned. 07.01.24. | 08:55

Na polovini sezone u Primeri Kraljevski klub standardno i očekivano dobar, Đirona ga prati u stopu i ne odustaje od jurnjave za prvom pozicijom, Barselona i Atletiko Madrid sumnjivi

Završen je prvi deo sezone - zimski šampion je Real Madrid, Đirona je druga na tabeli sa istim brojem bodova, dok ima sedam više od Barselone, deset od Atletika, i čak 20 u odnusu na Betis koji se nalazi ispod granice za evropska takmičenja. Na donjem delu tabele Almerija sa negativnim rekordom od svega pet remija i nijednom pobedom, a za opstanak se bore i timovi kao što su Selta i Sevilja.

STANDARDNO DOBAR REAL

Izabrane vesti

Poslednja u nizu lepih vesti u Valdebebasu je da Karlo Ančeloti ostaje na čelu tima do 2026. Dobar prvi deo sezone i lakoća sa kojom Karleto upravlja svlačionicom, ubedili su Real, a verovatno i samog trenera da odbaci ideju o odlasku u Brazil. Uprkos tome što se bori sa svim vrstama povreda - Alaba, Militao, Kurtoa su u najtežem stanju, dok su u različitim periodima nedostajali ili nedostaju i Kamavinga, Čuameni, Vinisijus, Karvahal, Mendi… Real ne odaje utisak slabosti. Prvi deo sezone su beli završili sa 48 bodova, samo jednim porazom i prosekom od samo 0,57 primljenih golova po utakmici.

Džud Belingem je sigurno najzaslužniji za uspehe Kraljevskog kluba. Ančeloti je znao da organizuje igru oko mladog Engleza, a on je odgovorio bolje nego što se iko nadao i uz već poznate kvalitete, sa 13 pogodaka trenutno je prvi golgeter prvenstva. Korigovani su problemi u odbrani zbog kojih ih je Atletiko porazio na Metropolitanu, pa je saldo primljenih golova samo 11 – iako je Kurtoa odsutan, a smenjuju se Kepa i Lunin. Sve u svemu, Real funkcioniše optimalno – kao što se od njega i očekuje.

ĐIRONA NE POSUSTAJE

Od početka sezone se čeka da pukne balon Sitijeve mlađe sestre i da se Đirona vrati na neko od mesta koja joj teoretski pripadaju. Međutim, sve je jasnije da se to neće dogoditi. Prednost koju imaju u odnosu na sve timove, osim Reala, je velika, pa sada i igrači i sam Mićel otvoreno priznaju da sanjaju o prvenstvu, ili u najmanju ruku o mestu u Ligi šampiona.

Tajna uspeha ove senzacije nije samo jedna. Đirona je ušla u sezonu sa budžetom od oko 60.000.000 evra, i premda računa na pomoć grupe Siti, ona nije bila, niti je mogla biti finansijska, jer se, podsećamo, u La Ligi ne sme trošiti više nego što se zarađuje. Međutim, Kike Karsel, sportski direktor kluba, zajedno sa predsednikom Pereom Gvardiolom, napravio je izuzetan plan, i sa minimalnim ulaganjem, nakon gubitka više igrača, uspeo da za još jedan stepenik podigne nivo ekipe.

Sa druge strane, Mićel je imao punu podršku još otkada su se borili u drugoj ligi, što sada uprava Đirone slavi. Postigao je taktičku raznovrsnost, zajedničku i uvek napadačku igru, definisanu strategiju i hrabar tim koji zna šta radi i veruje u svoje mogućnosti. Đirona ne samo da pobeđuje, nego pobeđuje onako kako bi to verovatno Ćavi voleo da vidi u svojoj Barsi. Postigli su najveći broj golova, od kojih se ističu utakmice sa po četiri koje su zabili u mrežu Atletika i Barselone. Artem Dobvik, Savinjo, Aleis Garsija, Ivan Martin... sve su ovo igrači koji su nam bili praktično nepoznati, i koji će od sada dobro kotirati na tržištu.

Sa druge strane, grupa Siti će sigurno podržati Đironin plan, ako ne kupovinom, pozajmicama. Za početak, Klaudio Ećeveri, jedan od onih klinaca u koje se ulaže dok im cena ne ode u nebo, stiže iz River Plejta i oprobaće se u Kataloniji pre nego što napravi skok u Mančester.

SUMNJIVI BARSA I ATLETIKO

Ćavi Ernandes sve češće pati od glavobolje, i nedavno je u toku utakmice protiv Almerije eksplodirao – i u svlačionici, i naknadno sa novinarima. Protiv Las Palmasa, u poslednjoj utakmici polusezone su jedva odneli pobedu koja im je dozvolila da se ne odlepe u potpunosti od vrha tabele.

Obeležje Barselonine igre je borba za opstanak u poslednjih 15 minuta utakmice. Samo su u tri ligaška meča vodili u 76. minutu. Sve ostale pobede su odneli golovima na samom kraju. Uz to je prednost i dalje uglavnom minimalna, a Ćavija sada brine i odbrana koja je prošle godine bila odlučujuća za osvajanje lige.

Prate ih i povrede – Gavi čija je sezona okončana, Pedri koji nikako da potraje bez problema, Ter Štegen, Frenki de Jong koji su propustili deo polusezone. Uz to, Robert Levandovski više nije ni senka igrača koji je bio u Bajernu, Alehandro Balde ne napreduje kao što se od njega očekivalo, a za Žoaa Feliksa Ćavi polako saznaje zašto ga Simeone nije voleo. Nade se ponovo polažu u mlade – sada je to Vitor Roke koji je debitovao u poslednjem kolu.

Fudbaleri Đirone i Pedri (Reuters)Fudbaleri Đirone i Pedri (Reuters)

Atletiko, bar ako je verovati Simeoneu i igračima, nije pod pritiskom koji oseća Barsa. Pred meč sa Đironom, Čolo je izjavio da više treba da gledaju „ka dole“ – odakle vrebaju Atletik i Real Sosijedad, nego ka vrhu tabele. Nakon poraza, jasno je da više nisu takmaci u borbi za ligu, ali je ovaj unapred definisani stav začudio mnoge - sa timom koji imaju, Kolčonerosi bi morali da budu ambiciozniji.

Međutim, Atletiko je Atletiko. Sjajan niz u toku jesenjih meseci je prekinut – da ne kažemo pokidan, i premda na momente igraju kao vrhunski tim, na momente sa nevericom posmatramo nedopustive propuste. Svetle tačke – Grizman, Morata, Samu Lino, Rodrigo Rikelme, i povremeno Markos Ljorente. U odbrani je, međutim, sve više grešaka, i ne ističu se ni oni stari, kao Savić i Himenes, ni oni noviji kao Vitsel ili pogotovo Sojundžu.

POZITIVNA IZNENAĐENJA

Premda, prvo od njih se baš i ne može nazvati iznenađenjem. U gornjem delu tabele, gde se vidi da je Real Sosijedad odigrao sjajan prvi deo Lige šampiona nauštrb učinka u domaćem prvenstvu, i gde se Betis drži, premda ne blista, Atletik Bilbao je odigrao odličan jesenji deo sezone. Završili su na četvrtom mestu sa 35 bodova, a Ernesto Valverde je uspeo da konsoliduje odbranu i da bolje kombinuje u napadu, gde briljiraju braća Vilijams. I sve to uz intenzitet koji oduvek krasi Baske. Pobedom protiv Sevilje, završili su najbolji prvi deo sezone u poslednjih 40 godina i već se mogu s pravom nadati jakim evropskim takmičenjima koja su im prošle godine izmakla.

Las Palmas koji od ove sezone igra u najjačoj kategoriji, na devetom mestu sa 25 bodova, već spada u neočekivan učinak.. „Potpisali bismo ovaj rezultat zatvorenih očiju“, naveo je Havijer Garsija Pimijenta – nekadašnji trener Barselone B, koji je očigledno upio sve savete o fudbalu Johana Krojfa. Kanarci su uspeli da pobede Atletiko i da naprave velike probleme Barseloni, a sve to, igrajući zabavno i napadački, sa veoma isturenom odbranom.

„Ovo je fudbal, stari“ – rečenica je Hosea Bordalasa koja služi kao odgovor na sve kritike, a posebno kada ga optužuju za grubu i defanzivnu igru. Hetafe i njegov trener su oproban i prepoznatljiv dvojac, ali, ove godine se nešto promenilo. Glavno ime promene je Mejson Grinvud. Britanski mediji navode da je Hetafe spreman da ponudi čak 45.000.000 Mančester Junajtedu, ali u međuvremenu se pojavljuju i novi udvarači – među kojima se trenutno ističe Atletiko. Madriđani koji su se prošle sezone borili za opstanak, sada su osmi na tabeli sa „čak“ 25 postignutih golova, što je pravo čudo za Hetafe, a Borha Majoral ima samo jedan pogodak manje od Belingema (12).

Konačno, u ovom delu moramo spomenuti heroja Valensije, Rubena Barahu, koji je uspeo da pretvori potpuni očaj na svim nivoima u poziciju u gornjoj polovini tabele, uz pet uzastopnih pobeda na Mestalji. Baraha je stigao u Valensiju, kao i njegovi prethodnici, znajući da mu Piter Lim neće olakšati život. Međutim, za razliku od Havija Grasije, Bordalasa ili Gatuza, nije nakon dva meseca počeo da traži pojačanja na pres konferencijama, nego je stisnuo zube i nastavio da radi sa onim što mu se nudi. Rezultat toga je da su po proseku godina Slepi miševi najmlađi tim liga petice, a među juniorima, odlučujući igrač je bio Pepelu.

RAZOČARANJA

Ako izuzmemo timove koji se uglavnom bore za opstanak, i manje više su isti – Almerija, Granada i Kadis, najveći neuspesi ove jeseni su Sevilja i Selta.

Aktuelni šampion Lige Evrope, koji je počeo sezonu u Ligi šampiona (i završio je neslavno), nakon Mendilibara, Dijega Alonsa, i sada sa Kikeom Sančesom Floresom, i dalje deluje kao da ne zna kud udara. Tome u velikoj meri doprinosi sukob porodice Del Nido na čelu kluba. Novi predsednik – Del Nido sin, nije se usudio ni da se pojavi na terenu zbog sveopštih zvižduka, a iznervirani Serhio Ramos se usred intervjua posvadio sa navijačima koji uporno traže ostavku uprave. Viktor Orta, sportski direktor doveden iz Lidsa, je u potpunosti promašio u izboru Dijega Alonsa, koji je izgubio praktično sve utakmice. Ali nažalost, teško da će ijedan trener u postojećoj atmosferi uspeti da napravi rezultat.

Selta je tek u poslednjoj utakmici prvog dela sezone, pobedom protiv Betisa, izašla sa mesta koja vode u drugu ligu. Pre toga – 12 uzastopnih mečeva bez pobede. Ima samo 16 bodova, ali, na sreću kluba iz Viga, postoje tri tima čiji su rezultati još lošiji. Rafa Benites je potpisao ugovor na tri sezone, i verovatno finansije ne dozvoljavaju da se razmišlja o novom treneru. Međutim, uz sve žalbe na španski fudbal i na slab tim, koje Benites iznosi u svoju odbranu, činjenica je da je klub koji je želeo da posebno obeleži stoti rođendan, napravio grešku koju je sada teško ispraviti.

Konačno, u ovu grupu, premda sa nešto boljim rezultatom, treba uvrstiti i Viljareal sa 19 bodova i gol razlikom 27:38. Samo je jednom u svojoj prvoligaškoj Žuta podmornica imala lošiji učinak u ovo doba godine. Kao i Sevilja, promenila je tri trenera – Kike Setjen, Paćeta i Marselino, ali čak ni ovaj poslednji ne uspeva da ih izvuče iz nevolja u koje su postepeno počeli da upadaju kada ih je nenadano ostavio Emeri.

Nakon pauze za Kup Kralja i Superkup Španije, liga nastavlja 12. januara. Pozicije Reala i Đirone će biti teško dostići, dok Granada i Almerija skoro sigurno gledaju ka drugoj ligi. Najinteresantniji će sigurno biti duel dva tima na vrhu, kao i borba za mesta u Evropi.

Piše: Ognjenka Marić


tagovi

Real MadridAtletiko MadridĐironaBarselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara