Kilijan Embape i Erling Haland (©Reuters)
Kilijan Embape i Erling Haland (©Reuters)

Bivši direktor Barselone o propuštenim šansama sa Embapeom i Halandom

Vreme čitanja: 2min | pet. 05.04.24. | 18:33

Dosta toga u današnjem fudbalu moglo je da bude drugačije da je rukovodstvo Barselone poslušalo Havijera Bordasa

Kilijan Embape i Erling Haland trenutno su među najboljim fudbalerima sveta, prvi u dresu Pari Sen Žermena (uskoro Real Madrida), a drugi sa grbom Mančester Sitija na grudima iako je lako moglo da se dogodi da i jedan i drugi postanu članovi Barselone.

Koliko je katalonski klub svojevremeno bio blizu angažovanja dvojice golgetera top klase govorio je bivši direktor Barse Havijer Bordas gostujući u čuvenoj španskoj emisiji Čiringito.

Izabrane vesti

Prvi je na radaru bio Embape, još 2017. godine kada je odlazio iz Monaka. Katalonci su tog leta prodali Nejmara Pari Sen Žermenu za i dalje rekordnih 222.000.000 evra i imali su novca na pretek. Sasvim dovoljno da izdvoje koliko god je bilo potrebno za nadolazeću zvezdu francuskog fudbala.

(Tada 19-godišnji Kilijan Embape je iz Monaka prvo otišao u PSŽ na pozajmicu, da bi ga Parižani leta 2018. platili 180.000.000 evra).

Umesto Monakovog "čuda od deteta", u Barseloni su se opredelili za drugog Francuza - Usmana Dembelea, koji je Borusiji Dortmund plaćen 135.000.000 evra i, kada se sve sabere za šest godina provedenih u klubu, smatra se jednim od najvećih promašaja u istoriji fudbala.

"Da sam bio glavni, Embape bi igrao za Barselonu. Kada je PSŽ platio 222.000.000 za Nejmarov transfer imali smo dovoljno novca da ga kupimo, ali se rukovodstvo kluba opredelilo za Dembelea. Ja sam hteo Kilijana, razgovarao sam sa njegovim ocem koji mi je rekao da bi on došao u Barselonu. Poslednjeg dana prelaznog roka mislio sam da ga imamo", ispričao je Bordas.

Kilijan Embape se u međuvremenu okrenuo Real Madridu i, kako stvari stoje, od sledeće sezone konačno će, posle višegodišnjih pregovora i natezanja, obući beli dres Kraljevskog kluba.

Teško da će bilo koji promašen ili propušten transfer zaseniti Barselonin pogodak sa Leom Mesijem, ali još jedno veliko ime današnjeg fudbala moglo je da završi na Nou Kampu, a - nije. Reč je o Erlinug Halandu i 2020. godini.

"Haland je hteo da dođe u Španiju. Trebalo je da platimo Salcburgu 20.000.000 evra, plus isto toliko menadžeru Minu Rajoli. Pregovori su bili u toku, ali kako je Luis Suarez bio tu, stručni štab je odlučio da nam nije potreban", otkrio je Bordas.

Na klupi Barselone leta 2020. Ronald Kuman je zamenio Kikea Setijena, ali bivši direktor nije precizirao kojem od njih dvojice nije bila potrebna norveška gol-mašina. Pritom, da situacija bude gora, Suarez je nedugo zatim otišao u Atletiko Madrid, dok su u tom prelaznom roku angažovani Miralem Pjanić, Trinkao i Seržinjo Dest; igrači koji nisu uspeli da ostave pozitivan trag u Barseloni.


tagovi

BarselonaPari Sen ŽermenKilijan Embape

Obaveštavaj me

Barselona
PSŽ

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara