Fudbaleri Espanjola (©AFP)
Fudbaleri Espanjola (©AFP)

Bodovi koji opstanak znače

Vreme čitanja: 3min | sub. 13.06.20. | 13:02

"Davljenici" na prvom velikom ispitu po povratku španskog fudbala

Dosta je još do kraja. Pred nama je još 11 kola španske Primere, ali bi ishod meča između Leganesa i Valjadolida (19.30) umnogome odredio dalji tok sezone i za jedne i za druge.

Pobeda u “meču vrednom šest bodova”, Valjadolid bi odvela u sigurnu luku, na sedam bodova od prvog tima ispod crte, Majorke, koja večeras dočekuje Barselonu, i samim ti obezbedila belo-ljubičastima nešto mirniji finiš sezone. Pogotovu posle dva vezana poraza sa kojima je tim iz Valjadolida otišao na pauzu.

Izabrane vesti

S druge strane, Leganes je dao znake života trijumfom nad Viljarealom u prethodnom kolu i tako vratio na dno Espanjol. Nova, druga uzastopna, značila bi bodovno poravnanje sa prvim iznad crte, Seltom, a samim tim i nešto izglednije šanse za opstanak u finišu šampionata.

Plašim se da Leganes više nema strah od poraza”, istakao je zabrinuti Serhio Gonzales, trener Valjadolida, koji će za ovaj meč moći da račune na sve, osim na golmana Jozea Karoa.

Havijer Agire (©AFP)Havijer Agire (©AFP)

Kormilar Leganesa, Havijer Agire, iskoristiće sve što ima, što zapravo i nije previše u smislu individualnog kvaliteta, posebno posle zimskih odlazaka Martina Bratvajta i Jusufa El Nesirija, ali je meksički stručnjak dobro ukomponovao ono što je od tima ostalo.

Gotovo identična situacija je i u duelu Espanjola i Alavesa (14.00). Papagaji nemaju izbora. Pobeda protiv Alavesa, uz po koji kiks glavnih konkurenata, koji pritom imaju nezgodne protivnike u ovom kolu, bila bi preko potrebno gorivo za mašinu Abeljarda Fernandeza koja je u jesenjem delu sezone poprilično “štucala”, ali se posle nekoliko dobrih pojačanja u zimskom prelaznom roku – Raul de Tomas, Adrijan Embarba, Leandro Kabrera - koliko-toliko dovela u red. Otežavajuća okolnost za tim iz Barselone je što Abeljardo ne zna koga će na gol-liniju umesto suspendovanog Dijega Lopeza, odnosno da li je De Tomas napunio baterije za finiš sezone, pošto je španski stručnjak iskazao zabrinutost njegovom neubedljivošću na treninzima, te će pred sam meč odlučiti da li će se RDT naći u startnoj postavi. Njegovi golovi i “ubilački” instinkt u ovom “finalu”, prvom od jedanaest za Espanjol, od krucijalnog su značaja za ekipu.

Raul de Tomas(©Shutterstock)Raul de Tomas(©Shutterstock)

Alaves dolazi u Barselonu sa željom da prekine neke neslavne nizove, uz naravno nameru da “otrese” sa sebe timove sa dna. Naime, na “Kornelja-El Prat” nisu slavili od 2002. godine, a uz to, trener gostiju Asijer Garitano nikada nije slavio protiv kolege na suprotnoj strani, Abeljarda. Za ovaj duel španski stručnjak neće menjati previše. Jedino će morati da nadoknadi izostanak Hoselua koji propušta meč zbog kartona.

Svoju borbu za opstanak danas će nastaviti i Selta koja dočekuje Viljareal (17.00). Za tim iz Viga pauza nikako nije došla u dobrom trenutku. Tim Oskara Garsije osvojio je devet bodova na poslednjih pet mečeva u prvenstvu i pritom nijednom nije poražen u tom periodu, zbog čega je posle dužeg vremena isplivao iznad crte. Španski stručnjak neće mnogo tumbati “pobednički” sastav. Jedina dilema je ko će Fjodoru Smolovu i Jagu Aspasu praviti društvo u napadu, a kao opcije figuriraju Brais Mendez, Pione Sisto i Santi Mina. U tim se verovatno vraća i Rafinja koji se oporavio od povrede, dok je Denis Suarez upitan do samog kraja zbog problema sa kondicijom.

Jago Aspas (©AFP)Jago Aspas (©AFP)

Sa druge strane, Viljarealu je odmor dobro došao da ohladi glavu posle tri vezana poraza, zbog kojih je mesto u Ligi Evrope sve dalje. Trener Žute podmornice Havi Kaljeha koji zbog suspenzije neće moći da predvodi tim sa klupe, do kraja sezone neće moći da računa na povređenog Ramira Funes Morija. Dobra vest je da se Bruno Sorijano oporavlja od povrede koja ga je sa terena odvojila gotovo tri godine.

LA LIGA – 28. KOLO

Četvrtak

Sevilja – Betis 2:0 (0:0)

/Okampos 56p, Fernando 63/

Petak

Granada – Hetafe 2:1 (0:1)

/Fernandez 70, 79 – Timo 20/

Valensija – Levante 1:1 (0:0)

/Rodrigo 89 – Melero 90+8/

Subota

14.00: (2,05) Espanjol (3,15) Alaves (4,00)

17.00: (2,60) Selta (3,20) Viljareal (2,80)

19.30: (2,40) Leganes (2,90) Valjadolid (3,45)

22.00: (9,50) Majorka (6,00) Barselona (1,28)

Nedelja

14.00: (3,45) Atletiko Bilbao (2,90) Atletiko Madrid (2,40)

19.30: (1,25) Real Madrid (6,50) Eibar (10,00)

22.00: (1,70) Sosijedad (3,70) Osasuna (5,20)


tagovi

PrimeraEspanjolViljarealAlavesLeganesSeltaValjadolid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara