Navijači Linfilda (©AFP)
Navijači Linfilda (©AFP)

Božić je plavičast i u znaku Bel Klasika

Vreme čitanja: 2min | pon. 27.12.21. | 09:55

Najveći derbi Severne Irske igra se tradicionalno u vreme praznika

Božićni dani po gregorijanskom kalendaru u Severnoj Irskoj bili bi mnogo siromašniji da čelnici tamošnje Premijer lige 2011. nisu odlučili da se u tom periodu obavezno igra takozvani Bel Klasiko. Za slučaj da ne znate, reč je o duelu Linfilda i Glentorana, ljutih gradskih rivala iz Belfasta, i najtrofejnijih i najpopularnijih klubova u šest pokrajina Alstera koje pripadaju Velikoj Britaniji.

Da sve bude još uzbudljivije, Plavci i Glensi ravnopravno konkurišu za titulu ove sezone, ali šampionsku trku dele sa još jednim komšijom, Kliftonvilom, pa bi i današnji 279. prvenstveni derbi trebalo da ponudi pregršt uzbuđenja i golove na obe strane, iako se ovo potonje u poslednje vreme retko dešavalo (16.00).

Izabrane vesti

I jedni i drugi imaju dosta aduta. Linfild je apsolutni rekorder sa čak 55 osvojenih titula prvaka, a trenutno napada četvrti uzastopni pehar pod menadžerskom palicom nekada vrsnog napadača Dejvida Hilija. Najbolji strelac u istoriji reprezentacije Severne Irske ekipu sa Vindzor Parka vodi od 2015. i nema stručnjaka koji zna bolje od njega kako se dolazi do najznačajnijeg odličja u lokalnim okvirima, a posebna snaga domaćih je uigranost jer je sedam-osam fudbalera, koji čine okosnicu tima, na okupu od Hilijevog dolaska.

16.00: (2,10) Linfild (3,30) Glentoran (3,30)

Glentoran je po tom parametru nešto inferiorniji, ali izuzetna forma u vidu osvojenih 16 od mogućih 18 bodova na prethodnih šest gostovanja i golgetersko nadahnuće Džeja Donelija (17) i Konora MekMenamina (10 pogodaka) daje mu za pravo da se nada da bi posle osam i po godina mogao da veže dva trijumfa na terenu svog najvećeg neprijatelja.

Dva rivala osvojila su po 42 boda posle 19 kola i zajedno su na vrhu tabele. Linfild je uspešniji po gol-razlici usled znatno čvršće odbrane, dok je u navali inferiorniji u odnosu na Glentoran. Ujedno, Glensi su u boljoj formi, pošto su nanizali osam ligaških slavlja i neporaženi su na 13 prethodnih mečeva. S druge strane, Hilijevi momci su jednom remizirali na sedam proteklih susreta u prvenstvu.

Bel Classico, Big Two derby, Belfast derby. Tri imena velikog rivalstva, isto toliko opcija.

-------------------------------------------------

Odigraj tiket kao i svakog dana i osvoji Porše Makan

SVAKI TIKET JE ULAZNICA U ARENU

Mozzart Gladijator je takmičenje sa pravilima takvim da u njemu svi učestvuju. Visina uplate ne igra presudnu ulogu, kao ni to da li je tiket dobitan ili ne. Tvoje je samo da svakog dana odigraš tiket, jer je svaki ulaznica u arenu.

--------------------------------------------------


tagovi

Severna Irska 1linfildGlentoran

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara