Gabrijel Žezus i Lionel Mesi (@Reuters)
Gabrijel Žezus i Lionel Mesi (@Reuters)

Brazilci bez Nejmara jure devetu vezanu pobedu, Argentina nema poraz 22 utakmice, ključa u Montevideu i Limi

Vreme čitanja: 5min | čet. 07.10.21. | 22:55

Južnoameričke kvalifikacije za Mundijal u Kataru: Selesao ima lak posao u Karakasu protiv oslabljene Venecuele, Gaučosi više od dve godine bez poraza. Urugvajcima se vraćaju Suarez i Kavani. Čile ima imperativ pobede u Peruu

Za razliku od nekih prethodnih ciklusa kvalifikacija za Svetsko prvenstvo na tlu Južne Amerike, sada nema mnogo iznenađenja. Sve ide po planu. Brazil je na polovini kvalifikacija izvesno već vizirao kartu za Katar naredne godine, dok je i Argentina bez poraza, sa pet pobeda i tri remija. Urugvaj, Kolumbija, Ekvador i Paragvaj se bore za dva direktna mesta, dok će peti u baraž. Čile i Peru su zaostali, ali nisu izgubili sve šanse, dok su Bolivijci i Venecuelanci, čini se, su otpisani. Posle mesec dana nastavljaju se kvalifikacije na Zelenom kontinentu mečevima 10. kola.

Selesao ima svih osam pobeda, samo dva primljena gola, a noćas (01.30) u Karakasu gostuje "fenjerašu“ Venecueli. Izabranici selektora Titea letos su predali kontinentalnu krunu Lionelu Mesiju i Gaučosima, a sada su ispred velikog rivala u ovom ciklusu i tu žele da ostanu.

Izabrane vesti

U prvom delu kvalifikacija za Katar 2022. godine, Brazil je kod kuće jedva pobedio Venecuelance sa 1:0, dok je letos na Kopa Amerika bilo 3:0. Domaćin je na 27 mečeva samo jednom pobedio Brazil, a još tri puta je ostao neporažen protiv fudbalske velesile.

01.30: (12,0) Venecuela (4,60) Brazil (1,38)

Venecuela i dalje nema selektora. Tim i dalje privremeno vodi Leonardo Gonzalez, trener Deportivo Lare. Domaćin neće moći da računa na neke bitne igrače kao što je iskusni napadač Salomon Rondon iz Evertona. Rukovodsto Karamela je zatražila od letošnjeg pojačanja da ne putuje u Južnu Ameriku zbog straha od virusa korona, a Fudbalski sabez Venecuele je izašao u susret zahtevima tima s Gudison parka. Sve to pokazuje da domaćin nema prevelike ambicije u nastavku južnoameričkih kvalifikacija.

Van tima je i Džeferson Savarino iz Solt Lejk Sitija koji je povređen, kao i Mikel Viljanueva i Hozef Martinez. Glavni adut Venecuelanc biće nekadašnji igrač Santosa, sada uzdanica Toronta Jeferson Soteldo.

------------------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

------------------------------

Iako Venecuela ima samo 21 odsto vakcinisanog stanovništva, na tribinama će biti navijača, oko 8.000, koliko je Vlada ove zemlje odobrila. Zanimljivo, dan pre utakmice nisu sve ulaznice bile rasprodate, što znači da domaće ljubitelje fudbala mnogo ne interesuje duel sa Selesaom.

Selektor Brazila Tite ima na raspolaganju veliki izbor kvalitetnih igrača. Nedostajće Kazemiro zbog infekcije zuba, Mateus Kunja ima povredu mišića, dok je Nejmar suspendovan za ovaj susret zbog tri žuta kartona. Roviti su Tijago Silva, Eder Militao, Žerson, Lukas Paketa, Gabrijel Žezus i Gabrijel Barbosa Gabigol, ali se očekuju da će biti u konkurenciji za tim u Karakasu.

Tite će "promešati" karte za ovaj duel. Šansu će dobiti Giljerme Arana umesto Aleksa Sandra na poziciji desnog beka. Na golu će biti Alison Beker iz Liverpula. On je dobio prednost u odnosu na Edersona iz Mančester Sitija koji je bio starter u finalu Kopa Amerika i Vevertona. Čuvar mreže Palmeirasa je bio na golu u poslednjim rundama kvalifikacija kada su izostali asovi engleskih velikana. Fabinjo menja Kazemira na mestu zadnjeg veznog, dok bi u napadu trebalo da igraju dvojica Gabrijela, Žezus iz Mančester Sitija i Barbosa Gabigol iz Flamenga.

Argentina gostuje noćas (01.00) u Asunsionu Paragvaju. Gaučosi se nalaze u dobroj formi, vezali su osam pobeda (računaju i trijumf posle penala protiv Kolumbije u polufinalu Kopa Amerika). Lionel Mesi i drugovi poslednji put su poraženi pre više od dve godine, u polufinalu Kopa Amerike od Brazila (0:2). Posle toga neuspeha početkom jula 2019. godine, Gaučosi imaju 22 uzastopna meča bez poraza.

01.00: (6,75) Paragvaj (3,60) Argentina (1,65)

Novi as Pari Sen Žermena dobro je raspoložen. Imao je lakšu povredu. Argentinski mediji javljaju da je trenirao sa zavijenim zglobom, ali to je samo zbog predostrožnosti. Selektor Lionel Skaloni najavio je najjači mogući sastav sa Mesijem i Lautarom Martinezom u špicu. Iza će biti iskusni novi Mesijev saigrač iz PSŽ-a Anhel di Marija.

Domaćini najveće nade polažu u Anhela Romera i Karlosa Gonzaleza. U prvom delu kvalifikacija prošle godine u Buenos Ajresu bilo je bez pobednika – 1:1, ali letos u grupnoj fazi Gaučosi su slavili sa 1:0 golom Papu Gomeza, fudbalera Sevilje.

Luis Suarez (@Reuters)Luis Suarez (@Reuters)

Jedan od derbija igra se na stadionu Sentenario u Montevideu – Urugvaj dočekuje Kolumbiju (01.00). Obe selekcije su loše startovale, ali se bude. Urusi su vezali pet mečeva bez poraza, zabeležili dve vezane pobede prošlog meseca i sada su odmah iza Brazila i Argentina na mestu koje vodu u Katar naredne godine. Kolumbija je peta. Posle debakla u Ekvadoru (1:6) i smene Karlosa Keiroša, Trikolori su zaigrali mnogo bolje. Letos su bili bronzani na Kopa Amerika posle pobede nad Peruom sa 3:2.

Prošlog meseca iskusni stručnjak na klupi Urugvaja Oskar Tabarez nije mogao da računa na dve zvezde, napadače Atletika i Mančester junajteda, Luisa Suareza i Edinsona Kavanija, ali se veterani vraćaju noćas u prvi tim. Kolumbijci ne mogu da računaju na povređenog napadača Gremija Migela Borhu. U napadu bismo mogli da vidimo povratak Tigra, Radamela Falkao, koji igra fantastično posle dolaska iz Galatasaraja u Rajo Valjekano. Tu si i raspoloženi napadači Atalante i Porta Duvan Zapata i Luis Dijaz. Domaćin bi eventualnom pobedom napravio možda i ključni korak ka Kataru.

01.00: (2,10) Urugvaj (3,20) Kolumbija (4,20)

Imaće Urugvajci motiv da se osvete Kolumbijcima za poraz u četvrtinalu Kopa Amerike protekog leta kada su poklekli posle penal-ruleta. U prvom delu kvalifikacija, Urusi su razbili Kolumbiju u Barankilji sa 3:0 golovima Kavanija, Suareza i Darvina Nuneza, napadača Benfike koji je pre desetak dana razbio Barselonu u Lisabonu u Ligi šampiona.

03.00: (2,80) Peru (2,85) Čile (3,15)

Ekvador u Gvajakilu ima ulogu velikog favorita protiv otpisane Bolivije (02.30), dok će duel Perua i Čilea u Limi (03.00) za obe selekcije biti ili ne biti. Čileanci, šampioni Južne Amerike pre pet godina, najveće su razočaranje ovih kvalifikacija. Imaju samo jedan trijumf, i to upravo protiv noćašnjeg rivala u Santijago de Čilea prošle godine. Bilo je 2:0, a oba gola delo je fudbalera Intera Artura Vidala. Peru ima samo dve pobede u devet kola.

JUŽNOAMERIČKE KVALIFIKACIJE ZA MUNDIJAL U KATARU – 10. KOLO

Petak

01.00: (6,75) Paragvaj (3,60) Argentina (1,65)

01.00: (2,10) Urugvaj (3,20) Kolumbija (4,20)

01.30: (12,0) Venecuela (4,60) Brazil (1,38)

02.30: (1,18) Ekvador (8,00) Bolivija (19,0)

03.00: (2,80) Peru (2,85) Čile (3,15)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Južna AmerikaKvalifikacije za SP 2022.Kvalifikacije za Mundijal 2022Lionel MesiNejmarFudbalska reprezentacija Brazilafudbalska reprezentacija Argentinereprezentacija Urugvajareprezentacija Kolumbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara