Viktor Gončarenko (©Reuters)
Viktor Gončarenko (©Reuters)

Brojna „pojačanja“ preko veze i ignorisanje medija kao vesnici Gončarenkove propasti

Vreme čitanja: 3min | ned. 14.04.24. | 10:12

Belorusu se ozbiljno drma klupa u Uralu, koji susret sa moskovskim Dinamom (nedelja, 13.30) dočekuje u zoni ispadanja

Šest titula za šest godina sa BATE Borisovim i još četiri kupa u Belorusiji nagoveštavali su da će Viktor Gončarenko imati veliku karijeru. Belorus se posle sjajnog perioda u Borisovu preselio u Rusiju, međutim za sada tamo ne uspeva da se istakne. Trenirao je Ufu, CSKA Moskvu i Krasnodar, a sa njima je za šest godina uzeo samo jedan trofej, Superkup Rusije sa Moskovljanima. Sada, sa Uralom je na putu ka katastrofi, utakmicu sa Dinamom iz Moskve (nedelja, 13.15) dočekuje u zoni ispadanja.

Loše je što 46-godišnji strateg više ni ne uspeva da sakrije nervozu. Jasno je i njemu da mu je glava na panju i da je sekira već visoko podignuta, a dželat samo čeka znak.

Izabrane vesti

Ukoliko ni sa Uralom ne uspe da napravi ništa, Gončarenko će možda sebi zatvoriti vrata elitnog ruskog ranga. Pogotovo jer mu je klub iz Jekaterinburga dao poprilično odrešene ruke kada je formiranje tima u pitanju.

Gončarenko je koristio ove sezone sve svoje veze iz Belorusije, doveo je čak četvoricu igrača iz BATE Borisova. Na leto Vladislava Malkeviča i Denisa Ščarbickija, a na zimu Artema Koncevoja i Valerija Bočerova. To bi možda i imalo smisla da je BATE i dalje sila u Belorusiji, a ne poslednjih godina samo osrednji član jedne od najslabijih liga Evrope.

13.15: (3,50) Ural (3,45) Dinamo (2,10)

Od ta četiri Gončarenkova pojačaja samo je levi bek Malkevič uspeo da se probije u prvu postavu. Ostali imaju epizodne uloge. Sa ovim snagama kojima Ural raspolaže nikako nije konkurentan, iz poslednjih šest prvenstvenih utakmica osvojio je samo jedan bod i sada se već ozbiljno odranja ka ponoru.

Pre nedelju dana Gončarenkov tim je u Jekaterinburgu izgubio od Krilja Sovjetova sa 2:1. Belorus je bio vidno nezadovoljan zbog crvenog kartona Itala (suspendovan za današnji meč) pri rezultatu 1:1, a potom i penala koji je dosuđen rivalu u 78. minutu (krivac Pomuzan je dobio žuti karton, zbog kojeg je takođe suspendovan). Kao znak protesta, nije se pojavio na obaveznoj konferenciji za medije posle meča, zbog čega će morati da plati finansijsku kaznu.

Gončarenka na klupi Urala trenutno drži verovatno samo to što je i dalje „živ“ u Kupu Rusije. Najviše zahvaljujući sistemu takmičenja koje favorizuje prvoligaše. Eliminisan je iz kostura lige, ali na regionalnom putu je eliminisao drugoligaša Rodinu (1:1, penalima 4:1) i Lokomotivu iz Moskve (1:0), pa će protiv Rostova za tri dana igrati za plasman u samu završnicu takmičenja.

Pre toga, trofejni Belorus mora da proba da pronađe recept za rezultatsku krizu u ligi. Jer, pobeda Baltike nad Ahmatom (7:1) u subotu gurnula je Ural na pretposlednju, 15. poziciju, a uz to je čak i fenjeraš Soči u subotu trijumfovao i vratio se u trku za opstanak.

Potencijalno olakšavajuća okolnost po Ural je ta što je i Dinamo u rezultatskoj krizi. Porazima od Rostova (1:4) i Spartaka (1:2) u prethodna dva kola Policajci su propustili veliku priliku da se uključe u borbu za titulu. Zenit im je pobegao na +9 (uz meč više), što je teško nadoknadljivo u finišu prvenstva.

Ural je poslednji put savladao Dinamo u aprilu 2022. godine, u Moskvi sa 3:2. To je bio poslednji meč pre dolaska Gončarenka na klupu narandžasto-crnih, Belorus je od tada triput vodio tim protiv Dinama i sva tri puta je poražen. Na prošlom njihovom susretu, krajem oktobra prošle godine, Policajci su rutinski slavili sa 2:1.

Ural je standardan prvoligaš od 2013. godine, a najbolji plasman od tada je ostvario u sezoni 2015/2016, kada je bio osmi. Prošle godine je pod Gončarenkovom palicom bio 11.


------------

MOZZART TE VODI NA... NA ENFILD, SAN SIRO, VESTFALEN... STADION ILI DVORANU KOJE ODABEREŠ!

------------


RUSIJA 1 - 24. KOLO

Subota

Soči - Spartak 1:0 (0:0)

/Atiat-Alah 76/

Ahmat - Baltika 1:7 (0:5)

/Kovačev 76 - Enrikes 4, Fernandes 8, 41, 84, Kovaljev 11, Lisakovič 34, Kuzmin 89/

Krasnodar - Zenit 1:2 (1:0)

/Olaza 16 - Kasijera 48, Artur 64/

Lokomotiva - CSKA 3:3 (1:0)

/Samošnikov 44, Glušenkov 56, Fason 65 - Musajev 53, Zabolotni 79, Agapov 86/

Nedelja

11.00: (2,05) Orenburg (3,35) Nižnji Novgorod (3,80)

13.15: (3,50) Ural (3,45) Dinamo (2,10)

15.45: (2,60) Fakel (3,15) Rostov (2,85)

18.00: (2,25) Krila Sovjetov (3,30) Rubin (3,30)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Rusija 1Viktor GončarenkoUralDinamo Moskva

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara