Foto: Reuters
Foto: Reuters

Budimo ljudi, učinimo Kamerunce mundijalskim rekorderima

Vreme čitanja: 2min | ned. 27.11.22. | 13:38

Ako izgube od Srbije izjednačiće rekord po broju uzastopnih poraza na svetskim prvenstvima

Ključna utakmica za Srbiju. Ključna i za Kamerun. I to po više osnova. Jer afrička selekcija će, ako izgubi od Srbije, ne samo ostati bez plasmana u osminu finala, već će ostati upisana i kao vlasnik jednog crnog rekorda svetskih prvenstava.

Tačnije, deliće ga sa Meksikom, trenutnim rekorderom po broju uzastopnih poraza na Mundijalima: u periodu od 1930. do 1958. godine nanizao ih je devet.

Izabrane vesti

Kamerun je trenutno na – osam.

Naime, otkako nas je oduševio u Italiji 1990. godine, a Rože Mila i drugovi su podsetimo tada stigli do četvrtfinala, Kamerun je odigrao – ili još igra – šest Mundijala na kojima je upisao samo jednu pobedu. Bilo je to 2002. godine kada je Samjuel Eto, aktuelni predsednik Fudbalskog saveza Kameruna, pogodio za 1:0 protiv Saudijske Arabije. Kapitensku traku nosio je Rigober Song, sada selektor Kameruna.

Od tog 6. juna, ima dakle više od dve decenije, Kamerunci znaju samo za razočaranja. Te 2002. nisu prošli grupu, jer ih je Nemačka, koja je prethodno igrala nerešeno s Irskom, u poslednjem kolu savladala golovima Marka Bodea i Miroslava Klosea.

Posle toga, nokaut faza nikada nije bila ni blizu. U Južnoj Africi 2010. godine tukli su ih redom Japanci, Danci i Holanđani, zatim 2014. u Brazilu Meksiko, Hrvatska i Brazil i sada na startu Svetskog prvenstva u Kataru i Švajcarci.

Kako ih posle Srbije čeka i Brazil sva je prilika da bi Kamerun posle devetog mogao da upiše i deseti poraz u nizu i tako se osami na čelu liste timova sa najdužim gubitničkim nizovima.

Nadajmo se da će tako i biti.

KAMERUN NA SVETSKIM PRVENSTVIMA

MUNDIJAL 2002:

Kamerun – Irska 1:1

KAMERUN – Saudijska Arabija 1:0

Kamerun – NEMAČKA 0:2

MUNDIJAL 2010:

Kamerun – JAPAN 0:1

Kamerun – DANSKA 1:2

Kamerun – HOLANDIJA 1:2

MUNDIJAL 2014:

Kamerun – MEKSIKO 0:1

Kamerun – HRVATSKA 0:4

Kamerun – BRAZIL 1:4

MUNDIJAL 2022:

Kamerun – ŠVAJCARSKA 0:1

Kamerun – Srbija ?

Kamerun – Brazil ?


tagovi

reprezentacija Kameruna

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara