©Reuters
©Reuters

Bufonova tačka na priču dugu 28 godina: Kraj legendarne karijere ukrašene s deset skudeta i svetskom krunom, ali bez Lige šampiona

Vreme čitanja: 2min | uto. 01.08.23. | 20:53

Iskusni čuvar mreže odlučio da okonča bogatu karijeru

Posle 28 godina bogate karijere Đanluiđi Bufon je odlučio da stavi tačku na bajkovitu priču. Iako još nema zvanične informacije mediji sa Apeninskog poluostrva prenose vest da je 45-godišnji čuvar mreže doneo konačnu odluku i istu će obelodaniti u narednim danima.

Isti izvori tvrde da je popularni Supermen posle dugog razmišljanja pored nekoliko opcija odabrao odlazak u penziju. Ovakav epilog podrazumeva raskid ugovora sa Parmom koji je bio predviđen na još godinu dana, a ozvaničenjem istog Bufon će zatvoriti krug započet na istom mestu još daleke 1995. godine.

Izabrane vesti

Tokom živopisne karijere čuveni golman je najdublji trag ostavio u Juventusu sa kojim je osvojio deset titula u Seriji A uz sedam trofeja u Superkupu i pet Kupova Italije. U redovima Stare dame bio je svedok najsvetlijih, ali i najtežih dana te Torino nije napustio ni u periodu kada se klub takmičio u Seriji B. Sezonu 2018/19 italijanski golman je proveo u Pari Sen Žermenu iz kojeg se potom vratio među Bjankonere, a leta 2021. godine ponovo je stao među stative kluba u čijem dresu je zakoračio na fudbalsku pozornicu.

Vrhunac karijere Bufon je doživeo 2006. godine kada je sa reprezentacijom Italije osvojio svetski tron, a uz pomenute uspehe važno je istaći trofeje u Kupu Italije i Kupu UEFA osvojene sa Parmom u sezoni 1998/1999. Praznih šaka nije napustio ni Pariz gde je sa PSŽ-om osvojio titulu i Superkup Francuske. Uprkos bogatoj karijeri i nizu uspeha tačku na put koji je trajao 28 godina staviće bez trofeja Lige šampiona pošto je tri puta stao na korak od istog u finalima 2003, 2015. i 2017. godine.

Imajući u vidu da je teško zamisliti fudbal bez Bufona, a i Bufona bez fudbala izvesno je da će se golman u narednom periodu naći u novoj ulozi u okviru najpopularnijeg sporta. Na Apeninima se već govori kako ga očekuje funkcija u Fudbalskom savezu Italije, odnosno reprezentaciji, ali i da mu je iz Parme ponuđeno da ostane u klubu i po završetku golmanske karijere.


tagovi

Đanluiđi BufonParmaJuventus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara