Đoan Laporta i Ćavi (Reuters)
Đoan Laporta i Ćavi (Reuters)

Ćavi ostaje u klubu koji ne veruje u njega i ne zahteva ništa

Vreme čitanja: 5min | pon. 29.04.24. | 10:28

Ostanak Ćavija Ernandesa je na pola puta između tvrdoglavog vapaja za starom slavom i simbola nemoći trenera i predsednika koji su ostali bez izbora

(Od dopisnice Mozzart Sporta iz Madrida)

Meč Barselone i Valensije pomeren je u sveopštem tumbanju ligaških utakmica, nakon što je Real Madrid zatražio da mu se dozvoli dan više za oporavak pred polufinale Lige šampiona. Tako ćemo ironijom sudbine, gledati Barsu u ponedeljak – dan kada obično igraju klubovi donje polovine tabele, da bi se samo 24 sata kasnije njen najveći rival mogao odmoran suprotstaviti Bajernu.

Izabrane vesti

Nažalost, ovo je adekvatan odraz postojeće neravnoteže snaga kojoj se ne nazire kraj. Uzalud Đoan Laporta preti tužbama zbog poništenih golova i govori o sociološkom madridizmu, pokušavajući da zamaskira neuspehe fokusom na „neprijatelja“. Sve je jasnije da Real trenutno dobija bitku, a da bi razlika u narednoj sezoni sa dolaskom Embapea mogla postati zastrašujuća.

Poslednji Laportin potez - ostanak Ćavija Ernandesa, na pola je puta između tvrdoglavog vapaja za starom slavom i simbola nemoći trenera i predsednika koji su ostali bez izbora. Katalonski RAC1 tvrdi da Ćavi nije imao nijednu ponudu, ali i da nije želeo da oprosti svom voljenom klubu celu godinu ugovora. Laporta nije mogao da dovede nijednog ozbiljnog trenera da radi na tuđem projektu, bez novca i transfera. Krokodilske suze predsednika i hvalospev Ćaviju kojeg je u više navrata nameravao da otera, deo su repertoara šoumena sa vrlo malo preostalog kredibiliteta.

Daleko je iza nas vreme kada je Ćavi stigao kao heroj i spasilac u glavni grad Katalonije. Nakon dve i po godine, više je nego jasno da je Gvardiola bio jedinstven i da je njegov nesuđeni naslednik bio neverovatan fudbaler, ali da je kao trener – početnik. Kada je to postalo notorno, u januaru je brže bolje dao odloženu ostavku, da predupredi otkaz koji mu je visio nad glavom. Potvrdio je da odlazi na svim pres konferencijama, čak i u hipotetičkom slučaju da osvoji Ligu šampiona. Na kraju – bez ijednog trofeja, ipak ostaje.

„Iako nećemo ništa osvojiti ove sezone, radi se o pobedničkom projektu“, „Imam energije i snage“, „Ubeđen sam i pun iluzija“, „Ovo radim za Barselonu“, „Neću ponovo odustati“ – neke su od fraza koje Ćavi ponavlja, da ubedi sve, a prvo sebe samog. Objašnjava da se sa Laportom sve dogovorio u samo nekoliko minuta i da mu je ukazano puno poverenje. Dodaje da su navijači zadovoljni, premda se na Monžuiku još nijednom nije čuo povik „Ćavi ostani“. Čuo se, međutim često - na Santjago Bernabeu.

21.00: (1,42) Barselona (4,60) Valensija (7,50)

Ćavi ostaje u klubu koji ne veruje u njega. Ostaje jer ne zahteva ništa, a pritom će biti odličan žrtveni jarac ako nastave neuspesi. Iza kulisa, ostaje zabrinjavajuća činjenica da Laporta vodi klub bez dugoročnog plana i da se bavi preživljavanjem iz dana u dan.

Ali situacija je takva da je ovo verovatno najbolja solucija. Možda je zaista potrebno još vremena. Ne za bombastične Laportine najave, nego postepeno, onako kako se može, prvenstveno uz dalje afirmisanje mladih igrača koji su zablistali u njegovom prisustvu. Videlo se da su mladi – Jamal, Kubarsi, Fermin i posebno Gavi, najsrećniji i najzahvalniji zbog trenerovog ostanka. A ako osmotrimo proteklu sezonu, protagonizam La Masije je bio neuporedivo značajniji od plaćenih transfera, kao što su dva Žoaa - ili Vitor Roke.

Ova taktika je ne samo poželjna, nego i neophodna. Iako Laporta navodi da im je La Liga čestitala na trudu, iako spominje različite potencijalne operacije, između ostalog i novi sponzorski ugovor koji im nudi Najki, tek treba da se vidi da li će im se dozvoliti formula „jedan za jedan“, odnosno, mogućnost da klub troši ono što zarađuje u jednakom omeru. Da bi se to postiglo, potrebno je sezonu završiti bez gubitaka.

Kratkoročno, Barseloni je neophodno da ostane na drugom mestu na tabeli i obezbedi u najmanju ruku nastup u Superkupu Španije sa prihodima koje on donosi, posebno pošto im je izmakao klupski Mundijal. Večeras je prvi ispit protiv mlade Valensije koju, suprotno svim očekivanjima, Ruben Baraha pokušava da plasira u Ligu konferencija. Nakon toga, direktan duel za drugo mesto protiv Đirone na Montiliviju. Zatim Real Sosijedad koji se, kao i Valensija, bori za evropsko mesto. Tek u poslednja dva kola protiv Almerije i Rajo Valjekana, Ćavijevi izabranici će moći da relativno odahnu.

Dugoročno, „stabilnost je ključ uspeha“, tvrdi Laporta pozivajući se na svoje prethodno iskustvo sa trenerima, konsolidacija projekta koji će u budućnosti biti još bolji. „Dijagnoza je već napravljena“, tvrdi Ćavi, koji se na poslednjoj pres konferenciji zauzeo za Serđija Roberta, i ocenio sa „videćemo“ mogući ostanak Vitora Rokea. Mladi Brazilac je verovatno prvi na izlaznim vratima: samo 155 minuta i dva gola u celoj sezoni.

Ako uspeju da ubede Tebasa i La Ligu da će biti u stanju da ispune finansijski fer plej, Bernardo Silva se opet pojavljuje kao prva opcija. Kombinacija Laporta - Deko – Žorž Mendeš savršeno funkcioniše, pa je na kraju krajeva sve moguće, ali apriori, plan je da se radi sa igračima koji su na raspolaganju. Ćavi, po vlastitim rečima, nije postavljao uslove, a Deko mu je objasnio finansijsku situaciju. Čak i ako dođe do upliva novca, moraće se postupati izuzetno oprezno.

Jedina promena će biti fizičke pripreme. Već je od januara Barselona promenila pristup treninzima, a sada namerava da se tome još više posveti, dovodeći vrhunske stručnjake – za optimalnu snagu, kondiciju, i posebno, sprečavanje povreda.

Od Ćavija se traži i da ne gubi živce. Uprava Barse smatra da su tri crvena i 22 žuta kartona u 136 utakmica previše, a posebno su mu zamerili izbacivanje protiv PSŽ-a, kada je tim ostao i sa 10 igrača, i bez vođstva sa klupe

Mislim da smo u stanju da se takmičimo sa velikim klubovima Evrope. Presudili su detalji“, objašnjava Ćavi neuspeh u Ligi šampiona. Nema drastičnih promena, nema samokritike. Sa istim trenerom, istim predsednikom, istim igračima i minimalnim promenama uveravaju da će Barselona sledeće sezone biti uspešna.

Ako La Masija proizvede još ponekog šesnaestogodišnjaka koji je u stanju da povuče ekipu, možemo im čak i poverovati.


-----------------------------

Sve utakmice Primere možete da gledate i da se kladite na sajtu mozzartbet.com. Dovoljno je da budete registrovani, a registracija je besplatna.

------------------------------


PRIMERA – 33. KOLO

Petak

Sosijedad  Real Madrid 0:1 (0:1)

/Guler 29/

Subota

Las Palmas  Đirona 0:2 (0:1)

/Lopes 26, Dovbik 57/

Almerija – Hetafe 1:3 (1:1)

/Losano 41 – Grinvud 27, 48, Mata 61/

Alaves – Selta 3:0 (0:0)

/Simeone 48, Guridi 54, Benavides 86/

Atletiko Madrid – Bilbao 3:1 (1:1)

/De Pol 15, Korea 52, Unai Simon 80ag – N. Vilijams 45/

Nedelja

Kadiz  Majorka 1:1 (1:0)

/Ramos 59  Murići 12/

Granada – Osasuna 3:0 (1:0)

/Pelistri 29, Uzuni 48, Boje 90+4/

Viljareal - Rajo Valjekano 3:0 (1:0)

/Serlot 18, 74, Muskera 69/

Betis - Sevilja 1:1 (1:0)

/Isko 38pen - Salas 56/

Ponedeljak

21.00: (1,42) Barselona (4,60) Valensija (7,50)

***kvote su podložne promenama



tagovi

ĆaviĐoan Laporta

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara