Sergej Milinković Savić pogađa iz slobodnjaka (© Reuters)
Sergej Milinković Savić pogađa iz slobodnjaka (© Reuters)

Buongiorno Italia: Sergej najbolji strani strelac u istoriji Lacija!

Vreme čitanja: 6min | pon. 03.04.23. | 12:52

Matić diktira zakon u Rimu, Napoli video svog Đavola, Inter na nizbrdici bez kraja

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Lučano Spaleti je predosetio da se nešto loše sprema za njegovu armadu, ali mu to nije pomoglo da izbegne brodolom protiv Milana. Idilična atmosfera u gradu podno Vezuva je bila pokvarena prethodne nedelje zbog astronomskih cena ulaznica za meč Lige šampiona sa Milanom. Prosečna ulaznica je koštala oko 100 evra, što je omogućilo klubu da ostvari rekordan prihod u istoriji, oko 5.000.000 evra.

Izabrane vesti

Taj novac je preseo gazdi kluba Aureliju de Laurentisu. Posledice su se videle već na meču sa Milanom u Seriji A, od štrajka navijača do skandiranja protiv De Leurentisa koja se nisu čula više od godinu dana. Nepromišljen i nepopularan potez gazde Napolija da drastično poveća cene za meč Lige šampiona ruinirao je ambijent koji se činio savršenim, gotovo magičnim.

Tifozi Napolija osim uvreda na račun predsednika kluba, najviše su uzvikivali slogan „Napoli siamo noi“ (Mi smo Napoli), stavljajujući do znanje da De Laurentisa vide kao prolaznog uzurpatora.

Naravno, bilo bi pogrešno pripisati samo irealnom ambijentu – tribine dubke pune, a čuli su se samo malobrojni navijači Milana – debakl Napolija protiv Milana (0:4). Baš kao što ni odsustvo Osimena ne može da bude opravdanje. Napoli je, do sinoć, bez Nigerijca ostvario sedam pobeda na sedam mečeva uz prosek od preko tri gola po utakmici.

Ispravno je pripisati zasluge na račun Stefana Piolija i njegovih momaka koji su imali snage da se trgnu posle dva poraza i jednog remija u prvenstvu. Trener Rosonera je napravio seriju poteza demonstrirajući taktičku zrelost, fleksibilnost i inteligenciju da se prilagodi datim prilikama, a ne da bude zarobljenik tvrdoglavosti i nepokolebljivi zaljubljenik u vlastite ideje.

Šta je uradio Pioli? Pozicionirao je Benasera u ulogu koju je u prethodnoj godini imao Kesi, trekvartista sa zadatkom da motri na režisera igre protivničkog tima i da mu ne da oko da otvori. Pioli je shvatio da ako zaustsavi Lobotku pola posla je završio. Alžirac je u novoj ulozi bio odličan i nije isključeno da bude ponovo angažovan u istoj roli. Drugi detalj koji je Pioliju doneo pobedu je pozicija Rada Krunića. Čovek od najvećeg poverenja trenera Milana, u koga se, žargonskim rečnikom objašnjeno, Pioli kune, ostavio je srce na terenu i uspeo je da neutrališe sa udvajanjima najboljeg igrača Napolija, u odsustvu Osimena, Kvarcheliju. Kada se na sve to doda da je Leao bio onaj kojeg smo upoznali u završnici prošle sezone, da je Tonali pokazao da ima sve karakteritike da postane „totalni“ fudbaler, počinje da se kristališe pozadina trijumfa Milana.

U Milanu žele da veruju da se istorija ponavlja. Prošle sezone nazaustavljiv hod ka skudetu počeo je početkom marta upravo pobedom nad Napolijem, sinoćni uspeh Rosonera bi mogao da bude uvod u krčenje puta ka plasmanu u Ligu šampiona preko Serije A, ali i ka Istanbulu.

Spaleti je bio vidno nervozan i imao je potrebu da se raspravlja sa svima, od arbitra preko Maldinija do Leaa. Jedina uteha za Lučana je da može da kaže da je bio u pravu kada je upzoravao na Milan i da nije rečeno da je njegov klub bio srećne ruke na žrebu za Ligu šampiona u Nionu.

Treneru Napolija se nije svidela ni opaska tehničkog direktora Milana Paola Maldinija koji mu je u prolazu, dok se Lučano žalio sudiji zbog žutog kartona Lobotki. „Šta se žališ kad si već osvojio skudeto?“, pecnuo je šaljivo Maldini Spaletija. Leao sa osmehom preko celog lica posle dva gola Napoliju posle dvoipomesečnog posta je pozvao Maldinija da se ne raspravlja sa Lučanom i tu se incident završio.

Ako je Napoli trebalo da izgubi meč u trojnom aprilskom sudaru sa Milanom, nedeljni je bio najbezbolniji. Biće interesantno videti kako će Spaleti pripremiti odgovore na Piolijevu taktiku, kao i da li će kormilar Rosonera prirediti još jedno iznenađenje kolegi.

MATIĆ I MILINKOVIĆ VODE ROMU I LACIO U LIGU ŠAMPIONA

Nemanja  Matić i Žoze Murinjo (© Reuters)Nemanja Matić i Žoze Murinjo (© Reuters)

Dvojica srpskih veznih igrača na privremenom radu u Večnom gradu su demonstrirali na terenu kvalitet i koliko su važni za uspehe Rome i Lacija. Sa Nemanjom Matićem i Sergejom Milinkovićem Savićem rimski klubovi jure ka Ligi šampiona.

Matić je postao mozak Murinjove ekipe. Možda više ne može brzo da trči, ali zato njegove lopte jure, a mozak radi 300 na sat. Roma sa Nemanjom i bez njega predstavlja dva različita tima. U Trigoriji, i pored toga što je došao tek prošlog leta svi mu priznaju lidersku ulogu, ne zato što je Murinjova produžena ruka na terenu, već zbog personaliteta.

Osim priznanja za partiju protiv Sampdorije, začinjenu asistencijom za gol Vajnalduma koji je otključao vrata pobede, Matić je dobio od svih listova sedam ili čak 7,5. Rimski Mesađero je u obrazloženju ocene 7,5 istakao da uprkos svojim godinama Matić i dalje „diktira zakon“ na terenu.

Zbog Matića i Milinković Savića, Rim bi mogao u sledećoj godini da bude grad Lige šampiona sa dva predstavnika. Matić je produžio ugovor sa Romom i biće sigurno jedan od aktera, dok će Milinković, verovatno, nastaviti karijeru u nekoj drugoj zemlji, ali svakako u klubu koji igra najprestižnije takmičenje. Jedna od mrlja u Sergejevoj karijeri je mali, premali, broj utakmica u Ligi šampiona.

Mauricio Sari koji je izjavio večnu ljubav prema Laciju izjavivši da bi želeo da završi karijeru u Formelu, ne izvodi više Milinkovića sa terena. Iskusni toskanski stručnjak je naučio lekciju da Sergej, čak i kad nema dan i kada nije u stopostotnoj formi može da bude višestruko koristan, ali i da izvuče iz cilindra čaroliju kao protiv Monce iz slobodnjaka. To je bio sedmi gol iz slobodnog udarca u sedmom italijanskom gradu Milinkovića. Inače sa jučerašanjim golom, Milinković je postao najefikasniji stranac u istoriji Lacija ostavivši iza sebe velikog Pavela Nedveda. Jučerašnji bise je bio 64 gol Milinkovića u osam sezona u dresu Nebeskoplavih, osam golova u proseku po sezoni, bez izvođenja jedanaesteraca, to je san i za mnoge napadače a kamoli za igrače u veznoj liniji.

INTER PRED SLOMOM

Interovi starter protiv Fjorenitne (© Reuters)Interovi starter protiv Fjorenitne (© Reuters)

Simone Inzagi i uprava Intera su izgubili kontrolu nad timom. Nerazuri su bure baruta i biće ravno čudu ako izbegnu neslavan kraj sezone: ispadanje iz Kupa Italije i Lige šampiona i na sedmom mestu u prvenstvu.

Budući da nesreće ne dolaze nikada same, Inzagi i njegovi izabranici su protiv Fjorentine platili danak Fortuni koju su imali protiv Portoa u Ligi šampiona. Ruku na srce, Nerazuri nisu zaslužili poraz od Ljubičastih, ali su sami sebi iskopali rupu u koju su pali.

Inter više ne rizikuje samo da ostane bez Lige šampiona, nego i bez Lige Evrope, čak i ako ostane na snazi odluka o oduzimanja 15 bodova Juventusu u ovoj sezoni. Ne može se reći da je krah iznenađenje. Oni koji nemaju, kako to Italijani slikovito kažu, pršutu na očima, mesecima su upozoravali na sve ovo što se događa Interu.

Pozivi da se Simone Inzagi promeni, pre svega zbog tvrdoglavosti i nesposobnosti da se prilagodi novonastalim situacijama, ostali su neuslišeni i sada u Apijano Đentileu razmišljaju u očajničkom potezu da povere tim treneru omladinskog tima Kristijanu Kivuu.

Trio Stiven Žang, Bepe Marota i Pjero Auzilio je dao još deset dana Inzagiju da spasi sebe i Inter, odnosno da izađe kao pobednik u mečevim sa Juventusom (Kup Italije), Salernitatane (Serija A) i Benfike (Liga šampiona).

Takođe se navodi da će Inter promeniti Inzagija u junu bez obzira na finansijske probleme kluba i činjenicu da Simone zarađuje preko pet miliona evra, odnosno opterećuje kasu 10.000.000 po sezoni. Samo u slučaju da obezbedi plasman u Ligu šampiona, stigne do finala u Istanbulu i osvoji Kup Italije bi moglo da mu obezbedi još jednu sezonu na klupi Intera. U teoriji sve pomenuti je moguće, ali u praksi je čista naučna fantastika.

Italijanski mediji se zabavljaju ispaljujući imena mogućih naslednika Inzagija od Antonija Kontea i Roberta De Zerbija, do Tijaga Mote i Mauricija Poketina. Reč je o klasičnom pravljenju računa bez krčmara, jer Inter ima dug od 390.000.000 evra, pozajmicu od Oaktree od 275.000.000 evra na koju plaća kamatu od 12 odsto i koja ističe u leto 2024.

Bez Lige šampina i sa Žangovima koji nemaju više evro da ulože u Inter, klub se nalazi na raskrsnici sa tri moguća izlaza: rasprodaja najboljih igrača kako bi se spasao klub, prodaja ili bankrot. Četvrtog rešenja nema. Odnosno ima, samo u snovima.


tagovi

Sergej Milinković SavićNemanja MatićLučano SpaletiStefano PioliSimone InzagiBuongiorno Italia

Obaveštavaj me

Inter
Milan
Lacio
Roma

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara