Lučano Spaleti (©Reuters)
Lučano Spaleti (©Reuters)

Buongiorno Italia: Spaleti se vraća na selo, da vozi trakor i planduje

Vreme čitanja: 7min | pon. 22.05.23. | 13:30

Inzagi između raja i pakla, Mile Svilar opet brani Romu

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Rima)

Lučano Spaleti je spremio gumenjake za svoje vinograde i poljoprivredno dobro u Toskani. Između predsednika Napolija i Aurelija de Laurentisa i trenera koji je Azurima darovao skudeto posle 33 godine je stvoren, gotovo, nepremostiv jaz.

Izabrane vesti

U igri „dva ovna na brvnu“ ili kako je Amerikanci zovu „chicken game“, Lučano Spaleti je okrenuo priču u svoju korist. Aurelio de Laurentis je mislio da će sa iskorišćavanjem klauzule u ugovoru sa Spaletijem da mu produži jednostrano saradnju do 2024. staviti toskanskog stručnjaka pred svršen čin. Upotreba sertifikovane elektronske pošte, kao metoda, saopštavanja Spaletiju odluke gazde Napolija bila je kap koja je prelila čašu strpljenja.

De Laurentis je napravio taktičku grešku, jer je potcenio Spaletijevu tvrdoglavost. Zaboravio je da je Lučano proveo dve godine na svom imanju u Toskani uzimajući svakog meseca, dve godine, gotovo pola miliona evra Interu. Spaleti je ispao lukaviji, pustio je De Laurentisa da se istrči i da ga dovede u poziciju koju gazda Napolija organski ne podnosi: moraće da plaća Spaletija godinu dana, svakog meseca po 250.000 evra. Da je De Laurentis sačekao sa slanjem sertifikovane elektronske pošte mogao je možda i da se dogovori sa Spaletijem, ovako će morati da plati debelo novog trenera, plus 3.000.000 evra Lučanu.

Bivši trener Rome, Zenita i Intera je već u karijeri pravio pauze, ali uvek plaćene bogato od klubova koji su mu dali otkaz pre isteka ugovora. Tako je bilo i sa De Laurentisom koji mora sada da bira između ponosa i novca, odnosno da li će da povije glavu, prizna grešku, i pristane na Spaletijeve uslove ili će da bude dosledan svom karakteru i plati 3.000.000 evra Lučanu plus platu novom treneru.

Spaleti će sledeće sezone umesto vođenja prvaka Italije, voziti traktor i umesto stresa zbog utakmica relaksirati se gledajući horizonte brdovite Toskane, čekajući svaki mesec ček od De Laurentisa za zasluženo fudbalsko „plandovanje“.

NIKAD MIRA SA INZAGIJEM

Simone Inzagi je napravio pogrešnu računicu. Odmarao je sve najbolje igrače, osim Barele, Lukakua i Bastonija, i platio je visoku cenu. Inter je ponovo sve stavio na kocku: tačno je da može da osvoji dva trofeja i da se nađe u Ligi šampiona, ali može da ostane i praznih šaka, pogotovo ako Roma pobedi Salernitanu. Postoji još dramatičniji scenario za Nerazure, istina malo verovatan, ali ako Juve prođe bez oduzimanja boodva, Inzagi i njegovi igrači će biti na ivici provalije.

Računice su jasne, Nerazuri mogu da se nađu van zone Lige šampiona na kraju Serije A čak i u slučaju da Juventus bude penalizovan skidanjem bodova. Inter u sredu igra finale Kupa Italije a u subotu, tri dana kasnije, meč sa Atalantom koji je postao fundamentalan za obezbeđivanje plasmana u Ligu šampiona i direktan okršaj sa konkurentom za mesto u najprestižnijem takmičenju.

20.45: (5,10) Empoli (3,60) Juventus (1,80)

Porazom od Napolija, Inter je probudio nade Milana, Atalante i Rome da mogu da preteknu Nerazure. Finalista Lige šampiona osim Atalante na San Siru u poslednjem kolu igra sa Torinom koji se bori za osmo mesto, koje nosi niz benefita, a na klupi ima Ivana Jurića koji je sa Veronom pre dve godine izbacio Napoli iz Lige šampiona u poslednjem kolu i pored toga što mu bod nije bio potreban.

Rukovodioci Intera su iziritirani izborom Inzagija koji je dao prednost Kupu Italije obezbeđivanju plasmana u Ligu šampiona preko prvenstva, tim pre što je znao da klub mora da igra protiv Atalante samo 72 sata posle okršaja sa Fjorentinom na Olimpiku. Jedan nacionalni kup više ili manje za Inter ne znači mnogo, ali je novac od Lige šampiona fundamentalno važan za izbegavanja bankrota.

ALEGRIJU SE NE IDE IZ JUVENTUSA

Maks Alegri nema nameru da napusti Kontinasu svojom voljom ma šta se dogodilo danas u apelacionom postupku protiv Juventusa i do kraja sezone. Trener Bjankonera je nameran da ispoštuje prvu lekciju koju u Koverčanu održe aspirantima trenerima: otkaz se ne daje nikad!

------------

Sve utakmice Serije A možete da gledate uživo na sajtu mozzartbet.com. Dovoljno je da budete registrovani, a registracija je besplatna.

------------

Ako Alegri ne želi da da otkaz, to ne znači da mu neće biti uručen. Alegri se sastao sa vlasnikom kluba Džonom Elkanom i sada je na unuku Đanija Anjelija da prelomi. Alegriju se ne sviđa izbora Kristijana Đuntolija za sportskog direktora Juventusa, a osetio se povređenim i poniženim što je Paolo Berluskoni, brat Silvija Berluskonija, nesmotreno otkrio u jednom intervjuu, da je Juventus kontaktirao Paladina. Jedno je kada mediji prenose nezvanične informacije i glasine, sasvim drugo kada apsolutno kredibilina i informisana osoba izađe u javnost sa novinom. U međuvremenu je Alegri saznao da je kontaktiran i Igor Tudor, trener Olimpika iz Marselja.

18.30: (1,47) Roma (4,10) Salernitana (7,75)

Alegri nije svario ni javnu kritiku golmana Vojćeha Šćčensnog posle meča sa Seviljom koji je konstatovao da Juve nije reagovao posle gola andalužanskog kluba i da je imao previše nizak baricentar igre zbog čega nisu ni zaslužili da pobedi i prođe u finale.

KO POSTIŽE POGODAK OD SRPSKIH INTERNACIONALACA?

Šef stručnog štaba Juventusa je okrivio golmanovo nedovoljno vladanje italijanskim jezikom – mada je Poljak sasvim razumljivo izneo na italijanskom sud u o igri Juventus u poluifinalu Lige Evrope – tvrdeći da je tim dao sve od sebe, štaviše, maksimum o ovom momentu.

Protiv Empolija će Dušan Vlahović biti ponovo na klupi, a predviđa se da Alegri ponovo (106. put od kada se vratio u Kontinasu) promeni tim. Podsetimo, ne mogu da igraju zbog kartona Kvadrado i Danilo, dok su povređeni Bonuči, Pogba, De Šiljo, Fađoli.

EMPOLI 4-2-3-1: Vikario - Ebuehi, Ismajli, Luperto, Parizi - Bandineli, Grasi - Akpa Akpro, Facini, Kambijagi – Kaputo.

JUVENTUS 3-5-2: Ščesni (Perin) - Gati, Bremer, Aleks Sandro - Barbijeri, Lokateli, Paredes, Mireti, Kostić - Ken, Milik.

U toku dana bi trebalo da stigne i presuda nadležnog suda u ponovljenom postupku o manipulaciji sa cenama transfera igrača i zavođenja njihove vrednosti u poslovnim knjigama. Danima već kruži priča da će Juve biti kažnjen sa 11 ili 12 bodova (tužioci su tražili 11 bodova), jer sa tom kaznom praktično Bjankoneri ne mogu da se plasiraju u Ligu šampiona. Izrečena mera, prema važećem statutu FS Italije, mora da proizvede negativne efekat na sankcionisani klub, u slučaju Bjankonera je to izbacivanje iz Lige šampiona.

U svakom slučaju, odluka će biti objavljena tek po zatvaranju berze na kojoj je kvotiran Juventus kako bi se izbegle kolateralne štete i negativne posledice na tržištu akcija.

MURINJO NADMAŠIO BARONA

Murinjo na teniskom meču (© Reuters)Murinjo na teniskom meču (© Reuters)

Navijači i klub su odgovorili na poziv Žozea Murinja posle obezbeđenog plasmana u finale Lige Evrope u Leverkuzenu da učine večerašnji duel sa Salernitanom nezaboravnim. Tifozi će u masi na skuterima, u automobilima i duž puta do Olimpika dopratiti tim na meč sa Salernitanom i zatim će 32. put zaredom ispuniti stadion pored Tibra do poslednjeg dostupnog mesta.

Klub je odlučio sa nizom akcija da se oduži navijačima Rome za pokazanu vernost. Pre, tokom i posle utakmice biće organizovana serija događaja uz deljenje majica, dresova, Rominih suvenira, biće organizovana i lutrija za put u Budimpeštu na finale sa Seviljom kao i mogućnost da se fotogrfiše i provede nekoliko minuta sa igračima Rome posle meča sa Salernitanom.

U Večnom gradu raste pritisak na vlasnike Rome, familiju Fridkin, da produži ugovor Murinju i da izađe u susret zahtevima portugalskom stručnjaku za projekat formiranja moćne Rome. Predviđa se da će Olimpiko, kao nikad dosad, navijati mnogo više za trenera nego za tim. Murinjo je uspeo da nadmaši i takvu legendu kakav je bio Nils Lidholom, zvani Baron, koji je do dolaska Portugalca bio ubedljivo najvoljeniji trener u istoriji Đalorosih.

Murinjo će u duelu sa Salernitanom poštedeti pojedine igrače, posebno veterane kao što je Nemanja Matić, kapitena Lorenca Pelegrinija, centarfora Tejmija Ejbrahama i verovanto Brajana Kristantea. Ideje portugalskog stručnjaka je da pruži šansu mlađim fudbalerima i momcima kojima su potrebni minuti da bi ušli u formu posle pauza zbog povreda. To posebno važi za kičmu tima: Smoling, Vajnaldum, Dibala. Njih trojica bi mogli da se nađu na terenu od prvog minuta protiv Salernitane. Na golu Rome će biti ponovo Mile Svilar posle prilično uverljive partije protiv Bolonje i položenog ispita u Seriji A.

Čini se da i pored još uvek otvorenih vrata za Ligu šampiona preko prvenstva, Romu i Murinja interesuje samo finale Lige Evrope, sve ostalo predstavlja samo usputne stanice do sudara sa Seviljom, u tipičnon spartanskom duhu: sa štitom ili na njemu.

ROMA 3-5-2: Svilar - Mančini, Smoling (Kristante), Ibanjez - Misori, Kamara, Tahirović, Vajnaldum, Zalevski - Dibala (Solbaken), Beloti.

SALERNITANA 3-4-2-1: Očoa - Daniliuc, Đomber, Pirola - Macoki, Kulibali, Viljena, Bradarić - Kandreva, Bothiem - Dia.

SERIJA A – 36. KOLO

Petak

Sasuolo - Monca 1:2 (1:0)

/Berardi 45+6pen - Ćurija 60, Pesina 90+3/

Subota

Kremoneze - Bolonja 1:5 (0:3)

/Ćofani 90+1 - Arnautović 14, Ferguson 27, Poš 45+1, Orsolini 62, Sansone 80/

Atalanta - Verona 3:1 (1:1)

/Zapakosta 22, Pašalić 52, Hojlundd 64 - Lazović 11/

Milan - Sampdorija 5:1 (3:1)

/Leao 9, Žiru 23, 29, 68, Dijaz 63 - Kvaljarela 20/

Nedelja

Leče - Specija 0:0

Torino - Fjorentina 1:1 (0:0)

/Sanabrija 66 - Jović 48/

Napoli - Inter 3:1 (0:0)

/Angisa 67, Di Lorenco 85, Gaetano 90+5 - Lukaku 82/

Udineze - Lacio 0:1 (0:0)

/Imobile 61pen/

Ponedeljak

18.30: (1,47) Roma (4,10) Salernitana (7,75)

20.45: (5,10) Empoli (3,60) Juventus (1,80)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Lučano SpaletiŽoze MurinjoSimone InzagiInterJuventusRomaNapoliAurelio De Laurentis

Obaveštavaj me

Roma
Juventus
Inter

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara