Hari Megvajer (©Reuters)
Hari Megvajer (©Reuters)

Čežnja za osvajanjem pehara u crvenom delu Mančestera je ogromna

Vreme čitanja: 3min | uto. 10.01.23. | 13:43

Njukasl dočekuje Lester u drugom četvrtfinalnom meču današnjeg programa Liga kupa

Engleski fudbal ovih dana ide brzo. Pošto je u ponedeljak uveče bila na programu poslednja utakmica trećeg kola FA kupa, u utorak se nastavlja Liga kup. Ovo takmičenje uživa daleko manji prestiž među vrhunskim timovima od tradicionalnog FA kupa. Ipak, poslednjih godina samo velika imena uspevaju da osvoje pehar.

Takođe, u sezoni 2022/2023 postoje naznake da će trofej Liga kupa da ponovo završi u vitrini nekog tima koji ga već poseduje. Trofej će verovatno otići u Mančester, jer sa timovima poput Čelsija, Liverpula, Arsenala i Totenhema koji su već izbačeni, Siti i Junajted se smatraju najjačim kandidatima za finale.

Izabrane vesti

Pre toga, međutim, postoji niz obaveznih zadataka koji moraju da se obave. U prvom susretu četvrtfinala Mančester Junajted ima posla sa Čarltonom, i deluje da će okršaj da bude puka formalnost.


21.00: (1,15) Mančester Junajted (8,50) Čarlton (15,0)


Crveni đavoli su u tekućoj fazi sezone jedan od timova u najboljoj formi. Možda čak i najjači u ovom trenutku. Posle restarta zbog Svetskog prvenstva, Junajted je odigrao pet mečeva i uvek je napuštao teren kao pobednik. U četiri od pet slučajeva, pobednička razlika je bila najmanje dva gola.

Zapravo, čežnja za osvajanjem pehara u crvenom delu industrijskog grada je ogromna. Poslednja dva zapažena trijumfa bila su pre šest godina i datiraju iz sezone 2016/2017, kada su osvojena i Liga Evrope i Liga kup. Sve u svemu, bila je to peta kruna u Liga kupu u istoriji kluba, četvrta u ovom milenijumu.

S druge strane, ako igrate sa Mančester Junajtedom u četvrtfinalu Liga kupa na Old Trafordu i imate šansu da prođete u polufinale, onda ste mnogo toga uradili u dosadašnjem takmičenju. Upravo to se desilo igračima Čarlton Atletika, koji su već eliminisali četiri kluba na putu do ove vrhunske utakmice.

KPR, Volsol, Stivenidž i nedavno Brajton nisu uspeli protiv Adiksa. Crveno-beli su tri puta morali da idu na penale i tri puta su bili uspešni. Nijedan tim nije postigao više od jednog gola protiv Čarltona za 90 minuta, a ukupno je u četiri utakmice primio samo dva pogotka.

Kada je reč o samopouzdanju Adiksa, treba reći da je ključan čovek

Din Holden. Otkako je 43-godišnji Englez preuzeo kormilo stvari idu mnogo bolje nego ranije. Iz tri prvenstvene utakmice ekipa je uzela sedam bodova, a poslednja dva meča su čak pobeđena.

21.00: (1,60) Njukasl (3,90) Lester (5,80)


Njukasl i Lester odigrali su prvenstveni meč na Boksing dej i tada su Svrake kao gosti slavile sa veoma ubedljivih 3:0, i to golovima u prvom poluvremenu. Taj rezultat im daje ozbiljnu psihološku prednost, bez obzira na to što su potom vezale tri utakmice bez pobede.

Istina, jedan od tih susreta bio je remi sa Arsenalom na stadionu Emirejts, što se nipošto ne može smatrati neuspehom. Međutim, poraz od Šefild Venzdeja, člana Lige 1 u FA kupu svakako je kiks koji vam je, nema greške, poobarao tikete. Sada treba očekivati da se izabranici Edija Haua iskupe ljubiteljima sportskog klađenja jer je Lester ponovo zaređao sa porazima, koje je prekinuo u pomenutom najstarijem takmičenju na Ostrvu, ali Džilingem, rival od kojeg je bio uspešniji igra u četvrtom rangu, te baš i nije neki adekvatan pokazatelj napretka.

Bez obzira na to što njegovi momci ne mogu da se pohvale rezultatima, menadžer Lisica Brendan Rodžers i dalje je veoma cenjen. Pre nekoliko sedmica pominjan je kao potencijalni novi selektor reprezentacije Engleske, a nedavno ga je kolega Nil Lenon istakao kao idealnog kandidata za vođenje Republike Irske.

No, pitanje je koliko te priče u ovom trenutku znače Rodžersu, koji ima puno kadrovskih problema. Na spisku povređenih mu je čak osam fudbalera: Bertrand, Evans, Džastin, Pereira, Medison, Praet i Sumare.

Njukasl na tom polju stoji mnogo bolje, mada neće biti Šelvija, Targeta, Krafta i možda Sen Maksimena.

Međusobna tradicija je na strani Svraka, a uz pomenuti decembarski dobile su i njihov okršaj u aprilu prošle godine. Na prethodnih sedam duela Njukasla i Lestera došlo je 3+.

LIGA KUP ENGLESKE - ČETVRTFINALE

Utorak

21.00: (1,15) Mančester Junajted (8,50) Čarlton (15,0)

21.00: (1,60) Njukasl (3,90) Lester (5,80)

Sreda

20.45: (2,70) Notingem Forest (3,10) Vulverhempton (2,75)

21.00: (10,0) Sautempton (6,00) Mančester Siti (1,27)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Liga kup EngleskeMančester JunajtedČarltonNjukaslLester

Obaveštavaj me

Man. Junajted

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara