Artur Vermeren (Reuters)
Artur Vermeren (Reuters)

Cigareta poznatog mangupa je lansirala verziju „De Brujne 2.0“ i za nju vam nije dovoljno da ponudite najviše para

Vreme čitanja: 9min | pet. 15.12.23. | 09:45

U Gradu dijamanta se brusi fudbalski dragulj koji je sa 18 godina već zaludeo „pola Evrope“

Antvepren je debitantsku sezonu u Ligi šampiona završio iznenađujućom pobedom nad Barselonom, nije najslabiji tim takmičenja i na kraju je popravio utisak. Pet poraza u šest mečeva je donekle i očekivan učinak za debitanta...

Ali kada je Antverpen u pitanju, glavni utisak nisu rezultati već Artur Vermeren. Talentovani vezista koji je već sada na radaru Liverpula, Arsenala, Milana, Totenhema, Borusije Dortmund, Lajpciga... I pogotovo Barselone, koja misli da je napokon našla naslednika Serđa Buksetsa. Iako likom podseća na mini-verziju slavnog zemljaka Kevina de Brujnea, Vermeren igra nešto defanzivnije, ali je još mlad i pitanje je u kome smeru i na kojoj poziciji će se razvijati njegova karijera. Ima kapacitet i da krene De Brujneovim stopama.

Izabrane vesti

Biser Antverpena ima samo 18 godina i uprkos slabim rezultatima ekipe u Ligi šampiona je ostavio sjajan utisak i skrenuo pažnju dobrog dela evropske fudbalske javnosti. Skoro je izvesno da će Vermeren u narednih šest meseci postati skupa opklada nekog jačeg kluba iz jače lige.

Barseloninu mrežu je preksinoć zatresao posle minut i 16 sekundi i postao strelac najbržeg belgijskog gola u istoriji takmičenja. Ali ima tu još zanimljivih ostvarenja darovitog plavušana. Odigrao je svaki minut u Ligi šampiona i u proseku trčao 12,2 kilometra po meču što ga stavlja na osmo mesto po kilometraži u elitnom takmičenju. Protiv Šahtjora u Belgiji je namestio dva gola i postao prvi Belgijanac sa dve asistencije u Ligi šampiona nakon Kevina de Brujnea.

„Liči mi na Kevina. Onog od pre 10 godina iz Genka. Poput Kevina tada, Vermeren sada nagoveštava sličan potencijal. Malo-pomalo postaje dominantan igrač“, kaže nekadašnji belgijski napadač Mark Degris

Iako ima samo 18 godina, Vermeren deluje tehničko-taktički kao već iskusan igrač. Odskače fudbalskom inteligencijom. U sistemu 4-3-3 mu najbolje leži pozicija "suple šestice", mada u nekim drugim formacijama može da igra i kao "osmica" i sve je ljubitelja fudbala koji žele da ga vide u ulozi bliže protivničkom golu. Čini se da bi mu prijala malo ofanzivnija pozicija kao preksinoć protiv Barse.

„Obično ga spuštam da igra nešto niže jer je defanzivno jak. Ali, da. Može da igra i napred. Može da igra sve. Šesticu, osmicu, desetku... Gde god da ga stavite, njemu je svejedno i igra sa lakoćom. Vidi neke stvari na terenu koje drugi ne vide. To se ne može naučiti, to mu je priroda dala. Mogao bi da igra i štopera. Za trenera je prelepa stvar imati takvog igrača“, rekao je Antverpenov trener Mark van Bomel.

U šest mečeva elitnog takmičenja Vermeren je pored pomenutog gola i dva asistencije, zabeležio brojke dostojne mnogo iskusnijih i boljih igrača. Imao je 33 pasa u proseku na 90 minuta sa procentom uspešnosti 88 odsto, dok mu je tačnost dugih lopti još impresivnija – 91 odsto! Sa visinom 180 centimetara je prilično okretan, čvrst i brz u defanzivi. Pre svega zbog pomenute taktičke inteligencije. Dobio je 67 odsto duela, imao 3,2 uspešna starta na loptu po meču i 1,2 presečenih pasova protivnika. Vrlo respketabilan učinak u odbrambenoj fazi. Pogotovo što se mnogo troši u ofanzivi jer se igra Antverpena vrti oko njega.

Upravo je igrom više nego postignutim golom impresionirao protiv Katalonaca koji ga na radaru drže od letos. U utakmici u kojoj se znalo da će njegov tim biti u podređenom položaju. Pretrčao je 14,68 kilometara, osvojio najviše lopti (9) od svih igrača na terenu, podelio je 15 tačnih pasova što je dobar učinak s obzirom na kontekst utakmice i Barsin posed lopte od 64 odsto. Igrao je protiv Kundea, Kristensena, Baldea, Romeua, Roberta, Levandovskog...

Vermerenu je ovo tek druga sezona u profesionalnom fudbalu. Tačnije, pravi fudbal igra tek godinu dana.

Ponikao je u Lirsu iz kojeg je otišao u Mehelen i onda sve iznenadio kada je sa 13 godina otišao u Antverpen. Današnji prvak Belgije pre 10 godina nije bio ono što je danas. Mehelen je tada za njega bio sila i igrao prvu ligu dok su Antverpenov prvi tim i mlađe selekcije bili drugoligaši. Zato potez Vermerena i njegovih roditelja nije imao mnogo logike. Međutim, u Mehelenu je igrao štopera a u Antverpenu su mu ponudili prekomandu u vezni red. Tada jen postao i kadetski reprezentativac.

"Artur rešava probleme na terenu pre nego što se oni i dese. Konstantno skenira situaciju na terenu, uvek je dobro postavljen i igra brz i moderan fudbal. Razmišlja dva koraka ispred ostalih na terenu", rekao je Dejvid Peneman, selektor U-17 reprezentacije Belgije koji je Vermerena otkrio kada je došao da gleda druge igrače.

Kroz nekoliko godina je najstariji belgijski klub počeo da se diže, a sa njim da raste i Vermeren. Dominirao je u mlađim selekcijama, bio lider i najbolji igrač da bi uoči prošle sezone kao 17-godišnjak počeo pripreme sa prvim timom.

Nekoliko meseci pre Vermerenove prekomande u prvi tim, direktor fudbala u Antverpenu je postao Mark Overmars. Majstor zanata. Počeo je da se konstruiše šampionski tim, stigla su zvučna imena poput Vinsenta Jansena, Tobija Aldervajrelda, Kalvina Stengsa, Jurgena Ekelenkampa... Ali Overmars je znao da iskusna imena nisu jedini sastojak za šampionski koktel. Već je imao slično iskustvo u Amsterdamu. U Ajaksu je smućkao čarobnu formulu za onaj sjajan tim kada je doveo proverena imena Blinda i Tadića i uz još neke poput Huntelara i Šenea promovisao klince De Lihta, De Jonga, Van de Beka, Mazrauija, Onanu...

U Antverpenu je na mesto trenera promovisao nekadašnjeg saigrača i zemljaka Marka van Bomela, rođenog lidera koji može da promeni menatlitet svlačionice i usadi pobednički duh. Ali mu je i stavio do znanja da hoće i mlade igrače iz sopstvene škole. Antverpen godinama unazad nije u omladinskom pogonu stvarao igrače za prvi tim. Praktično ništa valjano nije izašlo iz škole. Već prvog leta pod komandom Overmarsa i Van Bomela su priključeni klinci Vermeren, Van den Boš i Krasnići. Da stiču iskustvo, nije se baš očekivalo da odmah dobiju šansu.

Ni Van Bomel nije imao plan da tako brzo pruži šansu nekome od njih. Ali je u timu imao problem zvani Radža Najnoglan. Kontroverzni vezista se godinu ranije vratio u rodni kao kapitalno pojačanje. Ali poznati mangup je nizao skandal za skandalom i nije bio ni "p" od pojačanja. Kada je u oktobru prošle godine na klupi upalio cigaretu, bila je to kap koja je prelila čašu.

Van Bomel ga je oterao ali je imao problem što su svi zadnji vezni bili povređeni ili suspendovani. Jedina opcija je bio 17-godišnji Vermeren koji je malo pre toga dobio koji minut u kvalifikacijama za Ligu konferencije. Iako je plavokosi klinac od debija trenirao sa prvim timom, nastavio je da igra za B ekipu. U prvih desetak utakmica u sezoni nije bio ni u protokolu, a Van Bomel mu je posle otkaza Najngolanu dao šansu da debituje u prvenstvu krajem oktobra kada je upisao šest minuta protiv Ostendea. Potom ga je malo držao na klupi, pa ga opet uveo u derbiju protiv Anderlehta i posle toga mu prvi put dao šansu kao starteru protiv šampiona Briža.

Od tada je Artur Vermeren počeo svaki meč do kraja sezone! Već od te treće utakmice u dresu prvog tima je postao jedan od ključnih igrača i nezamenjiv starter. Kako mu je samopouzdanje raslo, a ovlasti na terenu postajale sve veće, tako se i Antverpenova sezona okretala i završena je u spektakularnom stilu osvajanjem titule u nadoknadi vremena. Tačnije, prve duple krune u istoriji kluba pošto je pre toga u finalu Kupa Belgije pao Vermerenov dečački klub Mehelen.

Vermeren je u prvoj sezoni odigrao 20 utakmica i nije dao nijedan gol! Upisao je samo jednu asistenciju. Ali njegov stil igre i fudbalska inteligencija su dali nemerljiv doprinos osvajanju titule i još letos su skauti evropskih klubova detektovali taj potencijal. Barsa pre svih.

„Bio sam u Barseloni kada su se pojavili klinci Ćavi i Inijesta i verujte mi da Vermeren sada ništa ne zaostaje za njima u tim godinama. Definitivno mogu da ga zamislim u Barseloni jednog dana“, rekao je nedavno Mark Overmars.

U ovoj sezoni je ubedljivo najstandardniji igrač Antverpena. U četiri različita takmičenja je počeo svih 28 utakmica. Zamenjen je samo tri puta i od maksimalno mogućih 2.520 minuta, na terenu je proveo 2.503! Sinoć protiv Barselone je odigrao 57. meč u 2023. godini i sakupio u tom periodu neverovatnih 5.560 minuta što ga čini jednim od Top 10 igrača po minutaži u evropskom fudbalu. Sa 18 godina?! Ni povrede, ni umora, ni slabe forme... A usput je debitovao i za reprezentaciju Belgije i protiv Srbije prvi počeo kao starter.

Pitanje je samo koliko dugo će još Antverpen uspeti da ga zadrži.

„U najboljem slučaju do leta... Potrudićemo se da ga zadržimo ove zime ali nekada je neke stvari nemoguće zaustaviti“, rekao je Mark van Bomel.

Generalni direktor kluba Sven Žake je dobio isto pitanje.

„Još u avgustu smo imali pregovore koji su postajali sve konkretniji i konkretniji. Ali uspeli smo da ga zadržimo. Posle svega što je uradio od tada u prvenstvu i Ligi šampiona, jasno vam je da nešto mora da se desi. Zajedno sa Overmarsom sam u pregovorima sa nekoliko klubova, a to nisu mali klubovi već oni koji deluju brzo, imaju finansijsku moć i mogu da Arturu ponude lepu sportsku perspektivu. Ovo poslednje nam je jako važno. Artur nije neko ko će tek tako izabrati bilo kakav klub. Niti smo mi takvi. Perspektiva mora da bude jasna, a okruženje sportsko. Ako to ne bude slučaj, nećemo prihvatiti ponudu pa čak i da je najveća u istoriji kluba. Nismo klub kojem je bitan samo keš“, poručio je generalni direktor belgijskog prvaka.

I on se poput Van Bomela nada da će mladi vezista ostati do kraja sezone.

„Radimo sve što možemo da ga zadržimo do leta. Ali on je džinovski talenat. Čak bismo pristali i da ga prodamo, a pa da onda platimo pozajmicu do leta. Ne žuri nam se. Pobeda nas Barselonom nam je donela 3.000.000 evra, a sa učešćem u Ligi šampiona i novcem od TV prava smo već zaradili preko 20.000.000 evra ove sezone. Značajan iznos za belgijski fudbal“.

Imala je Belgija još jedan veliki potencijal skoro, ali se ta priča nije baš razvila kako se očekivalo. Šarle De Ketelare je iz Briža otišao u Milan kao kapitalno pojačanje i imao užasnu debitantsku sezonu pa je prosleđen na pozajmicu u Atalantu gde daje znake fudbalskog života. Preveliki pritisak u Milanu je pojeo mladog Belgijanca. Izvori iz Belgije kažu da je Vermerenov mentalitet drugačiji i da ne oseća pritisak.

„Uprkos ogromnom potencijalu, on je momak od 18 godina kojeg moramo da pustimo da odrasta kao i svaki dečak. Preteruje se u komplimentima na njegov račun ali čini mi se da ga to ne dotiče. On je poster mladog momka koji je dobro radio. Želimo da tako i ostane kada ode. Vlasnik kluba Pol Gejsens je prethodnih sedam godina uložio veliki novac i bilo bi neodgovrno od nas da se tako nastavi. Cilj je uvek bio da postanemo profitabilan klub, a transferi i igranje u Evropi su najvažniji deo te priče. Međutim, u Vermerenovom slučaju želimo da vodimo računa o njegovoj budućnosti i zato ga nećemo unovčiti samo za najveću ponudu“.

Zato bi naprimer Mančester Junajted mogao da ispadne iz jednačine o Vermerenovoj budućnosti s obzirom kako tamo prolaze mladi igrači. Ili Milan zbog situacije sa De Ketelareom.

„Mančester Junajted je zmijarnik. Bolje mu je da ostane u Antverpenu nego da ode tamo. Klub za njega je Bajern“, rekao je nedavno bivši belgijski napadač Jan Mulder.

Još jedan bivši napadač Žil De Bilde smatra da će se transfer desiti skoro. 

„Vidim ga u timu koji igra na posed lopte. Vermeren se pokazao u belgijskom prvenstvu, Ligi šampiona, sada je red na jači izazov. Posebno bih stavio akcenat na njegov mentalitet i kako čvrsto stoji na zemlji bez obzira na euforiju oko njega. Ali ako neko istrese na sto 35.000.000 evra, teško da će Antverpen moći da odoli. Morate da ga prodate u tom slulčaju“.

Antverpen je poznat kao svetska prestonica dijamana. Nadimak mu je Grad dijamanta jer kroz njega godišnje prođe preko 80 odsto ukupne količine svetskih sirovih dijamanta i obrne se preko 50 milijardi evra. U Antverpenu se dijamanti seku, bruse, poliraju... Posle ko zna koliko godina se u Antverpenu pojavio i fudbalski dijamant. Za sada još sirov sa neophodnim brušenjem i poliranjem u rukama nekog većeg majstora na nekoj drugoj adresi.


tagovi

Artur Vermeren

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara