Ćirković, Pantović i Stojić (Star sport)
Ćirković, Pantović i Stojić (Star sport)

Prijatelji fudbala su postali dečaci koji se ne stide sastanka sa devojkom

Vreme čitanja: 4min | pon. 29.04.24. | 12:40

TSC je napredovao do statusa tima koji se u Humskoj oseća komotno, diktira ritam, pobeđuje uverljivim stilom i ostaje veran sebi

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Bačke Topole)

U istoriji nikada, a ove sezone dvaput. To je rezime još jedne pobede Topolčana u Humskoj ulici, druge uzastopne. Kakve god da je uspehe pravio tim iz Bačke Topole poznato je da se mučio u duelima sa večitima, ne uvek igrački, ali rezultatski – da. Od ove sezone to nije slučaj, barem što se tiče okršaja sa Partizanom. Posle jesenjeg trijumfa (4:0), TSC je ponovo stigao do tri boda, mada deluje da ipak ima razlike u detaljima (2:1).

Izabrane vesti

Osvrnuo se na to i odmah posle utakmice šef struke pobedničkog tima Žarko Lazetić rečima: „I ranije smo ovde pobeđivali, ali ne na ovakav način“.

Vicešampion Srbije nije više u duelima sa Parnim valjkom stidljivi momak koji na susretu sa devojkom oseća manjak samopouzdanja. Sad deluje otresito i uverljivo, kao da na ruci nosi naštimani švajcarski sat koji radi perfektno. Lazetićeva ekipa je naučila da se takmiči, ali i da nameće stil, diktira tempo. Tako je i stigla do trijumfa na stadionu u Humskoj, čime se borba za drugo mesto i kvalifikacije za Ligu šampiona ponovo zakuvala, jer Parni valjak ima svega četiri boda prednosti.

Momenat je kod oba slavlja Topolčana bio drugačiji. Prvo su uspeli da u trenutku kada je Parni valjak jurišao kroz prvenstvo kao najbrže vozilo oni postanu prepreka u koju će se zakucati, a sada su u ranjenog lava iz zaboli još jednu strelu. Svi se sećaju prošle sezone, plej–ofa u kojem je Partizan strepeo i za četvrto mesto. Tada je u Bačku Topolu došao unapred otpisani džin srpskog fudbala, koji je podapeo nogu budućem vicešampionu i zakomplikovao mu trku sa Čukaričkim za poziciju koja je vodila u kvalifikacije za elitno takmičenje UEFA. Sada su okolnosti drugačije, ali je TSC uzvratio i uneo nemir u redove crno–belih, koji nisu uspeli da ponove scenario u kojem je ranjena zver najopasnija.

Pozdrav navijačima (Star sport)Pozdrav navijačima (Star sport)

Ako se i pričalo i gledalo u zube jesenjoj pobedi, o tome kako su pogoci Topolčana pali posle prekida i grešaka odbrane crno–belih, sada se može reći da je aktuelni vicešampion i te kako bio bolji rival. Ekipa Žarka Lazetića je onemogućila protivnika da zapreti iz igre, posed lopte je bio izjednačen, a pogoci Partizanovih igrača (i onaj poništeni zbog ofsajda) stigli su nakon prekida, koji je izgleda trenutno slaba tačka Topolčana (treći meč za redom TSC prima gol posle direktnog slobodnog udarca). Sa druge strane, tim je pokazao fudbalsko umeće kod oba gola. Uigrane akcije prvotimaca TSC-a kumovale su trijmfu. Ne samo to, nego je ekipa Igora Duljaja imala i sreće da ne primi još koji pogodak.

Miloš Cvetković je poslao loptu u prostor imenjaku Pantoviću, koji je pronašao prolećno čudo Aleksandra Ćirkovića. I drugi gol bio plod smislene akcije. Ključni pas je dao Miloš Pantović (nije bez razloga na kraju meča bio najbolje ocenjeni fudbaler Topolčana), a centaršut Ifeta Đakovca glavom u mreži sproveo Saša Jovanović. Da, prošle sezone najbolji igrač Mozzart Bet Superlige iz taktičkih razloga nije započeo meč, što govori o činjenici kakav luksuz ima prilikom izbora tima Žarko Lazetić. Dugačka klupa čini svoje.

Možda je neko očekivao da će Topolčani doći sa ciljem da se brane, pa je to i pomislio kada je video početni sastav koji se našao na terenu, međutim, nije stručni štab počeo meč sa dva centralna beka i dva zadnja vezna da bi čuvao svoju mrežu, već da bi sprečio najjače oružje Parnog valjka – kontra napade. O tome je i govorio strateg tima, Žarko Lazetić uoči utakmice. Izvodio je mladi stručnjak i ranije slične postavke, i mada mu za ovakvu taktiku trenutno nedostaje recimo Nikola Kuveljić, tu je da pokrije istu poziciju zimsko pojačanje Aleksa Pejić. Bilo je recimo tako u Londonu protiv Vest Hema (gde je ipak na kraju izostao rezultat), slično je bilo i u remiju sa Crvenom zvezdom (1:1).


Intervencija kapitena Petrovića ispred Saldanje (Star sport)Intervencija kapitena Petrovića ispred Saldanje (Star sport)

Za izučavanje je taktika vicešampiona Srbije, za primer kako bi u fudbalu trebalo menjati, adaptirati se, inovirati. Često su Topolčani bez klasičnog špica, jer oba sede na klupi, sa lažnom devetkom Petrom Stanićem ili Milošem Pantovićem koji na istoj poziciji ulazi u prostor, ponekad u postavci sa tri napadača koja poseduju brzinu i izuzetno su pokretna, krilnim bekovima koji se često postavljaju visoko i ispred napadača, Nemanjom Stojićem i Aleksom Pejićem kao štoperima sa zadatkom da loptu prenesu na protivničku polovinu i pređu prvu liniju odbrane protivnika.

Već se ove sezone pričalo o taktičkoj evoluciji TSC-a, od toga kako su prijatelji fudbali postali ekipa koja zna da se nadmeće, ali i da ostvari povoljan rezultat. Samim tim i Žarko Lazetić raste kao trener, iako je bliži početku nego kraju karijere. Sada se Topolčani opasno nameću kao stalan član vrha domaćeg fudbala. Drugu sezonu zaredom završiće među prva tri tima na tabeli Mozzart Bet Superlige. Ako i postoji neka želja za obaranjem rekorda, ostalo im je još gostovanje šampionu Srbije. Umeo je tim iz Bačke Topole da nosi bod sa stadiona „Rajko Mitić“, ali da slavi još nije.

Ne bi trebalo zaboraviti činjenicu da je za razliku od prošle godine, TSC osvojio bod više posle 32 utakmice. I to pored činjenice da je bio obuzet igranjem Evrope, i da je češće bio u ritmu od po dva meča sedmilno. Kao što je rekao posle nove pobede nad Partizanom trener tima iz Bačke Topole, kompletnoj ekipi se nema reći neišta drugo nego:

„Vau, svaka čast“.



tagovi

TSC Bačka TopolaŽarko LazetićMozzart Bet SuperligaMiloš PantovićAleksandar ĆirkovićNemanja Stojić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara