Stadion Derbija - Prajd Park (Foto: Shutterstock)
Stadion Derbija - Prajd Park (Foto: Shutterstock)

Crni dani na Prajd Parku - Derbiju preti gašenje

Vreme čitanja: 2min | sub. 18.09.21. | 14:05

Jedan od 12 osnivača najstarije fudbalske lige na svetu pred bankrotom

Ovnovi sa Prajd parka su dotakli dno. Derbi kaunti proživljava najteže trenutke u istoriji. Finansijska kriza, za koju delom krivicu snosi i pandemija virusa korona, dovela je klub na ivicu ambisa. Kako je i zvanično saopšteno, Derbi je ušao u proces administracije, što je prema pisanjima engleske štampe poslednji korak pred proglašenje bankrota.

Jedan od 12 osnivača Fudbalske lige (1888. godine), najstarijeg takmičenja tog tipa na svetu i do 1992. godine elitnog ranga u Engleskoj, nalazi se u velikim dugovima. Kako prenosi novinar Bi-Bi-Sija Sajmon Stoun, mesečno gubi od 1.000.000 do 1.500.000 funti i duguje ogroman novac bankama od kojih je godinama uzimao kredite. Zbog ulaska u proces administracije biće mu oduzeto 12 bodova, što će ga staviti na dno tabele Čempionšipa sa saldom od pet bodova u minusu.

Izabrane vesti

Takođe, preti mu još devet bodova oduzimanja zbog finansijskih problema, a mogao bi da ostane bez još 15 ukoliko ne isplati 25 dugova u narednom periodu. Minus na tabeli bi u tom slučaju iznosio potpuno nenadoknadivih 29 bodova u minusu.

Pritom, Ovnovima je već izrečena zabrana transfera. Ekipa Vejna Runija je osvojila sedam bodova u isto toliko kola, te je jasno da ima probleme i na terenu. S ozbirom da Derbi nije bio u mogućnosti da angažuje pojačanja, klubu je na takmičarskom planu dodatno odmogao i bivši as Mančester junajteda, koji je na jednom treningu još u julu povredio vezistu Džejsona Najta, podsećaju mediji sa Ostrva.

Spasao se Derbi minule sezone u poslednji čas. Remijem u poslednjem kolu sa Šefild venzdejom (3:3) izborio je opstanak. Izbegao je i oduzimanje bodova u minut do 12 i nekako preživeo. Čini se da sada neće biti te sreće.

Derbi je jedan od najstarijih klubova u Engleskoj. Osnovan je 1884. godine. Jedan je od 10 timova koji su se takmičili u svakoj sezoni u fudbalskom sistemu engleskog fudbala. U samo četiri nije bio u prve dve divizije. Dva puta je bio šampion Engleske (1972, 1975), jednom je osvojio FA kup (1946), a osvajao je titule i u Ligi jedan (1957) i Čempionšipu (1912, 1915, 1969, 1987).



tagovi

Derbi kauntiVejn Runibankrot

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara